PN a svadba

27. jún 2021

Dobrý deň, mám otázku, som PN kvôli tehotenstvu (riziková práca) inak nemám žiadne zdravotné ťažkosti, chcem ostat na PN tak dlho ako to len pôjde,, najlepšie do MD (vyšla mi pn 40eur/deň) a keby idem pracovať dajú ma na inú pozíciu kde dostanem 600-700eur. Môj problém je ze 7.8. mam svadbu 200km od adresy ktorú som uviedla na PN. Moja otázka je: môžem si nahlásiť docasne dve adresy na PN? Mate s tým niektorá skúsenosti? Ďakujem za rady.

borka168
27. jún 2021

Nahlásiť 2 adresy určite nie. To chceš ísť niekomu na svadbu? Ak áno jedine stihnúť to počas vychádzok, inak iba riskovať či príde kontrola alebo nie

c_est_la_vie
27. jún 2021

V prvom rade ťa zamestnávateľ klame a tvári sa, že v tvojom dobre. Zamestnávateľ je povinný ťa preradiť na vhodnú prácu, ale plat ti musí ponechať. Čiže buď by si mala robiť ľahšiu mzdu a dostávať stále rovnaký plat, alebo sú povinní ťa nechať doma a platiť ti stále rovnakú mzdu 😉
K PN - ak ide o vlastnú svadbu, vieš ro dopredu nahlásiť a dostaneš výnimku ( iba na deň svadby, prípravy musíš poriešiť cez vychádzku).
Ak ide o cudziu- ak si PN máš sa "liečiť", nie chodiť po svadbách 🙂

autor
27. jún 2021

@c_est_la_vie ide o to ze som robila zdravotnú sestru na oddelení kovidu a mali sme príplatky preto taka vysoká pnka. Ide o moju svadbu len na miesto svadby ideme 6.8. A odchádzame 9.8. Na tieto tri dni keby si nahlasim zmenu pobytu PN?? Cesta na miesto svadby trvá 3 az 4 hodiny.

klip0
27. jún 2021

Ale ty nebudeš mať zmenu pobytu. To by sa dalo že si nahlásis inu adresu, ale na nej sa aj musíš zdržiavať a nie ísť preč na svadbu. A aj obrad musíš stihnúť v čase vychádzok aj s cestou

lienka.7
27. jún 2021

Urcite nie. To mas 4 dni v podstate. Svadbu mas 1 den, max. 2. Zvysne dni?
Aku adresu si chces nahlasit? Kostol? Obecny urad? Restauraciu? Na tieto 3 dni poziadaj o neobmedzene vychadzky.

c_est_la_vie
27. jún 2021

Pokiaľ robíš dlhšie ako od januára 2020, tak sa ti aj tak bude rátať materská z 2020 ( bez ohľadu na súčasnú PN/ plat). Ale rozumiem, sestru by som v tejto dobe tehotná tiež nerobila.

Na 3 dni zmeniť miesto pobytu je blbosť, to sa nedá. Môžeš skúsiť požiadať lekára o zmenu vychádzok.
Ale toto je hlúposť, predstav si že príde kontrola na hostinu a ty tancuješ 😉😃. Buď to dáš tak že ráno prídeš ( nájdi si šoféra, nech spíš v aute) a večer/ nad ránom ďalšieho dňa odídeš).
Alebo to riskni a nahlás len 1 deň, šanca je malá že prídu práve vtedy.
Alebo teda posunúť svadbu.

maris5
27. jún 2021

Nie, nie, nie. Toto nezatajis. V systeme budu mat, ze si menila priezvisko. Zavolaj do socialnej poistovne, viem, ze to baby riesili nejakou vynimkou od nich na vlastnu svadbu.

lienka.7
27. jún 2021

@c_est_la_vie no ked uz bude hlasit zmenu, tak to na beton pridu 👌👌👌

autor
27. jún 2021

@maris5 rozmýšľala som nad tým ze to risknem, a budem mat priepustku len na jeden deň (deň svadby)

autor
27. jún 2021

@c_est_la_vie začala som robiť január 2021, všetci mi vravia ze budem mat materskú vypočítanu zo 4roch platov 🙂 270 dní nemocenského poistenia bude ku dňu 18.10.21:)

c_est_la_vie
27. jún 2021

@lienka.7 ja som myslela 1 den priepustku na svadbu a risknúť ten vecer pred a ráno po....

