PN počas tehotenstva a údajný telefonát zo Sociálnej poisťovne

23. okt 2024

Ahojte, som momentálne PN v tehotenstve od septembra - termín mám vo februári. Pracujem ako SZČO a keďže povaha mojej prace je hlavne o strese, cestovani na sluzobky za klientmi a podobne, lekárka má vypísala na PN hneď po prvých komplikáciách, kedy som špinila. Okrem toho som sú začiatkom tohto roka prešla potratom. Včera sa mi stala u gynekológa taká zvláštna vec a neviem to pustiť z hlavy.. lekárka mi bez problémov PN predĺžila. Sestrička sa ma pri odchode opýtala na to, akú mám pracovnú náplň, tak som jej to vysvetlila. Povedala mi, že im vraj volali zo SP že prečo som takto dlho na PN (pričom som PN druhý mesiac za cely svoj život) a potrebuje to vedieť, aby vedelaco im ma povedať nabudúce. Prvá vec čo mi prišla zvláštna je že by im niekto zo SP vôbec volal a riešil to telefonicky, keďže pokial viem, nemajú právo poskytovať údaje o zdravotnom stave len tak niekomu (samozrejme odhliadnuc od lekára zo SP, ten by to však určite riešil s lekárkou a nie so sestrou z recepcie). A ďalšia vec čo mi prišla zvláštna je, že by to riešili cez sestričky, keďže je rozhodnutie o PN na zvážení lekára a nie sestričky. Neviem, ale cele mi to nejako nesedí.. doktorka mi počas kontroly nespomenula vôbec nič, že by mal niekto s niečim problém. PN poctivo dodržiavam, čiže aj keby prišli na kontrolu, nájdu ma mimo vychádzok zaručene doma, avšak cela ta situácia mi prišla pomerne zvláštna a neviem čo si o tom mám myslieť, lebo veľa veci mi tam nedáva logiku. Čo si o tom myslite?

mamina7070
23. okt 2024

ano preveruju sa PN , neuctovala si nieco v case PN ? nejake prace ?

autor
23. okt 2024

@mamina7070 nie, vôbec nič. Nepracujem odkedy som PN, dokonca ani za prvú polovicu septembra kedy som PN nebola som nefakturovala nič. Mne to cele prišlo veľmi zvláštne, keďže sa ma to opýtala asi 5 minút po tom čo mi povedala že je to všetko a mozem ísť, len som ešte zbehla na toaletu. A zrazu keď som vyšla sa ma to opytala. Tiež mi príde zvláštne že by mi nič nepovedala lekárka ak by bol akýkoľvek problém, ale nepovedala ani slovo. Tak som ostala úplne zaskočená.

janetinka27
23. okt 2024

Ahoj, lekarka to asi nepovazovala za dolezite, poistovna si mozno naozaj overuje nieco kvoli pn.
Akurat sestricka sa zrejme neudrzala a mala potrebu to zbytocne pred tebou spomenut.
Mne do prace tiez obcas zavolaju z socpoistovne kvoli overeniu niektorych svojich klientov (telefon je rychly sposob ako sa nieco dozvediet)

autor
23. okt 2024

@janetinka27 ahoj, ďakujem pekne za odpoveď. No mňa práve to zmiatlo že veď keby bol nejaký problém, tak asi by mi doktorka niečo spomenula. Preto som ostala ako obarená keď to na mňa z ničoho nič sestrička vytiahla 😀 som človek čo vo vnútri seba všetko až moc analyzuje, tak to neviem pustiť z hlavy len tak. Preto som založila aj túto tému, či náhodou niekto nemá skúsenosť s niečim podobným.

mogaa
24. okt 2024

toto rieši posudkový lekár, nie SP....ten kontroluje PN-ky a aj ich opodstatnenosť a môže zmeniť aj dĺžku PN, či zrušiť napr.vychádzky alebo PN uplne ukončiť....ten posudkový lekár sedí síce na oddelení SP na OLPČ, ale podlieha pod Ministerstvo zdravotnícta