PN po skončeni TPP alebo pred skončením?

19mejko
26. júl 2021

Ahojte baby , vedeli by ste mi povedat, kedze 31.8. sa mi konci zmluva na TPP, som tehotná a na matersku pojdem az koncom oktobra (narok mam), pracovat uz nechcem uz len dokoncit pracovny pomer a ist zo zdravotnych dovodov na pn. Len neviem do buducna aky rozdiel alebo ci by som mala dake vyhody ist pocas pracovneho pomeru na pn alebo po nom, ci vtom je rozdiel a do kolko dni pred ukoncenim, ci je to nejak stanovene a ci to ovplyvnuje nieco do buducna.najradsej by som uz vydrzala do konca augusta, ale ak by to nieco ovplyvnilo tak aj skor len neviem kedy. Ak ma niekto skusenost budem vdacna za reakciu.

lucka_ke
26. júl 2021

môžeš počas trvania PP - vtedy ti prvých 10 dní platí zamestnávateľ
alebo po skončení PP v ochrannej lehote - kedykoľvek, OL tvá 8 mesiacov v prípade tehotenstva

19mejko
autor
26. júl 2021

@lucka_ke a neni rozdiel v sume ked plati zamestnavatel a ked plati stat ? Ci to asi kazdy rovnako ze ? Lebo v podstate je to jedno,ked po skonceni tpp pojdem na pn po materskej a rodicovskej budem ako nezamestnana aj tak nebudem mat asi na nic narok, ani keby mam hned druhe babo

alenah31
26. júl 2021

@19mejko v sume rozdiel nie je - je rozdiel akurát v platiteľovi počas prvých 10 dní ak trvá PP platí zamestnávateľ tzv. náhradu príjmu pri dočasnej PN a potom už len SP - a SP to volá nemocenské (ale je to to isté a v rovnakej výške pokiaľ by to od prvého dňa platila ona)🙂

19mejko
autor
26. júl 2021

@alenah31 dakujem ti krasne🙂

lucka_ke
26. júl 2021

nepíšeš ako dlho si bola zamestnaná, ale ak min. 2 roky tak (730 dní poistenia v nezamestnanosti) tak do 2 rokov od skončenia PP máš nárok na podporu, rodičovský príspevok môžeš prehodiť na manžela a ty ísť na úrad práce

19mejko
autor
26. júl 2021

@lucka_ke dakujem, zmluva mi konci presne rocna predtym som robila na dohody vyse 2 rokov

rachel36a
26. júl 2021

@19mejko ja by som PP vobec neukoncovala...takto sa ti budu ratat odpracovane roky, po dalsej RD mozes mat vyssie odstupne napriklad, a pod...pokial mas moznost tych par mesiacov pracovat tak chod, ak nie chod na PN a PP ukonci az po dalsej RD