ahojte, ak uvediem do RL že otec neznámy po porode, za aký dlhý čas tam to môžem zmeniť a otca zapísať? co všetko to obnasa? stačí prísť len na matriku a povedať, že toto je otec zapíšte ho? ak už sme boli na matrike a mame papier o určení otcovstva je vôbec možné do rodného listu uviesť otec neznámy? ďakujem Vám za každú skusenost
@janai1 čiže z tohto prd chápem co sa týka mojej konkrétnej otázky, toto je všeobecne, a nerozumiem tým blabolom, mne treba po lopate presnu odpoveď na čo sa pytam😅😅😅😅 ale teda už keď sme boli na matrike tak už pri pôrode nemozem dat do rl že otec neznámy? To mi z toho textu nejak nevyplýva 😅😅
A čo tak sa rovno opýtať na matrike? Lebo ak ste už raz tam boli, a uviedli partnera ako otca, tak ako teraz chceš otca zaprieť?Alebo keď po pôrode budeš spisovat s dokumentarnou sestrou všetky tie úradné veci po pôrode, povedz, že nechceš uviesť už otca. Ona bude tiež vedieť, či to je možné. Pripadne ak to on odmietol, tak potom ak otca neuvedies, teda"bude neznámy "v rodnom liste, tak myslím, že už to nebude také jednoduché, dat ho tam znovu ako otca, po žiadnej dobe. Nefunguje to tak, že raz prídeš, že to je otec, potom už že nie, to nie je otec, a otec neexistuje, a potom o rok, že sorry, ale predsa len otec existuje a toto je on, tak ho zapíšte... Potom už sa to aj súdne dá len zmeniť, ak už raz je rodný list vystavený.
@jaskolka dorici 😅... No nechcem sa mi tam volať preto sa pýtam tu, ináč by som sa nepýtala, logicky a logicky som očakávala iba odpovede od tých čo majú skúsenosť a riešili v minulosti to co ja teraz, hypoteticke blaboly mi netreba co by bolo keby... Reálna skúsenosť je nadovšetko ..🙃
@jaskolka aby to nevyzeralo až tak debilne že sa hráme kto je kto nie je otec...ide o hypo na byt... S nami čiže so mnou a dieťaťom nedostaneme nič ani v jednej banke ... Bez nás budeme mat peniažky na byt... Toľko k tomu...
Čiže hypotéku vezme len priateľ na seba? To v ktorej banke majú také podmienky, že nesmie mať rodinu, či byt otec? Veď ak má zdokladovany príjem, tak skutočne toto som nepočula ešte, že by nesmel mat ženu a dieťa... A to mame hypotéky pred svadbou, aj po svadbe... Lebo veď to vlastne je nútenie do zapretia dieťaťa... Skúsili ste všetky banky? Lebo my sme brali v Slovenskej sporiteľni, a vôbec nebola problém vo mne na materskej a dieťati. To len sa pýtam, nič v zlom, ale skutočne toto ma prekvapilo... Také podmienky
Pol roka po tom ako sa narodilo dieta sme brali hypo - nie sme zosobaseni, partner je normalne uvedeny ako otec, zijeme spolu ale kazdy mame inde TP - hypo bral iba partner a normalne mu dali, teda nebol problem s tym ze ma dieta..dolezite su tam tie vydavky myslim
@jaskolka ja mam svoj úver ešte dávno co som brala a proste nám viacerí fin poradcovia povedali ze nám to nevyjde, že toto nám nikde neschvália..ze max môže byť výška všetkých úverov do 320 eur ak sa budeme aj my posudzovať, kvôli ochrane a aby sme nemali splátky viac ako je potrebné že by nám ostalo to povinné minimum, a ja len sama za seba mam úver 430 eur, akože platiť nie je problém ale systém je nastavený ako je... A to ešte môj ma priateľ nasetrenych 10 000 na stavebnom a mne mamka ponúkla do zálohy byť ktorý má hodnotu 70 000 a proste nie, absolútne sme nerátali s takým odfajcom, my sme mali v pláne vziať hypo na byt, konsolidovat zostavajuci úver a platiť jednu splátku, jedine co poradili je navýšiť príjem, ale čakať rok alebo dva kým pôjdem opäť do prace by bolo dlho a platiť 600 eur podnájom s bábom už ďalej nechceme....hypo by nám vyriešila aj predchádzajúci úver plus by sme sa zbalili drahého podnájmu plus navyše mesačná splátka by bola oveľa menšia co sa týka hypo a nájmu ako platíme teraz čiže by sme vedeli ušetriť... Ale bohužiaľ nie ze sa nedá...a to teda sme sa radili so 4 fin poradcami z rôznych firiem....
