Pandemická PN

monika191019
5. nov 2021

Ahojte prosím ako je to s pandemickou PN teraz šéf je pozitívny ja som neockovana tým pádom musím ísť na pcr a pandemicku PN ..tá pandemcka PN sa vypláca v akej výške ?

loginexistuje
5. nov 2021

zavisi ci si klasifikovana ako uzky kontakt PN je 55 % z VZ

monika191019
autor
5. nov 2021

@loginexistuje áno som ako kontakt

loginexistuje
5. nov 2021

@monika191019 tak sa prihlas aj na pcr test

monika191019
autor
5. nov 2021

@loginexistuje už som registrovaná čakám na termin

lenka_da
5. nov 2021

Lekár by ti mal vypísať PN aj po telefóne, aspoň u nás to takto funguje, PN-ku pošle priamo do sociálnej poisťovne. Ty na stránke socpoist.sk vypíšeš žiadosť o nemocenské dávky. Nahlásiš zamestnávateľovi dátum začiatku PN. Lekár by ti mal PN-ku poslať naskenovanú mailom (pre zamestnávateľa), ale niektorí lekári neskenujú, ale po skončení PN si ju u lekára vyzdvihneš, odovzdáš zamestnávateľovi a ten ju pošle sociálnej poisťovni. Závisí od dohody s lekárom a s vašou mzdárkou. Ja uprednostňujem, keď PN-ku môžem vidieť, lebo zamestnanci mi pravidelne hlásia nesprávne dátumy začiatku a konca PN. Mimochodom, môžeš sa so zamestnávateľom dohodnúť na čerpaní dovolenky, ak jej máš veľa, nemusíš čerpať nemocenské dávky. Samozrejme, musíš dodržať karanténu. Ale tá sa dá tuším skončiť skôr, ak si zaplatíš PCR test a vyjde negatívny.

lilinka88
5. nov 2021

@lenka_da pandemicka PN cez zamestnávateľa nemá vôbec ísť a časť II a IIa by po správnosti lekári nemali dávať a majú ostať založené v karte. Lekár posiela na SP časť I, III a IV (prípadne aj časti II, ale rovno na SP)
Žiadosť o pandemicke nemocenské plnohodnotné nahrádza časť II.

lenka_da
5. nov 2021

@lilinka88 podľa usmernenia ministerstva zdravotníctva, citujem (iba malú časť): Nakoľko prekážku v práci na strane zamestnanca musí zamestnancovi v súlade s pracovnoprávnymi predpismi potvrdiť lekár, odporúčame lekárom zaslať pacientovi IIa. diel potvrdenia buď poštou alebo naskenovať a zaslať zaheslované emailom; rovnaký postup sa odporúča, ak pacient nie je poistencom Sociálnej poisťovne.

lenka_da
5. nov 2021

@lilinka88 Lekár upozorní pacienta, aby v prípade, ak je poistencom Sociálnej poisťovne podal Sociálnej poisťovni žiadosť o pandemické nemocenské – podrobnosti aký formulár má použiť a ako ho má zaslať má zverejnené Sociálna poisťovňa na svojej webovej stránke www.socpoist.sk

lilinka88
5. nov 2021

@lenka_da odporúčajú, nie že o majú robiť. Máloktorý lekár to robí. Popravde si neviem predstaviť,že by lekár na vlastné náklady posielal každému pacientovi časť PN alebo ich scanoval a posielal zzaheslovane. Aj keď samozrejme chápem zamestnávateľa

lenka_da
5. nov 2021

@lenka_da no áno, veď píšem, že "po skončení PN si ju u lekára vyzdvihneš, odovzdáš zamestnávateľovi a ten ju pošle sociálnej poisťovni." Lekár s tým nemá žiadnu robotu, nemusí ísť na poštu a platiť poštovné, aj zamestnávateľovi to pomôže

manamani1
20. nov 2021

@lenka_da treba si vyzdvihnut nieco?nie lekar elektronicky ukonci PN?

lenka_da
21. nov 2021

@manamani1 nie, netreba nič vyzdvihnúť. Síce "elektronicky" u nás asi málo čo funguje 🙂 Lekári posielajú vyplnenú pandemickú PN riadne poštou do sociálnej poisťovne 🙂