Plynové delo - rušenie kľudu v dedine

13. sep 2021

Ahojte, obraciam sa na Vás s otázkou o rušení (nielen) nočného kľudu v dedine. Podnikateľ kvôli vysokej zveri, ktorá mu žerie úrodu na dotovaných parcelách, používa plynové delo na jej plašenie. Pozemky sú v tesnej blízkosti obytných domov v dedine. Interval výbuchov z dela je 20 minút, prakticky počas celého dňa a noci. V noci, kedy chodí málo áut, tento zvuk registrujú psy, ktoré vždy po výbuchu štekajú ďalších 15 minút... v lete to znemožňuje spánok pri otvorenom okne.
Okrem rušenia nočného kľudu, existuje aj nejaký paragraf, zákon alebo niečo iné, čo môže v danej situácii nariadiť podnikateľovi používanie iného spôsobu plašenia zveri (ultrazvuky, pachový odpudzovač)?
Ďakujem za radu.

liljana
13. sep 2021

Preco si neda elektricky ohradnik, ale riesi to hlukom?

syslik81
13. sep 2021

zavolat kontrolu kt nariadi meranie hodnoty zvuky .. obratit sa na starostu a ten by to mal zariadit ak nie spysat peticiu .. ci existuje iny tichsi sposob uz nieje tvoja starost ... moze si pozemok ohradit napriklad

autor
13. sep 2021

@liljana
@syslik81 ohradiť to zrejme nemôže, pretože pestuje na prenajatých parcelach… problém je ten, že on sám žije v inej obci, jeho hluk neobťažuje.

solange7
13. sep 2021

http://raport.cz/noviny/2019-04_mysleli-si-ze-z...

Vraj sa plynové dela neodporúčajú do obytných zón. Riešila by som to cez obecný úrad.

pribinak
13. sep 2021

Určite sa sajte dokopy viacerí susedia a dala by som sťažnosť na živote prostredie a úrad verej. zdravotníctva

nelinka888
13. sep 2021

toto by mal najprv poriešiť úrad, keďže ide o takéto narúšanie kľudu.