Paragrafy počas tehotenstva

23. nov 2022

Ahoj ak som uz minula 7 paragrafov tak 8 od gynekologicky si vypytat a vpraci mi to preplatia ano ? Ale ak mam aj zubara tak na toto si musim dat dovolenku ? Len co sa tyka tehotenstva tak mam narok na viac paragrafov tak ???

simonkazga
23. nov 2022

Ak si oficiálne, písomne oznámila tehotenstvo, tak áno

melanta
23. nov 2022

Máš nárok na neobmedzený počet paragrafov týkajúcich sa tehotenstva.

alenah31
23. nov 2022

návšteva lekára týkajúca sa tehotenstva - neobmedzené platené "péčka" (gyn. prehliadky, ak napr. gynekológ pošle tehotnú na kardio nakoľko to ohrozuje tehotenstvo a pod. - lekár tam len napr. dopíše "nariadene vyšetrenie spojené s tehu"). Lekárske vyšetrenie tehotnej, ktoré ale s tehotenstvom nesúvisí - návšteva lekára je síce ospravedlnená (treba normálne doniesť "péčko"), ale nie je platená. A pokiaľ návšteva lekára v takomto prípade presiahne 4 hod./deň - zamestnávateľ odhlási na ten deň takéhoto zamestnanca zo SP aj ZP - ZP si potom musí zamestnanec doplatiť, SP povinná nie je.
Čiže zubár - ak to nie je vyšetrenie spojené s tehu (čo predpokladám nie je) - buď si vezmete dovolenku alebo donesiete "péčko" ako ospravedlnená doba, ale nebude zaplatená.

eva193
23. nov 2022

@alenah31 a ked tych 7 ktore si uz vynicila aje na ne zakonny narok boli tiez spojene s tehu tak tie neratame ano? vtedy moze doniest 7 paragrafov aj na ine ucely ao na tehotenstvo a tie dalsie tykajuce sa tehu potom budu ospravedlnene ?

alenah31
23. nov 2022

@eva193 odkedy oznámi tehotenstvo a donesie paragraf od lekára kde je návšteva spojená s tehu (gynekológ je jasný, od iných Dr. to musí byť na paragrafe napísané) - ide mimo týchto 7 paragrafov - tie si môže minúť na bežných lekárov. Ak si paragrafy minula pred tehu, teraz tehu oznámi - paragrafy spojené s tehu budú platené, paragrafy mimo tehu = ospravedlnená absencia bez nároku na náhradu príjmu ak to bude do 4 hod. ak to bude nad 4 hod je to tiež ospravedlnené ako nepl. voľno - ešte ju aj na ten deň odhlásite zo SP a ZP..

autor
24. nov 2022

@eva193 7 co som vycerpala neboli vsetke vysetrenia spojene s tehu

autor
24. nov 2022

@alenah31 cize je lepsie si uz dat na zubara dovolenku, a dalsie paragrafy nad ramec 7,,, ale ak len 4 hodiny ? Potom uz ma odhlasia so sp ? Tak to si tiez uz dam aj na tehu dovolenku lebo v dwcwmbri mam zubara a tehu cize si dam 2 dni dovolenky radcej. A od noveho roka budem mat uz nove 7 paragrafy