K otazke- mozes otca zapisat kedykolvek chces suhlasnym vyhlasenim na matrike (aj o 20 rokov). Ak otec dietata suhlasi, potrebujes len tlacivo a jeho podpis ( a nemusi byt ani bio otec). Ak si to bio otec rozmysli a nebudw chciet podpisat, tak musis ist sudne a musi on podstupit testy dna. V pripade pozitivneho vysledku ich hradi otec, v pripade negativneho matka dietata...
@jvasenka lenže my potrebujeme určitú výšku na 2-3 izbak v ba aby sme sa zbavili 600 euroveho podnájmu a teda byty v ba majú katastrofálne ceny preto je to tak komplikovane plus môj úver co mam a babo ktoré sa pomaly blíži na tento svet znižujú šance na rovnú nulu, ako sme sa dozvedeli...
@vevesh ďakujem 😊
a čo takto zažiadať o hypotéku pred narodením dieťaťa, keď sa ešte nebude odpočítavať pri posudzovaní bonity a následne po schválení si hľadať byt? A pokiaľ nie ste manželia, tak nebude ani nikoho zaujímať, aké úvery máš Ty, ak by jemu z príjmu hypotéka vyšla (viem, že takto otázka neznela, ale možno pomože)
Aha ja som myslela ze berie partner sam...lebo vtedy sa tvoje pozicky/ uvery nerataju a teda dieta priznat moze ale ked neuda ze ma nanho vydavky? Ved ty mozes byt velmi chapajuca byvalka kt od neho vyzivne n chce😂
Mne to príde chore neuviest otca kvoli hypotéke...??? Ak sa mu niečo nebodaj stane, nedostaneš ani sirotske ani nic, - ok píšem o extreme... Ale vseobecne určenie otcovstva a rodny list dietata nie je obchod. Trochu neskoro ste sa spamatali s tou hypotékou, prečo ste ju nebrali skor?
Prepac, ze moralizujem. Drzim prsty nech sa vám to podarí, ale nesla by som cestou zaprieť otca .
A k téme, urcite ho môžeš zapísať aj o rok do rodného listu
@aduskatt toto nám ani neponúkli ani mi to nenapadlo, lebo my sme im len uviedli koľko asi stojí taky byt v Bratislave (ved ich už pozeráme nejaký čas) plus koľko je zvyšok môjho uveru a ze čakáme dieťa a už bolo, preto mi takáto debilna myšlienka skrsla v hlave že nech sa tvári že nemá "žiadne bremeno" ktoré "musí" zivit... 🤣..... Ja som si to veľmi ľahko predstavovala keďže som myslela ze keď máme čosi nasporene, plus byt od mojej mamky do zálohy a v minulosti sme bezproblémovo vyplatili študentské pozicky ešte aj predčasne, že nebude problém....a tatu sme už nahlásili na matrike ako otca keďže sa konečne 🙏 nečakane za darilo po rokoch snaženia... Takže vôbec netuším či už to majú za evidované ci ako...
@maximilie lebo sme ju nepotrebovali, mali sme iný životný štýl, roky sa nedarilo mat babo tak sme to prestali riešiť, každý žije nejak, má nejaké ciele svoje preferencie co chce.., prišla korona väčší kľud a zrazu babo tak to chce zmenu 😊
Napíš mi správu, skúsim niečo vymyslieť (som od fachu)
@maximilie a tiež som sa zhrozila nad vlastným nápadom neboj nie si sama, ale asi to bude jedine možné riešenie, museli by sme mať šťastie aby sme našli v pohode byt a ze by priateľ ešte pred narodením stihol aj hypo vybaviť sám na seba...
@aduskatt ďakujem za ponuku a môžem pozrieť aj pod kým pracujete, stránka spoločnosti? Teda uvedieme, že sme sa radili aj tu na MK s p. Ing Duckym, aj s Ing. Molnarom plus v rodine co je sesternicin muž a aj priateľovho známeho sme oslovili a ako mam celkom dosť toho už 🙏
viac hláv, viac rozumu....evidentne nikto nespomenul možnosť opačného postupu....zastrešuje ma slovenská spočnosť vsg-slovakia
Tak gratulujem 🥰 ze sa podarilo
Vsetko ostatne sa poriesi
Chapem, ze je to nečakaná situácia, tak držím prsty
podľa § 90 a 91 zákona o rodine, ak nie je otcovstvo určené podľa domnienky otcovstva manžela matky, možno ho určiť súhlasným vyhlásením oboch rodičov. Za otca sa považuje muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov. Súhlasné vyhlásenie rodičov musí byť urobené pred matričným úradom alebo pred súdom. Otcovstvo teda možno určiť pred orgánom obce alebo mestskej časti, ktorá vedie matriku, v ktorej je dieťa zapísané. Následne matričný úrad zapíše do knihy narodení ako otca muža, ktorý s matkou súhlasne vyhlásil, že je otcom dieťaťa