Zdravim Vas, mozem sa spytat, zapocula som nieco, ze osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov nemoze si jej manzel uplatnit dan na dieta ci manzelku? To iste plati ak je osoba na urade prace? Ci tam si kludne uplatnuje tuto ciastku. Dakujem
@patka06 nevies kolko to robi prosim ta? Ako financne?
Otvorila si link??
Všetko tam je podrobne aj so sumami a výpočtom
@patka06 aha, super, pozeram to, diky moc
@patka06 chapem spravne, je to len do 3 rokov dietata? Lebo ja sa tomu moc nerozumiem. Ci je to aj nad 3 roky dietata ak je osoba na urade prace? A to sa pocita spatne ci ako?
ak má dieťa viac ako 3 roky a si evidovaná na úrade práce a - nemáš príjem, tak si môže manžel na teba uplatniť v daňovom priznaní NČZD aj na teba
Ak ostavas doma ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov,danovy bonus si nemoze uplatnit na Teba, na dieta si moze. Ak si vedena v evidencii ako nezamestn, vtedy si danovy bonus manzel moze uplatnit na Teba i dieta.
@sojorez ano, dakujem velmi pekne. A ak by som bola zamestnana, vtedy by si tiez na mna vedel uplatnit bonus, ci to nie?
Na teba si neuplatňuje daňový bonus, ale nezdaniteľnú časť základu dane a ak si zamestnaná, tak si uplatniť nemôže /NČZD sa uplatňuješ sama / ... pozri si vyššie sú vypísané podmienky kedy má nárok
@patka06 mozem sa este spytat, ak by som chcela byt znova tehotna a mat narok na matersku, tak musim mat 9 mesiacov pracovny pomer? To je tych 270 dni. A to mozem mat len v 1 roku? Ja sa ospravedlnujem, ze mi to pisete ako somarovi, ale fakt mi tieto zakony hlava neberie.dakujem
minimálne 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom
3 sekundy Google a máš info "z prvej ruky"
https://podpora.financnasprava.sk/593420-Nezdan...
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, že manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:
* starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje dieťa do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov)
* v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona č.447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov
* bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
* považuje za občana so zdravotným postihnutím
* považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím