Baby prosím poradíte? Chcem sa opýtať, že ak bol niekto prepustený a je momentálne nezamestnaný, že či môže ísť na Pnku. Alebo či je najskôr potrebné evidovať sa na úrade práce? Dakujem.
do sedem dni od skoncenia pracovneho pomeru inak sa neda (ak teda nie si tehotny)
@loginexistuje Nejde o mňa ale dakujem. Tehotný nie som ale bruško mám.
@bloger od ktoreho dna?
@bloger
Mne sa stalo to, že po rodičovskej ma vzali na jeden deň do zamestnania a prepustili. Išlo to takto kvôli výške odstupného. Ale zistila som, že vtedy ochranná lehota je len jeden deň. Počas evidovania na úrade práce je pn len na oko. Sociálka to neprepláca. Jediná výhoda je tá, že úrad vás vtedy nepošle hľadať prácu. Ale ako je to s razítkami a mailmi úradníčkam, to je asi na nálade danej osoby, ktorá vás má na starosti...
Ide o maminho brata. Vyhodili ho pre alkohol. Nijako si to ale nerieši. Vyplatili mu ale niečo. A chodí ožratý ani sa na úrad práce ešte neevidoval. Napísali mu ako dôvod prepustenia alkohol. Aj tak mu to dlho tolerovali.
@bloger evidencia na urade nie je povinna. Ked nebude evidovaný na urade prace ako uchadzac, bude si sám platit zdravotku.
Na Zdravotnej poistovni:
Samoplatitelia majú zo zákona povinnosť platiť minimálne mesačné poistné v roku 2023 v sume 84,77 € (samoplatitelia so zdravotným postihnutím 42,38 €).
@opica_skorica áno ale polroka by niečo dostával. Takto nedostane nič. Myslím podporu.
Má kopec dlhov a napožičiavané peňazí. Okrem toho platí nájom 380 eur.
Len pozor zdravotnú si za tých 7 dní Pn musíš ,zaplatiť.
@ovaaa nevieme ani datum, od kedy je bez prace.
A keď sa prihlasi na Urad prace do 10 kalendarnych dní od ukoncenia prac.pomeru, prihlasia ho dnom po ukonceni prac.pomeru a zdravotku zaplatia za neho.
Keď sa prihlasi neskor (až po 10 dňoch) , doplaca si sam dni, od skoncenia prac.pomeru po prihlasenie na urad.
@bloger
K 31. mal tú výpoved baby
@bloger a zaroven plati, ze ked sa prihlasi na urad dnes 14.2.2023, tak dni medzi 1.2.-13.2.2023 si na zdravotke doplaca sám, urad za neho začne platit zdravotku až od dnes 14.2.2023.
@luliu Narok na PN vyplyva vylucne z diagnoz, ktory neovplyvnuje nic ine.
Ine je s to narokom, na nemocenske davky.
Hlavnou podmienkou, je min. 26 odpracovanych tyzdnov.
Teda, lepsie povedane, 26 tyzdnov trvania nemocenskeho poistenia.
Avsak, tych 26 odpracovanych tyzdnov, moze plynut, aj z predchadzajuceho zamestnania, nie z aktualneho.
Neviem, ake konkretne obdobie sa z hladiska zakona posudzuje.
@bloger Ked bol prepusteny, je v ochrannej lehote, ktorej presnu dlzku nepoznam, ale urcite je to viac, nez jeden mesiac, takze, pokial nastupi na PN, narok na nemocenske davky mat urcite bude, ale len pokial v predchadzajucom zamestnani splnil podmienku 26.tyzdnov trvania a platenia nemocenskeho poistenia.
Ale ake obdobie, od splnenia tej podmienky sa posudzuje, to uz neviem.
Dobre baby ste zlaté ako sa snažíte pomôcť. Radosť tu byť s vami.
@bloger na platenú PN máš nárok len v ochrannej lehote po skončení zamestnania