Plný invalidný dôchodok

14. feb 2022

Ahojte, zaujímalo by ma tie ktoré mate plný invalidný, koľko dostávate, ak to nie je blbá otázka ak hej, tak sa ospravedlňujem. Ja mám plný a dostávam 257, co mi príde ako strašne málo..

zalka
14. feb 2022

Výška ID závisí od POMB, a ten závisí od tvojej hrubej mzdy, z ktorej sa platili odvody. A od rokov poistenia ...
čiže si pracovala za veľmi nizku mzdu a veľmi krátko ...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. feb 2022

Kamarátka ma tiež plný, v živote nepracovala, ani brigáda a ma slušnejšiu sumu...

autor
14. feb 2022

To je trochu blbé, ze to tak je..wom mladá baba a svoj zdravotný stav som si nevybrala...keby nepracujem popri nevyžijem z toho..a ako som písala nie tak celkom keďže kamaratka nikdy nepracovala

zalka
14. feb 2022

Kamarátka má zrejme dôchodok z mladosti, tam je suma pri plnom okolo 458e

autor
14. feb 2022

No asi...len je to fakt nespravodlivé, ze sme obe rovnako staré a ona ma viac a ja menej len cez to ze ja som chodievala po brigádach..

zalka
14. feb 2022

napíš mi ss

autor
14. feb 2022

Najhoršie, že asi sa s tým nič nedá robiť, lebo kvôli dôchodku nemôžem odpracovať viac hodín..aby mi naň potom nesiahli, lenže u mňa to je tak, že teraz môže byť dobre a o rok sa mi stav môže o dosť zhoršiť..

autor
14. feb 2022

@zalka ok 🙂

lilianka28
14. feb 2022

To nie je pravda, že je to obmedzené hodinami. Môžeš normálne pracovať aj na plný úväzok. To bolo kedysi dávno, že sa sledoval zárobok.

autor
14. feb 2022

@lilianka28 tak mne tak bolo povedané 🙂

zalka
14. feb 2022

@lilianka28 no mýliš sa, lebo môže mať také posúdenie, kde jej dovolili pracovať len na kratší úväzok, občas to tak býva v rozhodnutiach.

lilianka28
14. feb 2022

@zalka no to som nevedela.
Ak sa môžem opýtať, tak kto je povinný nahlásiť úväzok/odpracované hodiny? Zamestnanec alebo zamestnávateľ? Lebo mzdu si SP môže zistiť z výkazu. Takže sa sledujú hodiny a nie zárobok?Lebo napr. na polovičný úväzok môže zarobiť 350 € ale kľudne aj 1000€, podľa toho z akého platu sa to berie.

zalka
14. feb 2022

@lilianka28 ja viem, môže SP vyžiadať si dochádzku ... kontrolovať .. alebo predložiť zmluvu
jasne aj 7h je skrátený úväzok napr. oproti 8h. 🙂

bosorkabb
14. feb 2022

Výška dôchodku záleží od toho koľko si zarábala pred požiadanim o dôchodok.
Tvoja kamarátka má pravdepodobne dôchodok z mladosti a ten sa počíta inak.

kim2028
27. apr 2022

Dôchodok sa počíta každému úplne rovnako. Podľa zárobkov alebo odvodov do sociálnej poisťovne, potrebných rokov poistenia. Pokiaľ nepracovala musela niečo zaplatiť asi podľa veku. Teda aspoň ja som platil za 2 roky. Čím viac zaplatila, tak tým viac dostala... Hoci je pravda, že stačí zaplatiť minimum a je POMB, ako by zarábala 67% z priemernej mzdy (ako by mala zárobok cca. 800 eur mesačne-toľko si asi nemala odmenu za prácu). Pokiaľ išla ešte do vyšších súm tak môže mať ešte vyšší POMB. Hoci nepíšeš vek, či ide o invalida z mladosti a koľko rokov odpracovaných sa vyžaduje. To je tiež dôležité...

autor
29. apr 2022

Budem mať vyšší, doplatila som si odvody. 🙂

anna_2
29. apr 2022

kolega - ciastocny invalidny (60%), 38r, normalne pracuje (nema obmedzenie), dochodok 500 EUR. vsetko to zalezi na prijmoch v minulosti, veku, ... na stranke socialnej poistovne mas kalkulacku, tam to vies aspon priblizne nasimulovat.

vulka
29. apr 2022

A koľko si v živote odpracovala rokov? A aký si mala plat? Od toho závisí výška dôchodku. V niekde píšeš, že nemôžeš pracovať viac, lebo Ti siahnu na dôchodok. To platilo, ale dááávno. Teraz môžeš robiť koľko chceš, vládzeš. Aj v dvoch zamestnaniach.

kim2028
Autor odpoveď zmazal
Zobraz