PN, OČR a priepustky

31. mar 2022

Ahojte som v skúšobnej dobe , mám choré dieťa nie dáko veľmi iba ranný kašeľ.
Nechala som ho doma , nechodí teda do školy. Ja mám žalúdočné problémy , zvracanie atď. Čo je pre mňa najlepšie urobiť. A ako mám postupovať. Ísť s dieťaťom na ocr alebo si dať priepustky či pn? Ako mne je tak zle že ani neviem ako by som zašla k dr. po potvrdenia.

alenah31
31. mar 2022

priepustky sú určené ako ospravedlnenie s náhradou mzdy na "čas nevyhnutný na ošetrenie u lekára". Zamestnávateľ nie je povinný uznať ti ich na celý deň - ale pokiaľ ti ich uzná - sú platené v plnej výške mzdy (daj si tie). Ak by bol problém s priepustami - ak máš možnosť OCŘ daj si tú - od prvého dňa je to 55= DVZ, PN je prvé tri dni len 25% DVZ. Len pozor - v skúšobnej dobe môžeš dostať výpoveď aj počas PN či OČR - zákon ťa nijako nechráni.

autor
31. mar 2022

@alenah31 ocr si vybavím tak že pôjdem so synom k jeho doktorke a tá mi vystaví ocr? Vôbec netuším ako to funguje

alenah31
31. mar 2022

áno presne tak - vyplní fialové tlačivo, vy si vypíšete časť kde sú údaje k IBAN, aby v SP vedeli kam Vám poslať ošetrovné - podpíšete a zanesiete do práce - oni to potom pošlú na pobočku SP pod ktorú spadá zamestnávateľ.

autor
31. mar 2022

@alenah31 ďakujem veľmi

mogaa
31. mar 2022

samozrejme skúš.doba sa ti predlžuje o dobu PN resp.OČR.....a keďže si v skúš.dobe, môže ti ju zamestnávateľ ukončiť.....