Ahojte,
mam otazku. Idem k lekarovi, ale az poobede...to znamena ze v praci nebudem take posledne 2-3 hodiny.
Ale zamestanvatel mi to zarata ako pol den? alebo len tie 2-3h?
@bilberryday viem ze cely den nie, to mi neda ked budem doobeda v praci, taku skuksenost mam...
lenze teda neviem ak mi ma zobrat pol dna, tak to mozem ist uz od 12:00 prec😂
Mal by zaratat len cas nevyhnutny na cestu a osetrenie. To znamena len tie 2 - 3 hodiny co realne nebudes v praci. Keby zamestanavatel zarataval pol dna alebo cely den aj pri len hodinovej absencii za chvilu mas vycerpany narok na lekara.
@brezza no ved prave...to ma napadlo
U nas sa rata presne tolko, kolko som prec, na minuty.
Ale zamestnavatelia maju rozne praktiky, tak tazko povedat, ako to bude ratat tebe.
Darmo ti my budeme pisat ako to chodi u nas, musis si zistit u zamestnavatela ake mate nastavene pravidla.
Zisti u personalistky, kazdy to moze mat inak
@brezza Pokial sa nic neznenilo, mas narok na 7 platenych paragrafov.
Ja som mal par paragrafov pred dvomi rokmi a riesil som to tak, ze som to dopredu nahlasil a v den navstevy u lekara, som v praci vobec nebol a dalsi den odovzdal papier a v pohode.
Ked si vycerpas 7 paragrafov, to neznamena, ze uz nemas narok na navstevu lekara v prac.dobe, len to uz nemas zaplatene.
u nas je to na hodiny
@petedea jasne ze sa serinkam.. mam zubara o 2, tak si beriem paragraf na hodinu.
Treba zistit, mne pisu aj dochadzku ludia a tym padom davam presne odkedy dokedy boli prec. zakon hovori o nevyhnutnom case na osetrenie, nie je stanovene ci je to hodina, pol den alebo den. Treba sa opytat v praci, ak davaju polden, chod na obed :D
@petedea nemyl si pojmy s dojmami, nemas narok na ziadnych "sedem paragrafov". Ale zamestnanec ma narok na preplatenie 7 DNI v roku na navstevu u lekara, Dni = napr. 7x8hodin, ak niekto ma 8 hodinovy pracovny cas. Cize ak tych listockov donesies 50, tak ich budes mat 50 ak sa vpracu do tych 56hodin. A tym padom sa budu rata aj hodiny, alebo aj minuty ak ma niekto takyto dochadzkovy system. To ze ty si beries paragraf na cely den je len o tebe, niektori to robime normalne :D ak sedim v nemocnici 5hodin, samozrejme beriem celodenny, ak ale ide s dcerou na prevenciu, k zubarke a co ja viem kde, staci mi menej o mnoho, niekedy aj hodinav klude. A dorabanie prace za celodenne chybanie tiez ziadna zabava nie je. Ale tak to zalezi na pozicii uz.
@simca06022011 Povedz mi nieco nove, co neviem a nie ze jeden paragraf je 7x8 hodin, ja to totiz velmi dobre viem.
Ibaze, ja som tie paragrafy nikdy nekuskoval, vzdy som ich vyberal na cely den, takze pre mna ich bolo len 7.
Teda, presnejsie povedane, 7 platenych a pokial bolo potrebne navstivit lekara viackrat, tak neplatene volno.
@petedea a preco s si ich bral na cely den?
Jak neda na cely den?
Ty s nim nemas co vyjednavat, ani ti nemoze prikazovat, kolko casu mozes u lekara stravit.
A nemoze ti zobrat pol dna, pokial budes u lekara aj s cestou dajme tomu, len dve hodiny.
Jeden paragraf, ako tu pisali uz predo mnou, je 8 hodin a tie si mozes rozkuskovat podla skutocneho casu straveneho u lekara aj s cestou tam a spat, pokial sa este vratis do prace a moze ti odpocitat, len skutocny cas a nie min.pol dna.
A co sa tyka celeho dna, ak mas potvrdenie od lekara, ze si bola na celodennom vysetreni, tak ti moze fukat a nie ze neda na cely den.
@petedea boze, nemut tu vodu... ano moze ist aj na cely den. ALe nie je to povinnost a teraz sa tu pyta ci sa jej bude ratat po hodinach, alebo pol dna. Tak sem netahaj ako to ty mas, je to tvoj problem.
@simca06022011 No nepotentinkaj sa. :D
Nemutim vodu, vysvetlil som, ako to je.
Proste je to 7x8 hodin, dokopy 56, ktore si kazdy moze rozkuskovat tak, ako potrebuje skutocny cas.
A nieze nejaky zamestnavatel povie, ze na cely den neda, alebo, ze da min.pol dna.
Zamestnavatela do toho totiz vobec nic nie je.
Firma v ktorej pracujes, totiz nema prednost, pred zdravim zamestnanca.
@petedea ako co si ty za primitvneho cloveka, ci trolujes tu? alebo co? ja odpovedam, na rozdiel od teba na OTAZKU aka je dana. Nic si nevysvetlil, napisal si 7 paragrafov.
Tvoje argumenty su okrem toho ze su mimo, este aj hlupe. Ze ohrozenie zdravia :DD Precitaj si zakon, ty mudrlanta potom rad. Toho sa drzi kadzy zamestanavatel. Ak mas ohrozene zdravie chod na PNku a liec sa. Pokym ti zamestnavatel ten cas plati a vadi mu ze si na preventivke u zubara cely den, tak bude ti do toho kybicovat kolko chce, hlavne ak ta niekto zaskakuje. preto treba sa pytat v praci, ako to maju zariadene. Vacsinou im je to jedno, lebo ked si minies, nemas ale viacerym firmam to veru vadi.
Pracovné voľno sa poskytuje s náhradou mzdy:
- na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času;
- na sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času;
najviac 7 dní na samotného zamestnanca a najviac 7 dní na sprevádzanie RP
niekde je to jedno ale napríklad u nás celý deň berú hlavne tí ktorí majú mimo miesta práce lekára ináč len na nevyhnutný čas