Mám matku ktorá má 78 rokov. Žije v Čechách. Ma našetrené peniaze na pohreb. Ona by chcela tie peniažky dať na vkladnu knižku -ona by bola majiteľ a mňa by chcela dať ako disponent. Lenže v prípade smrti neviem ako by to bolo s peniazmi. Či by som mohla po úmrtí vybrať peniaze bez problémov? Lebo niekde som čítala že banka po úmrtí zablokuje tie peniaze a až v dedičskom konaní sa môžu vybrať. Môžte mi prosím poradiť ako to je vlastne?
@sabinka264 mne pohrebak povedal ked sme mu odovzdavali obciansky preukaz..tak vravel chodte do bankomatu a vyberte si kolko mozete o par hodin to banka zablokuje.
ak pohreb zaplatis, v dedicskom konani si narokujes nahradu - a dostanes o tolko z dedicstva viac. to ale nevyriesi pripad, ak na pohreb nemas v tom momente cash ....
@sabinka264 peniaze môžeš ešte pár hodín po úmrtí vybrať, potom ich zablokujú a bude sa to riešiť v dedicskom konaní...inak a tie peniaze budeš musieť potom vrátiť, aspoň tak to musela urobiť svagrina keď vybrala nejaké peniaze zo svokrinho uctu keď zomrela
Pozor!...Vy budete Disponent,tak mate k uctu pravo... preto vas tam napisala. Kludne po umrti mate dosah na jej ucet a bez problemov vam peniazky daju. To musite urobit skor,nez pojdete na Matriku nahlasit a odovzdat spravu o umrti,az potom sa dava avizo dalej. Dovtedy musite stihnut tu banku. Tak som to mala s mojou mamkou ja.
Mne povedala notarka, ze s tym blokovanim uctu to nie je pravda. Nikto na matrike nezistuje, kde ma neboztik ucet. Az notar na dedicskom konani spisuje majetok a v pripade vlastnictva uctu zomrelym sa musi po dni umrtia zdokladovat kazdy vyber, na co boli peniaze pouzite.
@sabinka264 ahoj, áno, je to presne tak, peniaze sa môžu použiť až po dedičskom konaní. Všetky peňažné prostriedky sa až do dedičského konania zablokujú.