Prosím vás, ako to.je s paragrafom? Mám nárok na seba 7 dní a na doprovod 7 dní? Ako sa to ráta ak z jedného dňa miniem 2 hodiny a vrátim sa do práce? Tých 5 hodín mi prepadne?
@gribka1 vďaka
Záleží ako to máte vo firme .. nám sa to odratava podľa veľkosti úväzku. Môj muž to má na dni
Určite si zisti ako to máte vo firme!!! V jednej práci akceptovali len celé dni v druhej po hodinách
No, my máme 7x4 hodiny...takže, hľadám ako to je podľa zákona
Čo to znamená 7x4 hodiny?
@candii ako podľa veľkosti úväzku? Závisí to od počtu pracovných hodín? 🤔
napríklad mám úväzok 7,75 x 7 priepustiek to mám cca 54 hodín. Smenu mám napríklad naplánovanú 7h čiže mi ostane 47 hodín. Keď si beriem priepustku na celý deň. Na druhý si beriem len 4hodiny zase sa mi to odpočíta čiže ostatok 43h.
Môj muž to má normálne na dni.. čiže 7 priepustiek na seba a 7 na člena rodiny a je jedno že sa napríklad vráti do práce .. priepustka je minuta
Pokiaľ robíš na smeny a na 12. Napríklad 12ranna, 12nocna a 3dni vilnot,tiež to je inak rozratane. To som netušila,ale je to tak. Takýto majú aj dovolenku inak
U nas je to normalne na hodiny, ak som bola dve hodiny u lekara, tak som minula dve hodiny, ak cely den, tak 8.
V zakone to nijako exaktne nie je, len ako “cas nevyhnutny na osetrenie u lekara” - upravuje si to zamestnavatel internou smernicou. Uz som sa stretla aj s tym, ze neuznavaju na cely den, museli byt minimalne dve priepustky od dvoch roznych lekarov.
Aky mas tyzdenny uvazok?
@gribka1 že môžem mať lekára+doprovod iba 7 krát max 4 hodiny. Preto chcem vedieť ako to je v zákone, lebo sa chcem voči tomu ohradiť
No to je hlúposť nejaká, s týmto som sa nestretla. Koľko trvá tvoja smena? Alebo koľko hodín týždenne?
ty si na polovicnom uvazku???
Ešte ma napadlo, na východe to tak robia súkromníci, celý deň ti zaratuju len vtedy keď prinesieš 2pecka , od dvoch lekárov.
@bublinka1426 nie, morálne 8 hodín. U nás to je na čierno robené,.to.je jasné
Ak robis 8-ky, mas 7x8 hodin na seba a 7x8 hodin doprovod. Co je u vas na cierno? Oficialne robis len 4 hod. denne a zvysok beries na ruku?
inspektorat prace im daco hovori? toto je uz nonsense. a este mi povedz ze mas minimalku a ostatne na ruku...
uplne uz cumim aki su niektoru zamestnavatelia vychytrali.
je to individuálne a záleží čo akceptujú v danej firme...máš síce 7+7paragrafov , ale zo zákona sú len na nevyhnutné ošetrenie u lekára, teda nie na celý deň, celý deň zvyčajne akceptujú len ak je lekár v inom meste(zvyčajne sa u lekára vybavíš skôr a nie si tam 8hodín)
@bublinka1426 presne tak to máme. Je to ťažké,pretože v mojom meste je nedostatok pracovných miest. Mala by som možnost zamestnať sa inde ale stavila by som v aute 2 hodiny denne. Takže, bohužiaľ. Som v štádiu hľadania si nového zamestnania ale momentálne má pre mňa väčšou výhodu byť skorej doma, dať deti do MS.nez.cely plat na ruku
ale ak robis 8 hodin mas narok na 8 hodin,
no ked ma zviazane ruky, musis tancovat ako piskaju.
toto je dan byvania mimo mesta zial.
mna to tiez taha zit mimo mesto ale chapem ze s pracou je to tam bieda, toboz ked clovek zije v nejakej hladovej doline a je rad ze ma prijem.
@bublinka1426 áno, normálne 8 hodín. Budem to riešiť, aspoň tych lekárov. Pri deťoch sa nedá všetko ťahať z dovolenky. Vďaka
Ak som to pochopila, tak oficiálne máš úväzok 4 hodiny? No na čierno robíš ďalšie 4? Potom máš oficiálne 4x7. A tie zvyšné 4 hodiny z dňa už neviem ako Ti zamestnávateľ uzna, keďže ich oficiálne nerobíš...
ano tak. toto zvyknu robit napr v gastre, na zmluve ma ale asi zial len 4hod.
takze ak to tak je, ma narok len na 4hod Pecka. zial. tu niet uniku.
@anonym ak mas 4hod uvedene na PZ, mas narok na 4hod. nemas sa cim ohradit.
@bublinka1426 však.som.uz.vyssie písala, že mám normálne 8 hodín @michaela329
na zmluve? tak OK mas narok na 8hodin, o com sa bavime?
Však ale vyššie píšeš, že to máte na čierno a že berieš na ruku. Ak máš pracovnú zmluvu a na nej 4 hodiny, je úplne jedno z hľadiska paragrafov, že potom ešte ďalšie 4 robíš na ruku. To jedine, že to zamestnávateľ sám od seba uzná, že ok, tak buď 8. Potom je ešte otázka, či Ti da to "na ruku" za ten deň, alebo len tie oficiálne 4hodiny.
@michaela329 ved ked ju plati za 4hodiny musi mat 4 hod denne v PZ. a teda logicky, ano z tohoto pohladu a z pohladu zakona, MA NAROK LEN NA 4HOD PECKA.
Odratáva sa ti po hodinách. Takže budeš mať ešte 6 dní a 6 hodín.