Osoba starajúca sa o dieťta do 6 rokov a daň

1. máj 2022

Zdravim Vas, mozem sa spytat, zapocula som nieco, ze osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov nemoze si jej manzel uplatnit dan na dieta ci manzelku? To iste plati ak je osoba na urade prace? Ci tam si kludne uplatnuje tuto ciastku. Dakujem

patka06
1. máj 2022

3 sekundy Google a máš info "z prvej ruky"
https://podpora.financnasprava.sk/593420-Nezdan...

Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, že manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:

* starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje dieťa do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov)
* v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona č.447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov
* bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
* považuje za občana so zdravotným postihnutím
* považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím

autor
1. máj 2022

@patka06 nevies kolko to robi prosim ta? Ako financne?

patka06
1. máj 2022

Otvorila si link??
Všetko tam je podrobne aj so sumami a výpočtom

autor
1. máj 2022

@patka06 aha, super, pozeram to, diky moc

autor
1. máj 2022

@patka06 chapem spravne, je to len do 3 rokov dietata? Lebo ja sa tomu moc nerozumiem. Ci je to aj nad 3 roky dietata ak je osoba na urade prace? A to sa pocita spatne ci ako?

patka06
1. máj 2022

ak má dieťa viac ako 3 roky a si evidovaná na úrade práce a - nemáš príjem, tak si môže manžel na teba uplatniť v daňovom priznaní NČZD aj na teba

sojorez
2. máj 2022

Ak ostavas doma ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov,danovy bonus si nemoze uplatnit na Teba, na dieta si moze. Ak si vedena v evidencii ako nezamestn, vtedy si danovy bonus manzel moze uplatnit na Teba i dieta.

autor
2. máj 2022

@sojorez ano, dakujem velmi pekne. A ak by som bola zamestnana, vtedy by si tiez na mna vedel uplatnit bonus, ci to nie?

patka06
2. máj 2022

Na teba si neuplatňuje daňový bonus, ale nezdaniteľnú časť základu dane a ak si zamestnaná, tak si uplatniť nemôže /NČZD sa uplatňuješ sama / ... pozri si vyššie sú vypísané podmienky kedy má nárok

sojorez
2. máj 2022

@patka06 Tak, tak. Ja to blbovzdorne volam danovy bonus 🤦🏼.

autor
2. máj 2022

@patka06 mozem sa este spytat, ak by som chcela byt znova tehotna a mat narok na matersku, tak musim mat 9 mesiacov pracovny pomer? To je tych 270 dni. A to mozem mat len v 1 roku? Ja sa ospravedlnujem, ze mi to pisete ako somarovi, ale fakt mi tieto zakony hlava neberie.dakujem

patka06
2. máj 2022

minimálne 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom