Plomba v katastri

10. nov 2023

Dobrý večer, chcela by som sa na niečo opýtať. Kupovala som jeden menší pozemok a s manželom som uzavrela dohodu o vysporiadaní BSM.
Minulý týždeň v pondelok sme pred notárom podpísali dohodu, ze pozemok nebude spadať do BSM a hneď v utorok som bola u notára uzavrieť kupnu zmluvu s predavajucim. Pozerala som si teraz, či je na danom pozemku plomba. Áno, je tam a v zátvorke je uvedene- dohoda manželov o vysporiadaní BSM. Plomba vyznačená na zaklade V-××××/2023.
Moja otázka znie- mala by tam byť vyznačená aj plomba - kúpna zmluva? Lebo to tam nie je uvedené? Je možné, že to ešte neposlali na zavkladovanie? Alebo ako prebieha takýto proces - najprv zuzenie BSM a nasledne kupna zmluva? Ďakujem

misana84
10. nov 2023

Najprv sa to musí vysporiadať a až potom môže nastať predaj

autor
10. nov 2023

@misana84 ja som hneď na druhý deň po uzavretí dohody o vysporiadaní BSM uzavrela kupnu zmluvu a za pozemok som už zaplatila. Bolo mi povedané u notára, ze zavkkadovanie trvá cca 20 dni.
Čiže teraz bude trvať 20 dní kým zavkladuju dohodu o vysporiadaní BSM a potom ďalších 20 dní kým zavkladuju kupnu zmluvu? Dobre tomu rozumiem?

zic
10. nov 2023

No ale nejaka plomba o vysporiadani (zuzeni) BSM je na tom kupenom pozemku? Ved na cudzi pozemok by hadam nedavali info o zuzeni vasho BSM... tak asi je to uz v stadiu prepisu na teba plus poznamka o tom zuzeni, nie? Ci som to nejak nepochopil?

lubicka82
10. nov 2023

ak kupujete pozemok do vylucneho vlastnictva tak dohoda o zuzeni rozsahu BSM je prilohou navrhu na vklad vlastnickeho prava z kupnej zmluvy. Dohoda o zuzeni bsm nie je samostatnym podanim.

autor
11. nov 2023

@zic je tam Plomba vyznačená na zaklade V-××××/2023 (Dohoda manželov o vysporiadaní BSM) a to je všetko, nič viac. Nemá tam byť vyznačená Plomba - Kúpna zmluva? Keď som to už kúpil a zaplatil za pozemok.

autor
11. nov 2023

*kúpila *

autor
11. nov 2023

@lubicka82 a v takomto prípade, aká má byť uvedená Plomba?
Plomba /dohoda o vysporiadaní BSM/
Alebo
Plomba /kúpna zmluva/?

vans73
11. nov 2023

A návrh na vklad nemáš ? To by ti malo stačiť, kde mas pečiatku od katastrálneho úradu, že prijali tvoj vklad … počkať tých 20 až 30 dni pokial príde rozhodnutie z katastra …. A neriešila by som čo je na plombe napísané

autor
11. nov 2023

@vans73 návrh na vklad nemám. Podával to notár elektronicky.

vans73
11. nov 2023

@autor tak pýtaj od toho notára potvrdený návrh na vklad katastrom

zic
11. nov 2023

pozri a majitel je tam stary na tom pozemku? Ked si pozries nie zoznam zaznamov / vkladov / zmien, ale normalne LVcko... tak tam nie si uz ty (alebo vy ako manzelia) ako majitelia? Lebo bez ohladu na to ci to tam ma byt alebo nie, tak kedze zuzenie BSM je z mojho pohladu az druhy krok - najprv to snad museli prepisat... co by chceli zuzovat na LVcku stareho majitela? Snad postupnost bola - prepis na vas ako manzelov a v druhom kroku (ked tak) zuzenie BSM.
Preto sa pytam... Vpodstate bude je to "v jednom kroku" alebo ak je to druhy krok, tak je to uz asi prepisane. Len musia zuzit BSM, nie?
Kto je momentalny majitel pozemku? A v akom vlastnickom pomere?

autor
11. nov 2023

@zic pozrela som si na na LV, tam je stále uvedený starý majiteľ, od, ktorého som kúpila pozemok minulý týždeň. A pod tým je plomba- dohoda manželov o vysporiadaní BSM.