autor
27. jún 2021

@c_est_la_vie áno presne tak rozmýšľam, aby som mala ten deň svadby podložený niakym papierom. To ze to bude 200km od bydliska ich zaujímať nemusí.. Niako sa tam dopraviť dá.

bafka
27. jún 2021

Zažila som aj to, že PN ukončená, čerpaná dv a potom zas PN. Keby viete že cez tu dv nebudú robiť problémy v práci a že doltor vám po svadbe znova dá PN, to je tiež možnosť.

lienka.7
27. jún 2021

@c_est_la_vie kamoska to takto mala... na den svadby dostala neobmedzene vychadzky. Brali sa na urade, vecer hostina a vratila sa domov.
Autorka tu ale pise ze svadbu ma 7.8. Z domu chce ist 6.8.a vratit sa 9.8. Cize spolu 4 dni. Toto mi pride trosku cez ciaru a myslim ze SP tiez nebude milosrdna.... ale ok. Mozno sa mylim.
Na druhej strane nema byt co PN, zamestnavatel ju mal preradit na inu poziciu a s rovnakym platom a ked nie, tak doma s plnym platom. To je ZP.

lilinka88
27. jún 2021

Pokiaľ by ťa zamestnávateľ preradil na menej platenú prácu, máš nárok na vyrovnavaciu dávku.

autor
27. jún 2021

@lienka.7 8.8. Sa vratim domov (pomýlila som sa). Ja som raz mala plat 1700 o mesiac 1800.. A teraz keby som na normálnom odd mam 800..robota mi nechýba, kým sa dá oddýchnem si potom už nenaoddychujem🙂

lienka.7
27. jún 2021

Nemozu ti znizit len tak plat... a ano, je pre nich vyhodnejsie nech ta plati socialka ako oni.
Len si daj fakt pozor, aby ti nejaka premotivovana pani zo SP nenarobila problemy, ak.

autor
27. jún 2021

@lienka.7 aké konkrétne problémy myslíš? Aa áno to ja viem ze pre nich to je výhodnejšie.

ukulela
27. jún 2021

@lienka.7 on8 jej plat neznížia. Ona mala covidove príplatky. Tie už ani teraz nedostane, keď klesajú počty hospitalizovanych.

ukulela
27. jún 2021

Len prerušiť pn a v robote vyčerpať dovolenku.

hipuska
30. jún 2021

Počas PN mozes predsa meniť pobyt pn. Nahlásiť a znova prehlásiť. Alebo si vybaviť dajakeho lekára v mieste svadby.

klip0
30. jún 2021

@hipuska ale nemôže ak ako pobyt PN nahlásiť úrad, kostol alebo reštauráciu

hipuska
30. jún 2021

@klip0 áno, veď ale pôvodne sa pýtala, či môže miesto pobytu pn nahlásiť 2 miesta. Tak neviem kde býva

veronice
30. jún 2021

Ja som sa vydavala cez PN. Sice v meste svojho bydliska ale volala som na socialku co robit. Pani mi povedala ze si mam u lekarky vyziadat na sobotu a nedelu neobmedzene vychadzky. Tak som aj spravila. Asi 2 tyzdne po svadbe mi prisla kontrola, skontrolovala novy OP, zapisala si nove meno, zazelala vsetko dobre a bolo. 👍

autor
30. jún 2021

@veronice tak si chcem aj ja vybaviť u lekára voľno na dva dni a dúfať ze v nedeľu neprídu 😁 ďakujem Vám žienky za drahocenne rady, aspoň vidím ze nie som jedina s takýmto problémom.

emma323
30. jún 2021

@borka168 no počula som také konšpirácie že tehotným nechodi kontrola, čo je na Tom pravdy neviem. Ja som bola tehotná a nikto neprišiel....

ukulela
30. jún 2021

@emma323 tehotnym chodí kontrola. Kamoska mala. Na predporodnom kurze žena 5 min po skončení vychádzky mala. Tak ako nepríde kazdemu s inou diagnózou, nepríde ani kazdej tehotnej. Ale náhodne moze prist hocikomu.

ukulela
30. jún 2021

@hipuska akoze 4 dnova návšteva lekára o 22.00?

hipuska
30. jún 2021

@ukulela nie, ale ak tehotná cestuje 200 km k lekárovi na ranny termín...vie si obhájiť že išla o deň skôr lebo nechcela cestovať v noci. Ja som napr.tak mala. Vyšetrenie mi vybavila sestra v nemocnici a bola som u nej 3 dní. Deň pred a deň po som cestovala domov.