Partner je cudzinec a čakáme spolu dieťa

8. jan 2024

Ahojte baby.
Chcela by som sa informovat, ze ako to funguje, ked mam partnera cudzinca a cakame spolu babetko. On je mimo z EU, studoval v Madarsku a teraz bude mat skusky. Byvame spolu na Slovensku a hlada tu pracu. Ake moznosti su ak chcem aby tu mal prechodny alebo trvaly pobyt, okrem sobasa. Dakujem

janinah
8. jan 2024

Ani keby ste mali sobáš hneď zajtra nedostane tu trvalý pobyt hneď.Pracovat zrejme chce v anglicky hovoriacim prostredí a to tiež nebude ľahké nájsť.
Všetko sa dá vygooglit napr.tu.
https://www.mic.iom.sk/sk/praca/zamestnavanie-c...

autor
8. jan 2024

@janinah Dakujem😊

katka533
8. jan 2024

Buď nájsť pracu a pracovne vizum, alebo svadba len

janinah
8. jan 2024

Ak má dobre vzdelanie skúste uvažovať aj o živote v inej krajine EÚ, už také Česko ma lepsie podmienky na prácu a život.Ale sobáš vám všetko zjednoduší.

vyrovnanaosoba
8. jan 2024

Prečo nie sobáš?

tiezjedna
8. jan 2024

@autorka a čo mu bráni zájsť si na cudzineckú políciu a požiadať o prechodný pobyt?

janinah
8. jan 2024

@tiezjedna musel by tu pracovať,študovať,podnikať alebo tzv.zlucenie rodiny,zatiaľ nič z toho on nemá na SK
https://www.akmv.sk/prechodny-pobyt-cudzinca/

tiezjedna
8. jan 2024

@janinah bude otec dieťaťa, ktoré bude Slovák...

janinah
8. jan 2024

@tiezjedna najprv sa malé musí narodit predpokladam

tiezjedna
8. jan 2024

@janinah áno, je potrebný RL dieťaťa.
@autorka má povolenie na pobyt na SVK, prípadne platné ? Ak áno, tak môže žiadať o TP kedykoľvek.

kiki68
8. jan 2024

@janinah rozne velke corporates ponukaju english speaking jobs. Vela ludi takto pracuje a dokonca maju relokacie iba. Ale vela z nich ma aj partnerky ma SK a deti teda

autor
8. jan 2024

@tiezjedna Zatial ma prechodny pobyt v Madarsku, takze nic oficialne na Slovensku. Ked sa narodi maly zjednodusi to proces?

autor
8. jan 2024

@kiki68 Hladame nonstop, zatial nic😔

autor
8. jan 2024

@vyrovnanaosoba lebo je z Jordanska a Slovensko ma velvyslanectvo v Libanone a teraz je vsetko komplikovane ( vojna)

autor
8. jan 2024

@janinah Prosim Vas co to znamena ze zlucenie rodiny?

bluka2
8. jan 2024

Neoplatilo by sa vám skúsiť šťastie vo Viedni? Niežeby tam boli veľmi ústretoví, ale prácu nájde aj bez jazyka na začiatok a takých prípadov Slovenka + 3. Krajina mali už milión, by ste sa mohli poradiť aj s takými pármi priebežne….

autor
8. jan 2024

@bluka2 Dakujem za radu, ked tu nic nenajdeme tak mozno. Ale musi tam najst najprv pracu ci?

tiezjedna
8. jan 2024

@autorka a boli ste už na tej cudzineckej vôbec??

autor
8. jan 2024

@tiezjedna Na zaklade coho? Nema ani pracu ani prechodny momentalne na SK

tiezjedna
8. jan 2024

@autorka po narodení dieťaťa môže na základe RL automaticky žiadať o PP. Ale musíte predtým samozrejme podpísať na matrike otcovstvo.

tiezjedna
8. jan 2024

@autorka no ak nezájde na cudzineckú, tak prechodný ani iný pobyt nebude mať nikdy... Kde myslíš, že sa to vybavuje?

bluka2
8. jan 2024

Skúste sa pridať do všelijakých skupín ako Maminy vo Viedni a pod. stále tam hľadajú niekoho na také práce ako v kuchyni a pod. Nájde si hocijakú takú prácu a budete postupne vylepšovať situáciu.

yanni
8. jan 2024

Ako nechapem, naco chce Slovenske velvyslanectvo. Ved uz je na SK, tak nech tam poziada. Alebo, kedze je v Madarsku legalne, zajst na Slovenske velvyslanectvo v Budapesti a informovat sa tam o moznostiach, kedze bude otcom slovenskeho obcana a k otcovstvu sa hlasi.

lneviemmeno
8. jan 2024

Ja mám manžela z Indie, ale my sme sa teda pred narodením dieťaťa vzali, je to najľahší spôsob, ale tak či tak sme to vybavovali pár mesiacov, pretože cudzinecká polícia vyžaduje tisíc papierov kým dostal trvalý pobyt a teda povolenie pracovať. Treba ale normálne zájsť na cudzinecku políciu a informovať sa aké máte možnosti bez sobášu, možno po narodení dieťaťa to bude jednoduchšie.

svetlonos
8. jan 2024

Ahoj,
poses okrem svadby. Ak ny si si to nahodou rozmyslela, my sme sa brali v Dansku, a cely proces trval len 6 tyzdnov. Agentura mala podlisove pravo na lo kretne ukony a my ziadne opletacky. Na Sk, DE ci AT by to trvalo 4 -12 mesiacov. Ak budes chciet info, kludne mi napiš.

rebrambora
9. jan 2024

@tiezjedna ja som toto zazila v inej krajine ako je SR, kde sme zosobaseni este neboli a nikoho nezaujimalo, ze bol otec dietata.

autor
10. jan 2024

Dievcence a nemate skusenosti zo zalozenim zivnosti? Ja som nasla jednu agenturu ktora to robi a na zaklade zivnostenskeho moze potom ist vybavit ten prechodny ze vraj.

yanni
10. jan 2024

noooo len dotaz, kedze je na SK prakticky nelegalne, tak nevybavi ci. Skor sa moze stat, ze ho vyhostia. Najjednoduchsie je sobas alebo si najde pracu a s pracovnou zmluvou uz vybavi aj potrebne pracovne povolenie aj povolenie k pobytu.