Prepáčte za anonym. Ide o plot so susedmi.
Kúpili sme starší dom, vzadu na pozemku je ešte jeden (má vlastnú adresu, normálna nehnuteľnosť).
Susedia sú z každej strany, aj zo zadnej - a o tohto suseda ide. Mali sme tu staré drevené stavby, ktoré sme dali preč a musíme dostavať vzadu plot, ktorý tam nebol (popri zadnom dome a aj poza), je tam cca pol metra nášho pozemku. Zistili sme však, že tam má sused čiernu stavbu, murovanú, asi garáž, ktorá nám bráni v tom, aby sme si to oplotili.
Máme sa vedome ukrátiť o pozemok a urobiť plot tak, ako nám to dovoľuje jeho čierna stavba alebo zavolať geodeta (ako by sa asi malo) a máme to nejako riešiť? Nevylučujeme, že tento dom raz predáme alebo niečo, nechceli by sme, aby niečo nebolo v poriadku - ani hranice, ale zas nechcem ani vojnu. To, že užíva pol metra za domom nám nevadí, ale po stranách a vzadu nie je nič (po odstránení šopy) a oplotiť to musíme.
Vďaka za NORMÁLNE NÁZORY, ako by ste pokračovali
Normalne by som sla za za susedom, ze pan sused, tak to vyzera, ze ste pol metra u nas so stavbou, ale zavolame geodeta, nech vidime ako to vyzera a boli by sme radi keby ste pri zameriavani boli pri tom, nech nevznikaju nejake pochybnosti. Nasledne po zamerani, ponuknut susedovi odkupit toho pol metra-meter. Alebo zajst az tak daleko aby odstranil stavbu.
Ja osobne mam pol metra u suseda na jednej strane, ma tam cast chodnika okolo domu, krb a branicku na zahradu. Nechala som to tak, potiahla som novy plot po trase stareho. Sused bol ochotny vsetko zburat, ale naco? Lebo niekto niekedy zle zameral? S urcitostou viem, ze to nespravil naschval.
Samozrejme ak by som tie metre potrebovala, alebo ak by toho bolo viac tak by som to riesila.
Skúste sa dohodnúť ,ak sa začne správať ako keby bol on poškodený,pritom má stavbu na vašom a k tomu čiernu,potom to už riešte úradnou cestou. Mať dobré susedské vzťahy nie je určite naškodu, skúste si najskôr podebatovať.
@banalu Tento sused je velmi arogantny. Ked uzival nas pozemok vzadu, mal tam pohadzany bordel a kopy dreva, kamenov. Kdysi sme byvali v zadnom dome, lezim a pocuvam strasny buchot. Vysla som von pozriet sa a on tam mal obrovske balvany kamenov, ktore zhodil pes a tak ich hadzal znova na kopu tak, ze ich hadzal o nas mur - nas dom! Neverila som vlastnym ociam. Ked sa to zopakovalo 3x, isla som dozadu a poprosila som ho, ci ten priestor mozu vypratat, ze by sme si chceli dat plot. Zacal zjapat ze roky to nikomu nevadilo a nam zrazu vadi (my sme ten dom pred 6r kupili totiz) a ze ked sme taki, tak niekde popod jeho pozemok ide odkvapova rura z toho domu, ide tam dazdova voda, ze si to mame prekopat dopredu (do kopca) do kanalizacie - ten zvod ide presne vzadu poza dom, cize nemame k nemu pristip, kludne si tam mozeme dat dozadu sud, sekneme to a je hotovo 😃 ale mne ide teraz len o tu druhu cast, totiz ten garaz je murovany, dokonca so solarnymi panelmi...a postaveny uz ked nie na nasom pozemku, co si myslim ze ano, ale ak aj nie, tak minimalne na hranici. Neviem ci si geodetom neposkodime a nenarobime vacsiu vojnu, je to taka 3 generacna neprijemna rodina.
Urcite by som suseda konfrontovala ze ma nieco postavene na MOJOM pozemku. Ak to chcete v buducnosti predavat, treba to urcite riesit. Zavolat geodeta, nech vam pozemok vymeria a dohodnut sa so susedom na rieseni. Dnes je doba aka je, ktovie ako a kto tam bude byvat neskor.
v prvom rade zavolat geodeta na zameranie a az potom na zaklade toho riesit so susedom. Ak to nepojde s nim podobrom, ist sa popytat na stavebny urad, ci ma tu stavbu ohlasenu/stave.povolenie alebo cokolvek je k tomu treba (zalezi od m2 stavby)
Tu iné riešenie nieje....musíte to mať čierne na bielom...potrebujete geodeta...to že si len zavoláte geodeta...vojnu nevyvolate...je to vaša vec,čo si robote na svojom pozemku,veď on to len zmeria
....keď to budete mať riadne zamerané...môžte si robiť plot...a čo Vám on na to bude.hovorit Vám môže byť jedno....mali sme podobný problém, len susedom vadil už existujúci plot...ktorý tam mal predchádzajúci majiteľ...že ho treba posunúť o dva metre,v dĺžke cca 50 metrov...že máme zle.postaveny plot....furt sa snami naťahoval....zavolala som geodeta..zmeral a je pokoj,ostalo ako bolo....budete sa naťahovať donekonečna jeho to neprejde...lebo on je ten ktorý tam bol skôr...on vie najlepšie ako to furt bolo,žiadne zmeny nepripúšťa
Ja mám suseda agresívneho alkoholika. Chceli sme robiť plot. Geodet pri neformálnom premeraní zistil,že jeho starý plot leží na našom pozemku cca 1m do šírky a 100 m do dĺžky. Zavolala som ho na miesto, vysvetlila situáciu, posla ma rovno do..... . Plot od jeho domu, keďže dom leží na hranici pozemku nám zakázal urobiť, pretože on sa potrebuje dostať zozadu k svojej nehnuteľnosti a plot tam nemá čo hľadať. Čiže veselo vstupuje na nás pozemok kedy chce, zvlášť to obľubuje v noci a aj sem tam pokosí na našom pozemku čo uzná za vhodné. Nevieme si s ním rady. Predpokladám, že aj tvoja situácia bude komplikovaná, verím ze nie až do takej miery ako naša. Držím palce😉
Ooooo tak to je o inom! Uradne nanho!
Zavolaj geodeta, dajte si to vymerať a potom buď nech ten meter odkúpi alebo posunie stavbu, nemôže využívať váš majetok.