Pas pre 4-ročné dieťa

1. jan 2024

Zdravim,

Prosim len ak ma niekto skusenost odpovedat.

Syn ma pas platny cca este mesiac, mame teraz cas, tak mu chcem dat urobit novy. Viem,ze moze mat dva pasy, pri dospelackych je platnost druheho skratena na 5r. Ako je to ale v pripade deti do 6r? Standardne su na dva roky, takze aj ten druhy bude na dva roky ? Na stranke ministerstva nieje takyto pripad popisany.

Dakujem.

deedol
1. jan 2024

pokial viem, mesiac (a menej ako mesiac) pred koncom platnosti mozes poziadat o novy a bude klasicky na 2r. kedy presne mu konci?

autor
1. jan 2024

@deedol koncom januara,to by bolo super, vdaka!

kvietok2012
1. jan 2024

Bude na 2r.

sasa1310
1. jan 2024

Keďže každý pas s ktorým vycestujes mimo EU musí byt pri navrate platný ešte 6 mesiacov, tak neexistuje aby bola platnost nového skrátená o nejakú dobu. Každý cestovateľ s pasom si logicky dáva pas robiť minimálne polroka pred koncom jeho platnosti, aby mohol cestovať. To znamená, že starý ma ešte polroka platný, keď už robí nový. A to platí sj pre deti
A nie je žiadna skrátená platnost. To si sa kde Dočítala?

sasa1310
1. jan 2024

@deedol hocikedy môžeš požiadať o nový pas. OP sa žiada mesiac pred skončením platnosti

luliu
1. jan 2024

@sasa1310 ak máš 2 pasy, čo je úplne bežné, jeden z nich má skrátenú platnost

luliu
1. jan 2024

Je to ako píše
@deedol už môžeš kľudne požiadať o nový 😉

sasa1310
1. jan 2024

@luliu teraz som robila pasy, nakoľko staré boli platne len do apríla 2024, aby sme mohli hocikedy vycestovať mimo EU a si predstav majú platnost tie nové 10 rokov.

luliu
1. jan 2024

@sasa1310 ja nechápem čo ti nie je jasné, starý si odovzdala? Určite áno, takže nemáš 2 pasy. Ale nepíš tu, že nič ako skrátená platnosť neexistuje.

sasa1310
1. jan 2024

@luliu staré pasy sa odovzdali až pri prevzatí, kde už boli nové vytlačené s platnosťou 10 rokov. Aj to sme ich odovzdali, lebo nám nebudú na nič. Keby sme neodovzdali nič sa nedeje. Nepýtali ich

autor
1. jan 2024

@sasa1310 preto lebo vam uz koncili vam dali na 10r.

Ak by si uz riesila situacia napr. s navstevou Izraelu a nasledne let do inej ,,spriatelenej,,krajiny kde ta nepustia s ich peciatkou, tak vies,ze druhy pas davaju len na 5r. Ak by si si sla vybavit ten druhy pas o rok tak ti ho daju urcite na 5r je to tak uz minimalne 10+ rokov co som to riesila.

Ale dakujem vsetkym za odpoved.

guudy
1. jan 2024

@sasa1310 mozes mat subezne 2 platne pasy (napr kvoli vizam v starsom), druhy ti automaticky vydaju na 5 rokov a stary si ponechavas spolu s novym.

guudy
1. jan 2024

Autorka, odovzdajte stary pas pri podavani ziadosti o novy a nemusis riesit dlzku platnosti 🙂