Zdravim, vie mi tu niekto poradit? Mozem pouzit v praci paragraf ako doprovod k lekarovi, ak potrebujem ist s babkou? Ked nejde o rodica/manzela/deti? Vypise mi to doktor? Babka ide na prilis dlho odkladany chirurgicky zakrok (lebo sa bala), poziadala ma o sprievod. Moja mama (jej dcera) s nou nemoze ist zo zdravotnych dovodov, ine deti babka nema. Dakujem za odpoved.
tam netreba vypisovat koho doprevadzas, staci si tam napisat doprovod. A babka je clen rodiny, a na clenov rodiny to plati, kludne aj na svokrovcov.
Na rodicov aj starych rodicov mozes mat lekar doprovod a aj OCR.
Ja som mala na babku pred pár rokmi a v pohode.
Tam sa neuvadza kto to je. Iba ze sprievod.
mozes vyuzit paragraf, ja som chodila pred par tyzdnami so svokrou na kontroly po operacii
@bilberryday v dochadzke nepisem s kym idem len ci som to ja alebo doprovod (nepíšem aky)
@kacena4 ja napriklad vzdy musim napisat ze aky vztah maju ked ide o doprovod, aj na listok aj do dochadzkoveho systemu..
@autorka treba sa spytat v praci u kazdeho zamestnavatela to beru inak, aby si sa vyhla pripadnym neprijemnostiam ze by s tym mali problem… u nas nam napriklad neuznali niektore veci ktore sa bezne uznavaju len preto ze to nebolo podla ich predstav definovane v zakonniku prace 🤷♀️
Ale myslím si, že na babku môže v pohode vypísať. Je to rodinný príslušník…
@palicka za 11 rokov co mam deti sa mi to nikdy nestalo, ze by lekar vypisoval na tlacivo nieco viac ako peciatku, podpis a niektori tam daju aj datum, ak to nemam vopred vypisane. Ale nikdy udaje sprevadzaneho a nikoho takeho ani nepoznam (priepustky a paragrafy idu v praci cez moje ruky, takze vidim). len tym chcem povedat, ze vacsinou to lekari neriesia takto detailne.
tu je priklad - stary rodic chce sprevadzat vnuka https://www.pravneprerodica.sk/stary-rodic-a-na... takze analogicky to plati aj opacne. Urcite mas narok na ten paragraf.
My napr musíme na priepustku napísať meno a dátum narodenia človeka ktorému robím doprovod. Ale kľudne to môže byť aj babka a dedko.
Ja som brala teraz priepustku svokre. Normálne som doktorovi povedala, že mi svokra stráži doma dve malé deti, či mi nepotvrdí pre ňu priepustku a nebol najmenší problém. Nemala tam napísané doprovod, nič. Už som to viackrát urobila.
Dakujem za odpovede. Nedavno som brala paragraf na manzela, vratili mi listok, ze musim napisat "manzel". Tak s nou teda pojdem 🙂
Netreba vypisovať s kým idete, to žiadajú len premotivovane personalistky, nemajú oporu v zákone.
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi platené pracovné voľno na sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie v rozsahu 7 dní za rok. Od zamestnanca nesmie požadovať informácie o jeho rodinných pomeroch, preto si ani nemôže overovať, či je sprevádzaná osoba skutočne príbuzným zamestnanca (napríklad pri rozdielnych priezviskách).
doktor ti vypíše bárščo. Dôležité je, čo ti schváli zamestnávateľ. Ale v zákone nie je špecifikovaný rodinný príslušník, takže môžeš aj na babku