Písomné hlasovanie - právo správcu bytového domu

tvaroch777
6. mar 2023

Chcem rekonštruovať byt. V rámci rekonštrukcie bytového domu je navrhnuté vybúranie otvoru v nosnej stene. Samozrejme je k tomu vypracovaný statický posudok. SBD ako správca napísal k písomnému hlasovaniu nasledovné poznámky:

- SBD ako správca bytového domu štandardne nesúhlasí so zásahom do nosných stien bytového domu.
- SBD ako správca bytového domu štandardne nesúhlasí s takto navrhovanou stavebnou úpravou, nakoľko táto môže narušiť pohodu bývania dotknutých vlastníkov, resp. nájomcov bytov.

Má správca právo takýmto spôsobom zasahovať do písomného hlasovania a tým ovplyvňovať resp. navádzať vlastníkov bytov k subjektívnej odpovedi a to bez uvedenia faktických a odborných skutočností ako je vypracovanie odborného statického posudku k vybúraniu otvoru?

Ďakujem 🙂

aurelia2000
6. mar 2023

Má a chvalabohu že má.

zuzanka.zuzu
6. mar 2023

ak máš statický posudok, tak by som to urobila "po slovensky" čiže dodatočne 😉 pre mňa je úplný zicher statik, ostatné čau

viestta
6. mar 2023

Áno, ma ak mu spoločenstvo vlastníkov túto právomoc delegovalo.

matabb73
6. mar 2023

@zuzanka.zuzu vynikajúca rada. Zasahovať bez povolenia do nosného systému domu, kde žijú aj iné rodiny. Ja som tiež proti rezanie otvorov do nosných stien panelákov. Vieš prečo? Lebo som študovala statiku a viem čo to môže spôsobiť.

viestta
6. mar 2023

@zuzanka.zuzu áno, samozrejme, hlavne, že mne sa dobre stane. Aké bezohľadne. Ten dom je každého rovnakým dielom, kazdy jeden panel. V byte sú tvoje akurát horizontálne rozvody, omietky, podlahy. Na zmeny dispozície treba SP a aj tak posledné slovo má stavebný úrad. Aj v prípade súhlasu statika, správcu a spoločenstva vlastníkov.

aurelia2000
6. mar 2023

Ten statik skontroloval aj ostatné byty, či tam nemajú porobené otvory v nosných a nenosnych stenách, prípadne aj vyburané celé steny?

tvaroch777
autor
6. mar 2023
matabb73
6. mar 2023

@aurelia2000 jasné, že toto nerobia. Posúdia len ten panel, kde sa má rezať. V našom dome už pár dier je a pred rezaním nikto nezistoval ako sú na tom ostatné steny v dome. Ja som rada, že bytové družstvo konečne zmenilo pravidlá. Čo viem, tak to bolo práve na podnet komory stavebných inžinierov, lebo v tomto štáte bola v tomto neskutočná anarchia.

matabb73
6. mar 2023

@tvaroch777 obišiel celý bytový dom a skontroloval kde sú diery v paneloch? V každom byte?

ada12345
6. mar 2023

Tiež nie som za narúšanie nosných stien. Keď si to takto bude robiť každý, tak nám padnú domy na hlavu. Respektíve keď si to spravíš Ty, prečo by si to neurobil aj sused? A keď si to urobí každý.... Treba hľadať prijateľnejšie riešenia, vždy sú aj možnosti ako byt zrekonštruovať bez zasahovania do nosných stien. Ochrana nosných stien nie je na parádu, aby sa obchádzala. Vy tomu statikovi platíte, tak asi vám neurobí negatívny posudok.

matabb73
6. mar 2023

@ada12345 môj kolega statik toto nikdy nepovolil a ešte sa aj snažil ľuďom vysvetliť prečo to nie je dobré. Pracoval v Stavoprojekte, kde tie paneláky projektovali a chodil po stavbách keď ich stavali a preto to vedel posúdiť najlepšie.

zuzanka.zuzu
6. mar 2023

@viestta všetko čo píšeš to viem... a keď to už bude vybúrané tak čo?

@tvaroch777 vy ste nejaká malá štvor/šesťbytovka? keď každého statik obišiel. lebo posudzuje sa zvyčajne len tá stena. susedia vedia že to ešte nemáš odsúhlasené? lebo väčšina sa ani nestará 😀 v tomto zbožňujem náš banánistan. ale ak je málo susedov, tak to je iné než 7posch panelák

kaktusik007
7. mar 2023

@tvaroch777 je to krasna alibisticka uprava - standardne nesuhlasia. Parada ;)

k otazke - maju na to pravo, na osobnom hlasovani by im okrem stndardneho nesuhlasu asi 5 minut hovorili o tom ze preco nie ;)

za mna --- v panelaku sa nosna stena nebura.
ak sa ti neaci dispozicia - preco si si kupoval tento byt? Ved o tom ze ide o nosnu stenu si vedel, nosny panel vidno hned.

viestta
7. mar 2023

@zuzanka.zuzu ak by v tom panelaku žili sami civilizovani ľudia, tak všetky zásahy do konštrukcie by boli schválené a zdokumentované, statik by nemusel obchádzať každý byt pred posudkom, keď tam žije par mudrlantov ako ty, tak nikto ani netuší kto kde kedy a ako narušil nosnú konštrukciu. Keď ich bude dosť, tak konštrukcia bude narúša a až dovtedy, kým sa nezačnú diať veci. A že mudrlantov ako ty bude asi viac ako tých čo sa správajú tak ako zákon káže, to už mi začína byť celkom jasné a preto už ani štátnici ani správcovia zásahy do nosných konštrukcií nepovoluju. Lebo len mantak si povie, čo tam jedna diera, lebo jeho sebectvo vysoko prevyšuje znalosti a aj ohľaduplnosť.

luliu
7. mar 2023

@tvaroch777 áno majú na to právo, ak chces mať dispozíciu podľa svojich snov, treba si postaviť dom. V paneláku potrebuješ súhlas. A takúto rekonštrukciu nespravis poza chrbát susedov, že si zo nikto nevšimne, takže by som neriskovala sa do niečo takého púšťať ako primitívne radi @zuzanka.zuzu

viestta
7. mar 2023

@zuzanka.zuzu no nič. Pôjde podka tvojej dobrej rady jeden, druhý, tretí, polovicka bytov bude mať diery v nosných paneloch a statika previazanej konštrukcie bude v prdeli. Ten dom môže ostať stať, môžu začať praskať steny ale môže sa stať aj neobyvatelny. No a kto potom utrpí škodu? Majitelia bytov. Všetci. Môžu prísť o strechu nad hlavou a nikoho nebude trápiť, že ich peniaze, ktoré zaplatili za byty vyleteli von oknom spolu s kusmi betónu z nosných panelov. Potom si už každý taky upravovatel bit hlavu o zvyšky nosných panelov vo svojom byte a ti co do ničoho nezasahovi si môžu postaviť stan v priľahlom parku

zuzanka.zuzu
7. mar 2023

@viestta ty si sa nejako rozpisala 🙂 je ti jasné že mne je to úplne fuk však? až sa mi nezdá že si tomu venovala toľko času

viestta
8. mar 2023

@zuzanka.zuzu tak keď ti je to fuk, nedávaj "dobre rady"