Pleseň v byte a výpoveď z podnájmu

6. sep 2021

Zdravím. Možno mi bude niekto z vás vedieť poradiť. S mužom, 2 ročným synom a psom byvame od marca tohto roka v podnájme. Platíme skoro 500 eur za byt na východe (co je podla mňa na východ dosť). No a teraz k bytu : od kedy sme sa nasťahovali sú tu len problémy. Najprv vychádzal smrad zo zásuviek, zavolali sme elektrikára a ten nám oznámil, že je tu ešte stqra elektrina a je to dosť nebezpečné. Tak sme zavolali majiteľovi a povedali mu to. Povedal, že ak sa nám nepáči mame ísť preč. Tak ja , že dobre. Tak potom asi zistil, že s nami nebude točiť ako s tými, ktorí tu bývali pred nami a dal urobiť elektrinu. Ďalší problém je, xe keď sú silné dažde vytápa nám pivnice. Buchne tam jednoducho voda z kanála a plávajú tam s prepáčením aj ho*na ... nechce to riešiť a ja mam vážne iné veci na starosti ako stále keď prší vylievat po vedrach tento humus z pivnice. Mam male dieťa, muž je poväčšine v práci a ja na toto čas nemám. Teraz sme zistili , že nám plesniveje celý byt. V lete toho bolo pomenej, no teraz máme pleseň úplne všade. Na oblečení, v skriniach, pod parketami.. ja som na plesne alergická.. a poviem vám, xe od kedy sme sa tu astahivali sa budím každé ráno s upchatym nosom a mávam arytmie, ktoré som nikdy pred tým nemala. Myslím, že najvhodnejšie riešenie bud e odtiaľ odísť, lebo to nie sú povrchové plesne . Nechcem to dýchať ani ja a nechcem aby to dýchalo ani moje dieťa. Otázka znie. Môžem v takomto prípade odísť bez výpovednej lehoty .? Mam aj papier z alergologie, že som erotická na plesne. Prikladám apr foto

autor
6. sep 2021

Alergicka na plesne , nie erotická :D

kiki68
6. sep 2021

Prec z toho bytu a co najrychlejsie. Toto dobre nebude, tam podla mna presakuje nieco z tej vody, co robila skody. Casto to potom s napr plastovymi oknami este zhorsi cely efekt. Okamzite by som riesila iny byt

autor
6. sep 2021

@kiki68 áno boli tu nedávno menené plastové okná. A bytovka je tehlová, nezateplena

alenah31
6. sep 2021

V zmluve mate urcite klauzulu kedy mozete odist bez vypovednej lehoty a pripadne musi vratit cely depozit nedotknuty. Na plesne si podla toho co pises alergicka dlho, nepreukazes suvislost s bytom, ten to sice zhorsuje, no aj napriek tomu tam byvas. Oznam majitelovi zavadu, ziadaj jej odstranenie - pisomne samozrejme, ak vo veci nebude konat, spis ukoncenie najmu.

autor
6. sep 2021

@alenah31 taka klauzula tam chyba a depozit sme nesklamali žiadny. Áno som dlho alergicka na plesne, no nikdy som s nimi nejako neprichádzajú do kontaktu, čiže neviem ako na nich reagujem. Ja len viem, že od kedy tu byvame mam zdravotné problémy

hipuska
6. sep 2021

A čo máte uvedené v prípade porušenia výpovednej lehoty? Sankciu nejakú?

autor
6. sep 2021

@hipuska nie nič. Ta zmluva je lajdacky napísaná

hipuska
6. sep 2021

Tie foto sú dosť hrozné. Ja by som konala tak, všetko si pofotila, fotky starostlivo uložila. (Pošli si ich sama sebe na mail, plus usb). Zaslala oficiálne majiteľovi, že žiadas odstránenie plesne k dátumu xy. Dala by som mu 2 týždne. Ak by neodstránil, zaslala by som mu mail znova. Uviedla aj zdravotné riziko. A ak by neodstránil, proste sa odsťahovala. Ak by to dal aj na súd, nemá šancu na úspech. On veľmi dobre vie ako to je, takže do sporu určite nepôjde.

