PN v ochrannej lehote

21. nov 2023

Dobré rano. V praci koli tehotenstvu som musela dať výpoveď (nebezpečná práca pre tehotné), teraz samozrjeme som bez práce a aj keď si niečo hľadám nechcú ma vziať, tak mi na úrade poradili, aby som sa do zdravotky uviedla ako matka starajuca sa o dieťa do 6 rokov (dcéra má 4).. lenže začali mi nevolnosti špiním, moze ma dr vypísať na PN a budem poberat pn z tej prace, kde som robila a ak áno na ako dlho ? ĎAKUJEM

alenah31
21. nov 2023

nemusela si dať výpoveď - išlo o nebezpečnú prácu pre tehotné? Na to zákon myslel - mala si požiadať o preloženie na iné oddelenie, ak také odd. zamestnávateľ nemá tak by si ostala doma s náhradou mzdy - sama si sa pripravila o peniaze. Áno môžeš na PN - nebudeš dostávať nemocenské z práce, ale priamo zo SP - a bude ti chodiť kým bude trvať PN. Tiež nezabudni - pokiaľ spĺňaš podmienky - vybaviť si tehotenské. Evidencia na ÚP skutočne nie je potrebná ak budeš evidovaná ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - potom nezabudni, že to dieťa smie do škôlky na max. 4 hod./deň a ty nesmieš mať žiadny príjem. Lenže pokiaľ ti vznikol nárok na podporu a ty ju do 2 rokov od ukončenia PP nevyčerpáš - nárok zanikne.

ivanak49
21. nov 2023

Tiež som mala prácu ktorá bola nebezpečná žiadnom prípade sa výpoveď nedáva 🤦🏻‍♀️stačilo ísť na PN ja som tak bola celých 8 mesiacov

autor
21. nov 2023

Fuuu tak to ste ma teraz dostali.. no tam sa nedalo preložiť niekam inam.. ale ako vidim so to pokašlala ..

bublinka1426
21. nov 2023

cele zle. cakala som na dalsiu perlu na MK, niekedy premyslam, ci zeny postupujete aj podla rozumu...tehotentstvo po prve nie je choroba, po druhe vypoved ked das, znamena ze mas este aj vypovednu dobu a spinenie mas vascinou do 12tt, si sa velmi unahlila, na co lekar uvazuje tak, ze ti predpise dufaston na udrzanie a si par dni doma, tvoj zamestnavatel ti mal zo zakona ponuknut lahsiu pracu..
skoda prichadzat o pracu, a chapem, ked sa bojis ale to tvoj zamestnavatel ta ma prepradit.
ako tehotnu ta nikde riadne nezoberu ( teda pokial nemas gule to zatajit) ale na to neskor dojdu, a vykopnu ta uz len z principu.

bublinka1426
21. nov 2023

@ivanak49 ale ked nie je dovod spinenie je otazka par dni, ju na 8m nevypisu. ja som normalne chodila do prace ale chapem kazda praca je ina. no,...zase nie kazdy lekar da hned babu az do porodu na PN...

bublinka1426
21. nov 2023

@alenah31 a este dalsia vec, zeny si neuvedomuju ze pri PN musia byt doma. aj ked dostanu mozno 2hod doobeda ci 2hod poobede, stale musia byt doma. na to tu vacsina zabuda

melanta
21. nov 2023

PN ti vypísať môže, ak na to je zdravotný dôvod. Dĺžka PN je závislá na zdravotnom dôvode. Tehotenstvo ako také dôvodom nie je. Tiež ako už je spomenuté, pri PN je potrebné byť doma. Ak lekár poskytne vychádzky, tak von jedine v čase vychádzok. Kontroly chodia aj tehotným, chodia aj 5 minút po skončení vychádzky a chodia aj cez víkendy. K tej výpovedi, tak to mi hlava neberie, že tehotná dá výpoveď bez toho, aby sa poradila, keď už si to sama nevie pozrieť v zákonníku práce.