Osobná asistencia a daňová povinnosť

22. jan 2022

Viete mi prosim poradit. Nemam skusenost ani prehlad.
Svokor, zťp osoba ma narok na asistenciu a poziadal ma aby som mu robila osobnu asistenciu ja, kedze nema aktualne na to nikoho. Viete mi poradit do akej ciastky by som to mohla vykonavat aby som nebola stratova a nemala potom prevysujuci prijem (resp.aka je to ta ciastka ktoru nesmiem presvihnut) Totiz este par mesiacov budem tento rok poberat rodicovsky prispevok. Az po tom budem vedena na urade prace ako osoba hladajuca si zamestnanie. Svokor by tento kalendarny rok rozdelil medzi svoju staru asistentku (prvy pol rok kym mam este rodicak) a druhy pol rok by viedol mna. (Uz nebudem mat rodicovsky) Rata sa vobec rodicovsky a asistencia (nie je to prijem ale davka ci?) do celkovej sumy, kt.potom musim buduci rok musim zdanit?

peter0123
22. jan 2022

Rodičovský príspevok nie je zdaniteľný príjem

marica61
22. jan 2022

Nemusíš si robiť starosti so sumou, pri DP sa suma kráti o paušálne výdavky 60 % a môžeš si uplatniť nezdaniteľnú ročnú sumu, daň určite nebudeš platiť.
Myslím tým, že určite sa nebude jednať o nejaké veľké peniaze. Rodičovské sa do DP nezahŕňa.

lalus
1. feb 2022

@marica61 ahoj, vyznas sa prosim do danoveho priznania v pripade osobnej asistencie? Minuly rok som zacala robit osobnu asistenku (okrem toho normalny prijem zo zavislej cinnosti), a pri tom danovom priznani typu B som vcelku stratena zial...