PN a svadba

3. nov 2023

Ahojte, prosím vás.
Dnes ma obvodný dr vypísal na PN kvôli zdravotnému stavu, som v 21.tt. budúci týždeň ale máme svadbu, malú na úrade a obed v restike. Je potrebné niečo riešiť nejakú výnimku z vychádzky? Jedna sa ešte o PN ktorú platí zamestnávateľ. Ďakujem za každú radu

lubkovaandrejka
3. nov 2023

Ahoj, tiez som to presne takto mala, vravela som o tom lekarovi, povedal,ze musi tu PN zrusit, ze ked si budem menit doklady atd, tak im dojde, ze nebola vychadzka, ale svadba a ze by z toho mohol byt problem. Takze som PN zrusila, vybavila u zamestnavatela tyzden volna a zase naskocila na PN, ale uz ma vypisal druhy lekar. To je moja skusenost, poradit neviem,asi bude najlepsie, ak to prekonzultujes s lekarom 🙂

melanta
3. nov 2023

Lekár ti môže dať priepustku na obrad. Obrad, nie obed v reštaurácii. Ak je zdravotný dôvod na to, aby si ako tehotná bola PN, tak snáď obed nie je niečo dôležité. To, že ešte pôjde o PN v období, kedy ju platí zamestnávateľ nič nemení na tvojej povinnosti dodržiavať liečebný režim a vychádzky. Navyše kontrola SP môže prísť aj v tomto období. Takže dohodnúť si s lekárom vychádzku na obrad, obed presunúť na obdobie, keď nebudeš PN. Alebo zrušiť PN.

janulienka78
3. nov 2023

aj ja som počas PN mala svadbu. Gynekológ v piatok ukončil PN a v pondelok vypísal novú...

lubkovaandrejka
3. nov 2023

Nasla som este toto

melanta
3. nov 2023

@lubkovaandrejka lenže to by si musela dať prerušiť PN a potom vystaviť novú a s tým lekár nemusí súhlasiť. Zvlášť ak je na PN adekvátny dôvod. Ak je, tak autorka vydrží aj s obradom bez obeda. Dieťa je snáď prednejšie ako obed v reštaurácii.

autor
3. nov 2023

@melanta jasné, že je prednejsie dieťa, ale my to máme už všetko zaplatené celý obed takže toto sa ťažko ruší. Je tam možnosť tu Pan ukončiť aj skôr, pokiaľ sa zdravotné budem cítiť ok?

melanta
3. nov 2023

Áno, PN na vlastnú žiadosť môžeš ukončiť vždy. Ale potom preberáš na seba riziko, ak sa niečo stane a samozrejme, keď prídeš po 2 dňoch že ju chceš obnoviť, lekár nie je povinný ti dávať PN podľa tvojho uváženia. A prepáč, ale zaplatený obed máte akože úplne celý? Neviem, kde sa platí plná suma vopred, podľa mňa max záloha. Ale oželela by som ju a neriešila by som rušenie PN kvôli tomuto. Ak to urobíš, tak za mňa sú ti prachy a obed prednejšie ako dieťa. Ale ty si urob ako ty chceš, od nás požehnanie nepotrebuješ.

lubkovaandrejka
3. nov 2023

@melanta ja som autorke len napisala,ako som to urobila ja a potom,co som nasla v poradni, ja neviem,co na to povie lekar 🙂

autor
3. nov 2023

@melanta pokiaľ sa nebudem cítiť dobre tak je jasné že rušiť PN nebudem niesom blázon a nič mi nestojí zato ohroziť seba či dieťa. Ale vravím, ak by som bola zdravotne ok, tak PN sa skôr ukončiť dá či? 🙂 nikdy som na PN nebola takže neviem aké sú postupy 🙂

alenah31
3. nov 2023

vydávala som sa počas PN dokonca som bola hospitalizovaná v nemocnici. Ošetrujúci lekár mi vystavil celodennú priepustku - podpisoval ju gynekológ a normálne som bola na sobáši aj na slávnostnom obede. Nakoľko som sociálnej poisťovni oznamovala aj zmenu priezviska - dopĺňala sa aj v PN - doložila som im aj tú celodennú priepustku, aby som preukázala neporušenie liečebného režimu - to mi rovno kázal urobiť lekár. Všetko ok - nikto nič viac neriešil🙂

chcemradu
3. nov 2023

PN môžeš ukončiť stále. Pôjdeš dnes k lekárovi, že chces ukončiť, ukončí. Po obrade ťa môže a nemusí zase vypísať, to už záleží na zdravotnom stave.

kakakina
3. nov 2023

Minule keď som bola na preventívnu tak to doktorka riešila .Musi byt pn zrušená,alebo prerušená kebo inak je vraj sobáš neplatný .

lilinka88
3. nov 2023

Ku PN budeš musieť doložiť súhlas lekára,že nejde o porušenie liečebného režimu

mogaa
3. nov 2023

Kontrola liečeného režimu ti môže prísť aj počas prvých 10dní kedy PN platí zamestnávateľ....takže ano, ak chceš zmenu pri vychádzkach musíš to nahlásiť lekárovi a zaroveň aj SP....

gabika108
6. nov 2023

Gynekológ ti vypíše papier ktorý odnesies na sociálnu poisťovňu alebo zamestnávateľovi. Mne tak dal celodenné vychádzky na tento deň

saxana000
6. nov 2023

Lekar moze nahlasit na socialku celodennu vychadzku musi to nahlasit dopredu.ale pozor zalezi na diagnoze.mozes sa napriklad vydavat so zlomenou rukou ale ak mas rizikove tehotenstvo nemusia to uznat.zalezi aka tetula na socialke si to precita