Ešte nechápem načo ste kyblovali pivnice. Zatopi, zavolať mu, nech si to ide vyriešiť.

hipuska
6. sep 2021

A si to nacasuj ku koncu septembra. V októbri už budete fuč.

evalin88
6. sep 2021

Ved, ked v tej zmluve sankcia nie je, chodte hned. Depozit nebol cize o nic nepridete. Na MK je aj skupina pravna poradňa, možno by ti niekto tu zmluvu pozrel.

alenah31
6. sep 2021

Tak ked taky bod v zmluve nemas co riesit. Hladajte novy podnajom, ked ho budes mat odstahujte sa.

autor
6. sep 2021

Ďakujem za rady 🙂

alexk12
6. sep 2021

No nakoľko nemáte poriadnu zmluvu, odišla by som a ešte mu aj nezaplatila

martina1201
6. sep 2021

Ja by som sa odsťahovala. A ak by protestoval tak by som sa opýtala či je zahlaseny na daňovom úrade že prenajíma. A ešte aj hygienou sa vyhrážala. Však toto nie sú podmienky vhodné na bývanie. Nechápem že taký byť môže prenajímať..... A ešte tak draho.....

nina255
6. sep 2021

Nemas v tej zmluve pri vypovedi z najmu najomcom (cize vami) moznosti preco sa moze ukoncit predcasne najom ? Byva tam vacsinou ze ked je byt nesposobily na uzivanie (co v tomto pripadne podla mna je), toho by som sa chytila a dala to ako dovod okamziteho odchodu…

kiki68
6. sep 2021

Plesne su neurotoxicke. Proste je to bordel a dost nebezpecny. My sme pri renovacii domu s tym mali patalie. Takze viem ze toto len tak neporiesis

lydiasabolova
6. sep 2021

ahoj, vopred sa ospravedlňujem, že trošku odbočím od pointy diskusie, ale veľmi by ma zaujímalo, čo všetko sa ti v tom byte po zdravotnej stránke deje.. totižto, aj my sme v byte, kde je od septembra do apríla problém s plesňami, bohužiaľ, my ale nemôžeme odísť skôr, aj keby sme chceli.. a ja som si vlastne len chcela porovnať tie prejavy, lebo nám sa tu tiež kadečo deje :-/

zuzinapipina
6. sep 2021

@lydiasabolova skúste kúpiť germicidnu lampu, tie lacnejšie stoja okolo 40euro. Zabíja to plesne, baktérie, vírusy, roztoče .dezinfikujú s tým aj v nemocniciach

lydiasabolova
6. sep 2021

@zuzinapipina vďaka za tip.. nie som si ale istá, ako veľmi by to pomohlo.. my máme v byte veľmi vlhko, konštrukčná chyba, krajný byt, plesňové mapy máme približne každé 3-4 týždne :-/

dmk_1
7. sep 2021

@lydiasabolova my sme byvali v podnajme v takom pivnicnom, fakt to vyzeralo ako prerobene pivnice, vkuse vlhko, plesen tu, plesen tam, zatuchute veci. Plus suseda fajcila ako komin, nedalo sa okno otvarat. Z kupelne odvetravanie ako za 5 korun nozik. U nas siel skoro nonstop odvlhcovac (masaker nedoplatok za elektriku). Mali sme z toho kazde rano upchate nosy, bolave hrdlo, castejsie chori. Na ORL mi nic nezistili, na plucne som sa uz nedostala, sli sme z toho bytu prec. Ale verim, ze keby sme tam dlhsie, nieco sa musi usadit ale to by musela byt ovela dlhsia doba. Babka s dedom byvali v takom byte, presne stary, parkety, tehlovy,nezatepleny, s plastovymi oknami stale vsade plesen - u nich bol ale problem ten,ze dedo nedovolil otvarat okno,lebo zima - nevetralo sa, tak vsetko plesnelo. Roky tak zili, nemali z toho nejaku zvlast diagnozu, ale zase pri takych starych ludoch sa to asi neskumalo, dedo mal vsak roky mokvajuce rany na nohach a nicim sa to nevyliecilo - myslim, ze vnutorna vlhkost a plesen tomu fakt neprospievala.

