Ošetrovné na školopovinnú dcéru pre koronavirus.

dzejnus
17. mar 2020

Dievčatá,máte niekto podobnú situáciu ako ja?

Som na rodičovskej dovolenke s 1,5 ročným synom a mám skoloppvinnu 6 ročnú dcéru.
Moze si manžel na ňu požiadať o ošetrovné ?
Dúfam,že mi napíšete ,že áno 🙏
Mám strach o deti,keďže manžel musí do práce chodit,aby to od niekoho tam nechytil a nedoniesol domov.
Ďakujem vám za vašu odpoveď 😘

mogaa
18. mar 2020

@predpokladám že aj nakupujete a chodíte s deťmi von, lebo nakaziť sa potencionálne môže každý člen rodiny stačí že si v blízkosti niekoho nakazeného....Predpokladá sa že na jedného diagnostikovaného pripadá 6 prenášačov ktorí nemajú príznaky....ale ano, manžel na ošetrovné môže požiadať teda ak nepracuje v zdravotníctve

mogaa
18. mar 2020

@dzejnus len si treba uvedomiť že ak by sme všetci takto uvažovali, tak sme v r-ti, lebo by nič nefungovalo - od upratovačiek v nemocnici, pracovníkov SP , po poštárov či pracovníkov v banke alebo tých čo dopĺňajú bankomaty

mariamagdalena212
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dzejnus
autor
18. mar 2020

@mogaa ďakujem za odpoveď
S tými nakupmi, nakupovať len nevyhnutné a čo chyba raz za týždeň. Určite nejaké riziko tam je že sa môže nalepiť niečo na muža aj tam.
Ale keď včera prišiel s tým,že žena z fabriky prišla s tým že ju doktorka nechce hodiť na PN respektíve karanténu,nakoľko sa jej dcéra minulý týždeň vrátila z čiech. Tak kde sme?!!
S deťmi,keďže bývame v rodinnom dome na dedine, tak si dovolím vyjsť s nimi von,na dvor, ale tiež nie každý deň a celý deň!

A ak môžem otázku ešte,dnes keď sa vypíše žiadosť a pošle mailom do sociálky, od zajtra už môže byť doma,alebo až keď sociálka potvrdí,že schvaľujú ošetrovné? ( Neviem aký dátum tam mám napísať,že od ktorého dňa) 🙏 ďakujem
Pekný deň prajem

mogaa
18. mar 2020

@dzejnus no to neviem to je otázka na SP ale určite to schvaľujú až dodatočne, len si overujú teda či dieťa chodí do školy resp.škôlky

janickacrazy
18. mar 2020

@dzejnus sociálka ti ani neodpíše a na schvaľovanie ošetrovného majú lehotu 60 dní, majú toho veľa a nestíhajú, takže ked to dnes vypíšete, dajte tam dátum od zajtra a muž nech oznámi v práci, že ide na OČR od zajtra

denisdenis
18. mar 2020

Ahojte, poprosím radu som dpo. Dnes mi skončila OČR na dcéru, keďže bola chorá. No má zavretú školu môžem prejsť plynulo na druhu OČR pre karanténu, alebo je tam potrebný deň voľna? Zbieram si momentálne 26 týždňov poistenia, tak nech niečo nepokaskem 🙂