Otvorenie stánku a predávanie občerstvenia po jarmokoch - dotácie

olivia2001
25. máj 2022

Vie mi niekto poradiť bavili sme sa s tetou ze si otvoríme stánok, chceme chodiť po jarmokoch a predávať občerstvenie, ako si to vybaviť ako začať a urobiť prvý krok?

zalka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
26. máj 2022

Nech sa páči, ako prvé si naštuduj zákon o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach (tzv. ambulantný predaj). Ten ťa určite odkáže na to, aby si si naštudoval aj čo to o zákone ohľadom hygieny a pod. Pretože tam za nedodržanie nariadení sú pokuty až do pol milíona eur. Založ si živnosť alebo iný typ podnikania s týmto predmetom podnikania. Zabezpeč a zaregistruj si elektronickú registračnú pokladnicu. Nájdi si účtovníčku, ktorá ti vysvetlí všetko ohľadom účtovania. A hlavne, ak sa o tomto potrebuješ radiť na MK, tak odporúčam ísť radšej normálne pracovať. Pretože k tomuto nájdeš na nete dosť veľké množstvo informácií, ak si ich ale nevieš dohľadať, tak neodporúčam ísť podnikať.

Preposielam články, kde sú odkazy na uvedené zákony:

https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...

https://podnikam.sk/ako-na-stankovy-predaj-co-k...

olivia2001
autor
26. máj 2022

@melanta pani zlata normálne som sa spýtala tak mi tu prosím vás nepíšte bludy ze mam ísť pracovať ja som na materskej mam 2ročne dieťa tak ak by mi budete snou vy rada pôjdem pracovat

zuzanka.zuzu
26. máj 2022

@olivia2001 a ked budes predavat tak kto ti bude s malou?
inak odpovede si dostala co a ako - spravna reakcia mala byt "dakujem" ty pani zlata 😉
mna by celkom zaujimalo co to bude za oblecenie? vlastna vyroba ci? v com bude pridana hodnota? lebo handier je hromada, hlavne na trhoch, same oblecenie, top-shopove kraviny z ciny a jedlo 🙈

rebekamarcusko
26. máj 2022

@zuzanka.zuzu myslim si,ze pise o obcerstveni

zuzanka.zuzu
26. máj 2022

@rebekamarcusko 🙈 jasne, vdaka 😂

melanta
26. máj 2022

@olivia2001 ženy s 2 ročnými deťmi normálne pracujú. Niektoré ženy majú 4 deti a sú bez muža a pracujú. V mnohých krajinách EU sú ženy doma pár mesiacov po pôrode a potom nemajú žiadnu RD. To na margo argumentu, že máš dieťa. A na margo ostatného, dala som ti radu na tvoj dotaz, mňa rodičia naučili za radu poďakovať.

melanta
26. máj 2022

@olivia2001 a odporúčam aj hodiť si na papier niečo ako podnikateľský plán, aspoň čo sa čísiel týka. Koľko ťa to bude stáť, stánok, vybavenie, potraviny. Kam na jarmoky či iné akcie budeš chodievať, koľko ťa bude stáť nájom, kde musíš mať svoj stánok, kde musíš byť v ich stánku. Koľko budeš mať na čo maržu. Aké budú vstupné náklady, aké mesačné (vrátane predpokladu, že prídu opäť koronové opatrenia). Aby si mala na papieri, koľko ťa to bude stáť a koľko na tom teoreticky zarobíš.