lenka9g
7. sep 2021

Všetky veci s plesňou vyhoď, to už nijak nezachrániš a okamžite preč

domak2
7. sep 2021

@lydiasabolova ak mate vlhko treba kúpiť elektricky odvlhcovac, inak sa plesni nezbavite.

autor
7. sep 2021

@lydiasabolova tak hlavne mam vkuse upchaty nos, kadejake pichanie v pľúcach a kašeľ. a mávam arytmie, ktoré som nikdy nemala. Tie arytmie možno nie sú následky plesni, ale to ostatné určite. Raz som pracovala v takom pivnicnom podniku q mala som to isté. Potom som šla k dr. kde mi vzali hlien na expertizu a mala som skutočne pleseň v tele.. určite pôjdem aj teraz nech mam dôkaz.. a áno ešte by som zabudla,mávam teraz psoriazu, tiež nikdy som s ničím takým problém nemala

autor
7. sep 2021

@domak2 ďakujem, ale nemám už nejak v plane sa ich zbavovat a investovať do odvhlcovaca, potom mat nedoplatky za elektrinu. Tu sú plesne naozaj pod parketamy a pod dilami v kuchyni, to by trebálo dat určite všetko preč, ale majiteľ do toho bytu nechce dať ani cent. Takže radšej sa popozerám po inom podnájme, ako tu zvádzať taky boj so všetkým. Tie pivnice a kanalizácia tiež nie sú ôk, čiže radšej ruky preč. Ja som len chcela vedieť, či môžem v takom prípade odísť skôr, lebo mame pol ročnú výpovednú lehotu

domak2
7. sep 2021

To som písala Lýdii 🙂 ta vraví, že sa momentálne sťahovať nemôžu. U vás už len nohy na chrbát.

autor
7. sep 2021

@domak2 tak asi..

mymel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lydiasabolova
9. sep 2021

ďakujem, žienky, za vaše reakcie.. nám sa toho deje viac, ale my máme veľmi vlhko v zimnom období a neviem, čo mám pripísať vlhkosti a čo plesniam.. lebo jeden synček máva od septembra do júna nejakú formu ekzému, ktorá sa mu zhoršuje, keď nám tu vyskočí vlhkosť, ale zároveň ju máva, aj keď je veľmi sucho :-/ jediné, čo naisto viem, že sú plesne, tak druhý syn mi začne sucho pokašlievať a to už viem, že treba prezrieť kúty a odtiahnuť gauč a že nejakú pleseň niekde nájdem :-/
ale manžel je každú zimu chorý s prieduškami, on sväto-sväte tvrdí, že to má zo zimy, ale až veľmi podozrivo ochorieva po tom, čo niekoľko dní veľmi vlhne byt - máme januárového a februárového syna, a keď som týždeň bola v pôrodnici jeden rok s jedným a druhý rok s druhým, on skoro vôbec nevetral a ja vetrám doma pravidelne a veľa, no a on potom vždy ochorel do dvoch týždňov od môjho príchodu - oba razy priedušky - a kašľal ešte 2-3 mesiace

lydiasabolova
9. sep 2021

@domak2 ahoj, vieme, že odvlhčovač by pomohol, ale je to pre nás veľká investícia.. ale my sme tiež v prenajatom, tak sa pohrávam s myšlienkou, či by toto nemal zabezpečiť majiteľ..??

domak2
9. sep 2021

@lydiasabolova nemyslim, že majiteľ bude niečo riešiť, max povie, že máte vetrať. Na splátky by sa nedalo? Zas nemusí byt nejaký super, ja vzdy kupujem okolo 100 eur a fungujú v pohode a to idu takmer denne. (Byvam v UK a tu je vlhko aj v auguste na obed😅)