PN počas skúšobnej doby

sanny2993
7. apr 2024

Ahojte, poradíte ? 2 mesiace ešte čerpám rodičovský príspevok. Pred 20 dňami som sa zamestnala na zmluvu, chcem však ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe. Viem že po skončení budem v ochrannej lehote, zaujíma ma, či sa môžem aj z 20 dni aktívneho poistenia (predtým som naposledy pracovala 2020,nemala som aktívne poistenie) hodiť na týždennú platenú PN (odišli mi kríže) a čerpať ju súčasne s rodičakom.

draik
7. apr 2024

@sanny2993
Môžte, ak to nebolo fiktívne zamestnanie. Nemocenské bude aj tak z minima.

levandul_ka
7. apr 2024

@draik a to je ake fiktivne zamestnanie prosim?

alenah31
8. apr 2024

@levandul_ka keď sa zamestnáš - zväčša u nejakého známeho - len preto, aby si minimálnou dobou platenia poistenia zo mzdy získala dávku, na ktorú by si inak nemala nárok. Ako napr. autorka - aktivovala si NP a chce ísť na PN a PP skončiť v sk. dobe. SP môže pozastaviť priznanie a vyplatenie dávky a preveriť či nešlo o účelové konanie - nemusí jej nakoniec dávku vôbec priznať. Podobne to robia ženy keď otehotnejú. Skončia pôvodný PP, zamestnajú sa u známeho kde pracujú aspoň 90 dní bez PN a OČR s najvyššími odvodmi a potom sa dajú až do nástupu na MD na PN - no materské aj sa im bude počítať z toho nového PP kde boli "pracovne aktívne" iba 90 dní - pričom takto získajú max. materské. SP vie pozastaviť konanie pre nárok a preveruje či nešlo o účelovosť - môže rozhodnúť, že išlo a materské priznajú z odvodov pôvodného PP. Je toho viac kedy si vieš takto dávky navýšiť.

bublinka1426
8. apr 2024

@alenah31 dufam ze tak robia, ze to aj preveruju.