PN v ochrannej lehote

13. dec 2022

Zdravím, momentálne som živnostníčka no som PN rizikové tehotenstvo. Viem že mám narok uplatňovať si vyplácanie PNky k bývalému zamestnávateľovi pretože som v ochrannej lehote. Tlačiva na PNku som teda nemala zaniesť orazitkovat bývalému zamestnávateľovi iba odovzdat na sociálke ? Tam by mali evidovať že to je bývalý zamestnávateľ a mali by tým pádom vedieť že som v ochrannej lehote alebo?
Dalej sa chcem opýtať musím si nadalej platiť mesacne zdravotku aj keď som na PNke?

alenah31
13. dec 2022

pri PN z OL platí nemocenské od prvého dňa SP - nejde cez ex zamestnávateľa nič. A počas PN ako SZČO odvod do ZP ani SP neplatíš.

autor
13. dec 2022

@alenah31 ďakujem veľmi pekne za odpoved 🙂 ešte pre istotu, tento mesiac som na PN nastúpila 5.12. čo znamená že tých 5 dni mi ešte zúčtujú, tie si vyplatím a dalej nič ? Netreba to nikde ani oznamovať majú všetko prepojené?

alenah31
13. dec 2022

malo by to byť prepojené - veď Dr. to nahodí do systému. Ak máš pochybnosť.....resp. chce to mať na 100% kľudne volaj alebo napíš mail na pobočku svoj. ZP, pod ktorú spadáš🙂

autor
13. dec 2022

@alenah31 este raz ďakujem krasne za odpovede 😊

lilinka88
13. dec 2022

Neviem či je zdravotná poisťovňa prepojená, veľa SZČO si chodí na SP pre potvrdenia o vyplatenej PN. Radšej sa informuj na pobočke svojej zdravotnej poisťovne