Paragraf na vzdialenejšieho rodinného príslušníka

5. aug 2022

Zdravim, vie mi tu niekto poradit? Mozem pouzit v praci paragraf ako doprovod k lekarovi, ak potrebujem ist s babkou? Ked nejde o rodica/manzela/deti? Vypise mi to doktor? Babka ide na prilis dlho odkladany chirurgicky zakrok (lebo sa bala), poziadala ma o sprievod. Moja mama (jej dcera) s nou nemoze ist zo zdravotnych dovodov, ine deti babka nema. Dakujem za odpoved.

sasa1310
5. aug 2022

doktor ti vypíše bárščo. Dôležité je, čo ti schváli zamestnávateľ. Ale v zákone nie je špecifikovaný rodinný príslušník, takže môžeš aj na babku

hradnapani
5. aug 2022

tam netreba vypisovat koho doprevadzas, staci si tam napisat doprovod. A babka je clen rodiny, a na clenov rodiny to plati, kludne aj na svokrovcov.

bafka
5. aug 2022

Na rodicov aj starych rodicov mozes mat lekar doprovod a aj OCR.

lucyl13
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucyl13
5. aug 2022

Ja som mala na babku pred pár rokmi a v pohode.

evkamotka
5. aug 2022

Tam sa neuvadza kto to je. Iba ze sprievod.

kacena4
5. aug 2022

mozes vyuzit paragraf, ja som chodila pred par tyzdnami so svokrou na kontroly po operacii

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
5. aug 2022

@bilberryday v dochadzke nepisem s kym idem len ci som to ja alebo doprovod (nepíšem aky)

nina255
5. aug 2022

@kacena4 ja napriklad vzdy musim napisat ze aky vztah maju ked ide o doprovod, aj na listok aj do dochadzkoveho systemu..
@autorka treba sa spytat v praci u kazdeho zamestnavatela to beru inak, aby si sa vyhla pripadnym neprijemnostiam ze by s tym mali problem… u nas nam napriklad neuznali niektore veci ktore sa bezne uznavaju len preto ze to nebolo podla ich predstav definovane v zakonniku prace 🤷‍♀️

palicka
5. aug 2022

@evkamotka mne lekárka uvádza- na paragraf alebo priepustku meno dieťaťa, dátum narodenia, v sprievode matky

palicka
5. aug 2022

Ale myslím si, že na babku môže v pohode vypísať. Je to rodinný príslušník…

hradnapani
5. aug 2022

@palicka za 11 rokov co mam deti sa mi to nikdy nestalo, ze by lekar vypisoval na tlacivo nieco viac ako peciatku, podpis a niektori tam daju aj datum, ak to nemam vopred vypisane. Ale nikdy udaje sprevadzaneho a nikoho takeho ani nepoznam (priepustky a paragrafy idu v praci cez moje ruky, takze vidim). len tym chcem povedat, ze vacsinou to lekari neriesia takto detailne.

hradnapani
5. aug 2022

tu je priklad - stary rodic chce sprevadzat vnuka https://www.pravneprerodica.sk/stary-rodic-a-na... takze analogicky to plati aj opacne. Urcite mas narok na ten paragraf.

katka2602
5. aug 2022

My napr musíme na priepustku napísať meno a dátum narodenia človeka ktorému robím doprovod. Ale kľudne to môže byť aj babka a dedko.

kate_cs
5. aug 2022

Ja som brala teraz priepustku svokre. Normálne som doktorovi povedala, že mi svokra stráži doma dve malé deti, či mi nepotvrdí pre ňu priepustku a nebol najmenší problém. Nemala tam napísané doprovod, nič. Už som to viackrát urobila.

autor
6. aug 2022

Dakujem za odpovede. Nedavno som brala paragraf na manzela, vratili mi listok, ze musim napisat "manzel". Tak s nou teda pojdem 🙂

letfenixa
6. aug 2022

Netreba vypisovať s kým idete, to žiadajú len premotivovane personalistky, nemajú oporu v zákone.

letfenixa
6. aug 2022

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi platené pracovné voľno na sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie v rozsahu 7 dní za rok. Od zamestnanca nesmie požadovať informácie o jeho rodinných pomeroch, preto si ani nemôže overovať, či je sprevádzaná osoba skutočne príbuzným zamestnanca (napríklad pri rozdielnych priezviskách).