Paréza plexus brachialis - nárok na invalidný dôchodok

miso17738
18. okt 2024

Dobrý deň, mám popôrodnú parezu plexus brachialis, mám nárok na invalidný dôchodok? Mišo 46r.

sisa_s
18. okt 2024

Zalezi, na kolko % ti ohodnotia obmedzenu schopnost pracovat...vybav si papiere od lekara a daj ziadost do SP

miso17738
autor
18. okt 2024

A ešte mám otázku, musím mať odpracované roky, alebo sa to berie ako invalidita z mladosti ? Ďakujem

alenah31
18. okt 2024

@miso17738
Podľa § 70 ods. 2 ZSP, občan má nárok na invalidný dôchodok z mladosti (tzv. invalid z mladosti), ak sa stal invalidným ako nezaopatrené dieťa (viď § 9 ZSP) - v období do skončenia povinnej školskej dochádzky alebo po skončení povinnej školskej dochádzky, ak sa sústavne pripravuje na povolanie, najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku atď. a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt.
Takže nie - nárok na ID z mladosti nemáš. O ID požiadať ale môžeš. Potrebný počet odpracovaných rokov pre nárok na ID sa určuje podľa veku. Pri veku +45 rokov treba mať odpracovaných najmenej 15 rokov. Na invalidný dôchodok máš nárok „ak máš pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.“ Pričom tento dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav by mal pretrvať minimálne jeden rok.
Tu máš tabuľku s Dg. aj percentuálne určenie, teba by sa mala týkať kapitola VI.
https://www.naturalminevita.sk/portal/wp-conten...

miso17738
autor
18. okt 2024

Dobrý deň , prečo by som nemal nárok na id z mladosti, veď sa to stalo pri pôrode , to znamená pred dovŕšením 18r. Ďakujem

sisa_s
18. okt 2024

@miso17738 a od skoncenia skoly si nikde nepracoval doteraz?

alenah31
18. okt 2024

@miso17738 Ešte raz čítaj zákon - máš naň nárok sa si sa stal invalidným do 26 rokov. Ty si si žiadosť v tom čase nepodal - to znamená, že ochorenie, ktoré si mal od narodenia nebolo po podanej žiadosti v lehote určenej zákonom kvalifikované ako ochorenie pre nárok na ID z mladosti.

tina5959
18. okt 2024

@miso17738 Prečo si nepodal napr. v 18tich.?

miso17738
autor
18. okt 2024

Chcel som, ale na úradoch mi bolo povedané že najprv musím mať niečo odrobené aspoň rok.

sisa_s
18. okt 2024

Tak by si podal v 19tke...nie v 46tke

miso17738
autor
18. okt 2024

Chcel som podať , ale na úradoch mi povedali že musím mať niečo odrobené aspoň rok, mamu doktor uisťoval nech si nepodavame žiadosť o ID že vekom sa to zlepší, nič sa nezlepšilo ruku viem zdvihnúť len 30° , dolnú časť v lakti mám skoro vôbec nehybnú, dlaňov hore ruku nevim otočiť, od narodenia si ju vôbec necítim, teraz mi operovali ľavú ruku z dôvodu dlhodobého preťažovania mam sindrom rotatorov a natrhnutú šlachu a sval, takže mám smolu ID z mladosti mi neuznajú a na normálne ID nemám odrobené roky, nejako už ten život dožijem, ďakujem vám za váš čas nech sa vám darí .

miso17738
autor
18. okt 2024

Sisa_s a v 19tke by som mal odrobený 1 rok ? Skús pracovať jednou rukou a daj mi vedieť čo na to tvoj zamestnávateľ povie a či ťa nehá rok pracovať alebo si radšej nájde náhradu. Z každej roboty ma vyhodili.

gabriela2023
19. okt 2024

@miso17738 nepytam sa ťa to zlom. Nemas odrobeny 1 rok alebo viac? Lebo počula som o bezdomovkiny ktora mala 40 a viac a dostala ID z mladosti. Pomohla ja jej z vybavovanim zdialená rodina. Len ona neodrobila ani jeden deň. Mala mentalné postihnutie a ine diagnozy.

gabriela2023
19. okt 2024

Nemam tuto informácii žial s overeného zdroja. Jedna pani povedala druhej. . Mas miso17738 "dôkaz" že si navštevoval kopec lekárov v destve? Lebo ja som si začala 24 rokov vybavovat ID z mladosti. Chcela posudkova lekarka moju zdravodnu kartu. Ak maš vela papierov od doktorov od destva až doteraz, tak by si to mohol aspon mohol vyskúšať .

miso17738
autor
19. okt 2024

Ahoj Gabriela2023, mám odrobené nejaké roky neviem presne koľko , a v zdravotnej karte mám záznamy z roku 1978 o rehabilitaciach a návštevách neurologov, rok somnou mama chodila na rehabilitacie potom jej povedali nech somnou cvičí doma že vekom sa to zlepší. Teraz som už vyše roka na maródke pre operáciu druhej ruky , budúci týždeň mi má prísť rozhodnutie zo sociálnej poisťovne, preto som sa pýtam čo môžem očakávať. Obvodná doktorka aj neurologička spísali moje choroby a ja som to odovzdal sociálnej poisťovni v auguste, a neviem ktorú ruku mi posudzovali ľavú alebo pravú. Volali mi z SP teraz v stredu že posudok prebehol bez mojej účasti a mám sa zastaviť budúci týždeň do SP podpísať nejaké papiere a rozhodnutie mi príde domov.

gabriela2023
19. okt 2024

@miso17738 super tak schvalili🙂. Ale čudne je že ti pri telefonate nehovoril nikdo percenta ? Mne hned povedali telefonicky že mi schvalili z mladosti ID. Aj tri roky spatne vyplatia. Možno to zavisi od posudkoveho lekara aky je 🙂

miso17738
autor
19. okt 2024

Ja neviem či schválili a neviem ani ktorú chorobu určili ako hlavnú, keď mi telefonovali tak som sa pýtal čo môžem očakávať a pani povedala že ona nevie že to uvidím v rozhodnutí čo mi príde domov.

miso17738
autor
19. okt 2024

Neviem ktorú určili ako rozhodujúcu chorobu.