Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom určenia otcovstva. S mojim bývalým snúbencom sme sa dozvedeli že čakáme dieťa no ja som si odzaciatku nebola istá či som pripravená (mám len 22 rokov) a keď som sa ho pytala na jeho názor povedal že je to na mne čiže cela zodpovednosť padla na mňa. Dieťa som si samozrejme nedokázala nechať zobrať, no môjmu bývalému preplo a začal veľa piť popri silných liekoch ktoré berie na psychiku a začal byť agresívny a ani moje tehotenstvo ho nezastavilo. Bábätku kúpil kočík no potom čo som od neho odišla si ho prišiel vypýtať naspäť že ho chce vrátiť aby mu dali v obchode naspäť peniaze. Bohužiaľ než sa z neho vykľulo toto sme stihli ísť na matriku a podpísali sme že mala bude mať jeho priezvisko a uznali ho za otca. Moja otázka teda znie či keď mám ja ten list z matriky a nechcem ho uviesť ako otca ani do rodného listu či je to možné alebo sa to zápise automaticky. Pani na matrike mi totiž povedala že to nie je hlásené v systéme ale je tam v archíve údaj o tom že som niečo take žiadala. Nechcem aby malo dieťa jeho priezvisko a aby mal na ňu nárok. Sám sa vôbec neozyva a keď som ho poprosila o nejake peniaze napísal že ho nemám otravovať. Vopred ďakujem za rady.
Choď sa opýtať na matriku. To máš najlepšie.
Ale pokiaľ by to tak aj bolo, že to tam je, tak to uhraj tak, že to dieťa vlastne nebolo jeho, ale iného.
Im nebude záležať na tom, aby tam bol zapísaný otec.
neviem ci toto je vec, o ktorej by som sa radila na modrom koniku, pride mi to ako celkom zasadna a dolezita vec - isla by som osobne na matriku ako vymazat ten udaj, rodny list ti bude vystavovat matrika (aj) na zaklade tohto zapisu...takze pozor na to, uznanie otcovstva uz existuje, takze to asi uplne nebude fungovat, nahlasim ineho, ked pridem vybavovat rodny list
prepac, pytas sa na to aj v predoslej teme, naco zakladat vzdy nove a nove?
staci to neodovzdat v porodnici
@anonym57 v pôrodnici len nedáš papier aby malo jeho priezvisko ale ako otca ho uved.nic tým nevyriešia keď ho tam nezadas iba tá bude potom po súdoch vláčiť,keď vravíš že mu strihá a určite si poziadaj o výživné.Dietatko nieje lacná záležitosť a všetko drazie...to že si budeš nárokovať o výživné neznamená že malé musí mať jeho priezvisko alebo že sa s ním musí stretávať
Keďže si založila túto diskusiu duplicitne, z tej prvej sa jedna užívateľka na toto pýtala právnikov v skupine Právne poradenstvo. Odpovede dvoch právnikov:
- Ak bolo otcovstvo (hoc je dieťa ešte nenarodené, ale už počaté) určené súhlasným vyhlásením pred matričným úradom, za otca dieťaťa sa považuje tento muž.
- Súhlasné vyhlásenie matka odovzdať nemusí, to však nemení nič na tom, že právne otcom dieťaťa je daný muž. Jednostranne súhlas odvolať nemožno a v danom prípade zjavne nepomôže ani napr. zapretie otcovstva, keďže on je zjavne biologický otcom.
Takže zbytočne tu niektoré radíte, že stačí neodovzdať papier v nemocnici, nemocnica neurčuje otca, aj keď ho v pôrodnici nezapíšu, zapíše ho matrika, keďže na matrike už otcovstvo prehlásené bolo a matka ho sama nemôže odvolať.
Dnes doobedu si v diskusii rozoberala ze chceš dať dieťa na adopciu a nevieš ako to povedať rodičom... V prvom rade si rýchlo rozmysli co vlastne chceš, dieťa nieje vec... A potom konaj. Rozhodnutie mas len jedno a to bude trvalé a nezvratné!
Ako to vôbec si môžete myslieť, že neodovzdanim papiera v pôrodnici sa zmaže zápis na matrike. To je ako keď žiak nedá ziacku knižku na zápis známky. Prestane tá známka existovať?
@letfenixa krásny príklad 👍
@petamich no keď neporadia správne, tak autor otázky sa zariadi podľa zlej rady a potom ho realita prefacká. Pamätám si tu prípad, kedy odborné rady dávali laici - múdre koníkovské ženy, čo si mysleli, že myslia správne, autorka sa podľa zariadila a doplatila na to celkom zle, ukrátila sa o dosť peňazí. Ale to Peti nevysvetlíš niektorým ľuďom.
@anonym57 myslim si ze ked neodovzdas ten papier z matriky tak v rodnom liste vobec nebude