chcem poznat nazor pravniciek..v zamestnani..u nas zacina byt horuco kedze je pracovna doba aj po veceroch neuznavaju nam paragrafy vo vecernych hodinach..uznavaju len to ako cas nevyhnutny na osetrenie..a ten uznavaju ked ma lekar ordinacne hodiny..inac mame mat pn alebo ocerku..dokonca padaju aj absencie..preto poprosim o vyklad takzvanych paragrafov ako ospravedlnenie v praci aj pre cloveka co robi na smeny..ktorych casy sa nezhoduju s ordinacnymi casmi lekarov..zametsnavatel dokonca preveruje ci v ten den kolegovia u lekarky boli..dakujem za kazdy odborny nazor..mozno pomozete aj inym koho sa to dotyka
ano ale ked robim vecer..trebars poobede.??a rano som u lekara a da mi na cely den potvrdenie ma pravo mi zamestanavatel to neuznat ked nastupujem poobede??
@dusika11 ano ma ... pravo ti to neuznat a postupuje v zmysle zakona
@dusika11 zamestnavatel ma pravo ti to neuznat, potrvrdenie od lekara je platne na cas ked si u lekara a nevyhnutny cas na prichod do prace, nie na cely den... my to tiez neuznavame. To ze ides k lekarovi neznamena, ze si tam cely den. Ak lekar vyslovene chce aby si napr. po nejakom osetreni bola doma, moze ti dat PNku, alebo si mozes vziat DV. A presne ako ti pise liz, ma aj oporu v zakone, na smeny to nema vplyv ziadny, iba na ten cas co sa prelina s navstevou u Dr.
@maznacik007 to je dost silene lebo u nas nemame pravo si vybrat dovolenku kedy chceme takze potom je to peenka ktora je velmi slabo platena....mne ide aj o to ze vecer niekedy potrebujem ostat s detmi..ked su chore a staci mi len jeden den ked nemoze prist mama..no a ako to riesia ludia co pracuju na smeny?? to sa fakt viaze iba na ordinacny cas lekara??
@dusika11 ano dokonca moze pozadovat zamestnavatel vyznacenie casu nastevy u lekara na potvrdeni ... ako sa to riesi pri smenách neviem ja pracujem v klasickom casovom rozvhu 8 hod. plus my mame sick days ze ak si chora ci deti robis z domu ak sa da ...u nas sa to nejako neriesi ... ale ani nezneuziva tak asi preto ...
@maznacik007 ved mne by to absolutne navadilo..ked napriklad robim aj doobedu idem vtedy k doktorke s dietatom co ja viem dve hodky..a zamestnavatel mi to odcita..v tom pripade dokonca to vezmu ako cely den..
@dusika11 si sama na deti? u nas sa pri chorobách deti striedame s mm napr. plus mam opatrovatelku ak treba
@dusika11 inak tiez to uplne nechapem lebo ked ides na nocnu tak niekto s detickami musi byt doma ... a teda by sa mal o ne postarat ... i v pripade choroby.... ci?
@maznacik007 nie som striedame sa ..ale niekedy musim ostat od mm nechcu napriklad atb..a on to ani nevie dat..k lekarke idem ja ..lebo .....no proste...nemozem ho tam pustit hada s lekarmi.. 😝
@maznacik007 ok takze este raz paragraf je viazany na ordinacnu dobu lekara..a nevyhnutna cas ?? a moze byt povazovany za nevyhnutny cas..aj podavanie lieku doma dietatu,,?? vobec co je nevyhnutny cas??
@dusika11 len na nevyhnutny cas na vysetrenie v zdravotníckom zariadeni ... cize ty by si to chcela tak, ze dieta je chore ... davas mu o pol osmej ATB tak budes mat P cko zrana od lekarky ... nejdes na nocnu potom mas dva dni volno a na treti den zasa pre P cko aby si mohla dat vecer ATB ...
ako fakt v takomto kolektive kde je par takto zmyslajucich zien by som nechcela pracovat .... najma ak ide o smeny a musi niekto zastupovat a tahat naviac.... 😕
@maznacik007 pisem ip
Zákonník práce to definuje takto:
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
takže zamestnávateľ postupuje správne