Osobné údaje pre agentúru

sabinka264
8. aug 2017

Ahojte môžte mi prosím poradiť?
Moja dcéra si hľadá brigádu a včera rozprávala s jednou pani z agentúry. Tá pani chcela od nej meno,dátum narodenia rodné číslo,číslo občianskeho, číslo účtu. že spíše dohodu a potom sa neozvala.
Mňa to trochu znepokojuje...
Čo myslíte môže ísť o podvod?
Mám to radčšej nahlásiť?
Vopred Ďakujem.

henrikir
8. aug 2017

pozerali ste si na internete co je to za agenturu? dcera tam volala prva alebo pisala prva a na zaklade toho sa jej ozvali alebo ako to bolo? lebo ak jej len tak niekto z nicoho nic zavolal, ze ma pre nu brigadu a chcel jej osobne udaje tak je trochu podozrive, najma ak sa uz ta pani neozvala. skusali ste volat na to cislo?

sabinka264
autor
8. aug 2017

@henrikir tá pani mala inzerát na tú brigádu - že je to agentúra personica. Dcéra tam posielala životopis (na ten inzerát) a na základe toho jej zavolala.
Teraz som volala tej pani povedala mi že dcéra nechcela poobednú zmenu tak preto nemala dôvod sa ozvať. tak neviem. Ide o to či naozaj je ta pani s agentúry.
Povedala že ta agentúra je v Žiline a vo Vranove Nad Topľou.

henrikir
8. aug 2017

@sabinka264 aha tak potom to nemusi byt nic zle. je sice pravda, ze je dost vzlastne, ze od nej pytala vsetky tieto udaje a az potom si mozno uvedomila, ze dcera nechce robit poobednu. overte si na internete ci ma ta firma take sidlo, je pravda, ze to je malickost si pre nejakych podvodnikov pozriet ale tak aspon to no. neviem no v prvom rade jej asi dcera nemala tie udaje len tak davat. podpisovala nejaky suhlas so spracovanim?

sabinka264
autor
8. aug 2017

@henrikir Dcéra má 17 rokov tak neviem či mám ísť do socialnej alebo aj do zdravotnej poisťovne a na políciu to radčšej nahlásiť.

zuzka38
8. aug 2017

@sabinka264 taka agentúra existuje, akurát nabudúce nič nenahlasovat do telefoni..ak pre ňu nemá žiadnu oraci neptebuje ani osobne údaje a už vibec nie rodne cislo..treba poucit dcéru

sabinka264
autor
8. aug 2017

@zuzka38 to je pravda. ale ja neviem či ta pani je naozaj z agentúri pretože ona tu brigadu mala na bazoši.

pribinak
8. aug 2017

nie som expert, ale budem trochu nesuhlasit, ak mala pani pre dceru pracu, potrebuje jej rodne cislo, aby ju nahlasila do soc. a zdrav. poistovne
meno a datum narodenia nie su osobne udaje, ktore spadaju pod ochranu

henrikir
8. aug 2017

@sabinka264 to je tazko povedat. totizto ak fakt z tej agentury bola tak je to zbytocne ale zase je to zbytocne ak aj nebola, pokial sa tie udaje na nieco nezneuziju tak oni asi nemaju co urobit
@pribinak to nie ale pytala si od nej napriklad aj cislo uctu a vzhladom na to, ze vedela, ze nechce robit poobedne takze robotu pre nu nema, by to bolo asi zbytocne nie?

evittam
8. aug 2017

@pribinak To ano ale to staci dat az ak ru prácu naozaj dostane a spise sa zmluva a nie,ze ich nahlasim len tak niekomu cudziemu do telefónu.
Tebe tiez keby zavolali ako odpoved na tvoj zaujem o nejaku prácu tak om nadiktujes vsetky uvedené udaje?! A na co?😉
Udaje sa poskytuju az realnemu zamestnávateľovi.

evittam
8. aug 2017

Ospravedlňujem sa za preklepy

pribinak
8. aug 2017

@evittam ja nikde nepisem, aby kludne cez tefon len tak niekomu nahlasovala udaje

nyusika
8. aug 2017

@pribinak meno a dastum narodenia nie, ale rodne cislo ano...a tieto veci sa v pripade zaujmu o pracu nediktuju telefonicky.

vsetko potrebne nahlasi, ked bude mat dohodnutu cinnost a pojdu spisat pracovnu zmluvu.

@sabinka264
dcera bola isto zmatena, preto tak reagovala, treba ju pouyzit, aby takto v buducnosti nereagovala 🙂

sasa1310
8. aug 2017

@sabinka264 každý kto poskytne osobné údaje, ktoré sú chránené (t.j. číslo OP, Rodné číslo) musí podpísať, že súhlasí so spracovaním osobných údajov.
Ak to diktovala dcéra len do telefónu, tak rozhodne to nie je v poriadku. A je jedno či to bola agentúra ozajstná alebo len "nahrážka".

Už len dúfať, že ti nepríde platiť nejaké splátky.

A ťa nenapadlo, keď sa jej neozvala a komunikovala s dcérou aké služby by robila, že na čo potom pýtala osobné údaje, keď sa nedohodli?

flimelka
9. aug 2017

je to podozrive, ved ked sa jej poriadne nepytala ani tu robotu a mohla hned vediet, ze jej budu tie osobne udaje na nic ked pre nu nema pracu. na policii s tym asi nic moc nespravia pokial tie jej udaje velmi nezneuziju. ale treba dceru poucit o tom, ze nech len niekomu len tak nedava taketo udaje