Notar mi povedal, že najprv sa musi zúžiť BSM a až potom kúpiť pozemok. Opačne to nemôže byť. Zúženie BSM by nebolo platne.
Čiže v pondelok som spisala s manželom dohodu o zúženi BSM u notara a v utorok som bola u notára podpisat kupnu zmluvu na pozemok s jeho majiteľom a vyplatila som ho tam.

zic
11. nov 2023

Zaujimave. Viem, ze najprv musis zuzit BSM, len ma udivuje, ze sa zobrazuje najprv tato info na katastri... Tak ale uvidis tak do 30 dni by to malo byt vsetko vyriesene... Drzim palce.

huginko
11. nov 2023

Ide o dva samostatné úkony, ak kúpna zmluva podaná na kataster nebola, nemôže byť plomba, teda V konanie vyznačené na príslušnom LV. Zmluva uzavretá možno bola, ale nebola podaná na katastri. Kataster ma na povolenie vkladu 30 dní, nie 20.Lehota sa počíta odo dňa podania na kataster

fialkafialkovita
11. nov 2023

@huginko zúženie bsm nie je samostatný úkon, je len prílohou ku kúpnej zmluve. Ak je kúpna zmluva vyhotovená vo forme notárskej zápisnice, tak tam je lehota 20 dní.

huginko
11. nov 2023

@fialkafialkovita neprečítal som to poriadne

autor
11. nov 2023

@huginko je tam Plomba V-××××/2023 pri parcele a pri vlastníkovi.
Čiže to znamená, že bola podaná aj kúpna zmluva?
Lebo v zátvorke je napísané iba(Dohoda manželov o vysporiadaní BSM) a nič viac, Kúpna zmluva tam nie je spomenutá

autor
11. nov 2023

@fialkafialkovita čiže ak je tam Plomba, tak museli podať na vklad aj kupnu zmluvu?

margolet
11. nov 2023

Vklady sa prijímajú a vybavujú v poradí v akom boli doručené na príslušný katastrálny odbor. Čiže všetky úkony ktoré chceš s danou nehnuteľnosťou urobiť, musia byť doručené na katastrálny odbor v správnom poradí a následne sa podľa toho prijmú. Čisto teoreticky môžu svietiť na jednej nehnuteľnosťi aj 3 plomby, ale vybavujú sa v poradí v akom boli doručené a prijaté na úrad. Pokiaľ sa na úrad doručí autorizovaná zmluva alebo notárska zápisnica - lehota na vybavenie podľa katastrálneho zákona je 20 dní. Obyčajné vklady majú lehotu 30 dní a zrýchlené vkladové konania 15 dní. Plomby sa na príslušnom LV ukážu až na druhý deň, my ich na katastri vidíme hneď ako ich zaplombujeme. Je možné že notár ešte so zasielaním ďalšej zmluvy čaká, ťažko povedať. Ja ti doporučujem zatelefonovať na príslušný katastrálny úrad a opýtať sa či bola konkrétna zmluva doručená, rovnako môžeš kontaktovať aj notára, ktorý to v tvojom mene vybavuje.

fialkafialkovita
11. nov 2023

Pravdepodobne sa na podatelni pomýlili, a namiesto kúpnej zmluvy vyznačili dohodu o vyporiadaní bsm. V pondelok skúste zavolať na podatelnu katastra a obratom by to mali opraviť.

huginko
11. nov 2023

Podľa mňa áno, ak je to vyznačené na pozemku

autor
11. nov 2023

@margolet ak v pondelok bola u notára spisana dohoda o zuzeni BSM a v utorok podpísaná kúpna zmluva, tak kataster ma na to všetko 20 dní spolu, alebo 40 dní...20 na dohodu a ďalších 20 dní na zavkladovanie kupnej zmluvy?
Čiže ak tam môže byť viac plombiev, tak to znamená, že ešte kúpna zmluva nebola podaná na vklad? Keďže je tam iba jedna plomba, dohoda o zuzeni BSM.
Neviem, či mám ešte počkať 9 dní/ to už bude po lehote 20 dni/, alebo ich kontaktovať? Koho kontaktovať, pozrela som si príslušný kataster a je tam veľmi veľa mien, neviem, kto to ma na starosti.

lubicka82
11. nov 2023

mala ny tam byt uvedena plomba kupna zmluva Pokial nemate navrh na vklad kontaktujte kataster Ako ucastnik konania mate pravo a viete si vypytat i kopiu navrhu na vklad pripadne preverit plombu. Notar ak to podaval elektronicky ma len info z katastra i podani ale samotny navrh nie.

autor
11. nov 2023

@lubicka82 ďakujem pekne, budem ich telefonicky v pondelok kontaktovať.
Uvádza sa bežne aj plomba- dohoda o zuzeni BSM, alebo je to skôr chyba z ich strany?

Koho najlepšie kontaktovať? Vedúcu odboru? Lebo tých kontaktov je tam strašne veľa.

lubicka82
11. nov 2023

adi ano vsak pripadne prepoja na konkretnu osobu Nestretla som sa s tym ze by uvadzali dohodu o zuzeni bsm(riesila som veci v Ba a senci). Podla spravnosti by mala byt uvedena kupna zmluva pri plombe. V konecnom dosledku bude aj tak najdolezitejsie rozhodnutie o povoleni a zapis.

margolet
12. nov 2023

Lehota začína plynúť od dátumu a času doručenia vkladového konania. Pre každé konanie sa počíta lehota zvlášť.