PN počas nezamestnanosti

anijadoda
27. mar 2024

Zdravím,viete mi niekto poradiť,keď som na úrade práce a mam termín operácie,ci to musím nahlásiť,pokiaľ nechcem mat vypisanu marodku. Ďakujem

melanta
27. mar 2024

@anijadoda ak si v evidencii uchádzačov o zamestnanie, si povinná si hľadať zamestnanie a chodiť na úrad práce ak ti dajú termín. Ak sa tomu chceš vyhnúť, nahlás sa na PN. Síce nebude platená, ale nebudeš musieť riešiť počas PN úrad práce. Ak to nenahlásiš a nedáš si PN a zavolajú ťa, si povinná reagovať.

katka2602
27. mar 2024

@anijadoda a ako chceš úradu doložiť, že sa nemôžeš hlásiť? Alebo to stíhaš medzi hlasenim? A ak ti pošlú predvolanie na odstavenie sa na UP? Jedine, čo sa vie ospravedlniť je PN.

anijadoda
autor
27. mar 2024

@melanta myslela som to tak,že ja ohlásim operáciu. Ide o to,že nemám nárok na nemocensku dávku,tak ci by mi v tom pripade bola vyplácaná nezamestnanecka. Nechcem to tajiť na UP,len nechcem vypisanu pn. Neviem,ci som to napísala zrozumitelne

viestta
27. mar 2024

@anijadoda preco nechces mat vypisanu PN? "nahlasit operaciu" ti tak ci tak nepomoze, pretoze aj UP potrebuje doklad o tom, ze si pracenschopna.

melanta
27. mar 2024

@anijadoda ak sa nechceš hlásiť, musíš byť PN. Aj keď bude neplatená. Nestačí, že nahlásiš, že ideš na operáciu. Veď podpísala si nejaké podmienky, máš povinnosti ako evidovaná. Čiže buď neplatená PN a hlásiť sa nemusíš, alebo bez PN, ale potom máš povinnosti hlásiť sa a hľadať si prácu, aj keď dáš info, že si na operácii. Krby sa to dalo len tak PN, tak to by si každý mohol nahlasovať kedykoľvek, že je teraz chorý a nemôže prísť.

anijadoda
autor
27. mar 2024

@melanta chápem,že si myslíte,že sa mi nechce robiť,no je to komplikovanejšie. Minulý rok som musela odmarodit koli inej operácii, tak nemám nárok na marodku. Keďže som musela dat výpoveď a som na UP, prišlo mi do toho to,že musím ísť na ďalšou operáciu. Len som sa chcela popýtať o tom,lebo zostať úplne bez príjmu nechce nikto. A zamestnať ma tiež nikto nechce,pokiaľ som není zdravotné v poriadku. Len toľko. Aj tak ďakujem za rady.

melanta
27. mar 2024

@anijadoda nikto tu nepíše, že nechceš pracovať. Píšeme, že ak sa nechceš hlásiť na úrade, tak musíš ísť na PN, aj keď nebude platená. Ak na PN nebudeš, trvajú ti všetky povinnosti vyplývajúce z evidencie. Ak reálne naozaj ideš na operáciu, nevidím dôvod neísť na PN.

zalka
27. mar 2024

@anijadoda kedy ti skončil PP? Možno máš nárok na platenú PN ak niečo pre to spravíš.