Ahojte, mam otázku ohľadom OCR pre manžela keď budem v nemocnici,syn bude mat vtedy akurát dva roky.
Dovolenku v robote si má nahlásiť už teraz,len pôrod môže byť aj skôr,aj neskôr.
Viete poradiť kde to potom riešiť,či priamo v nemocnici alebo u detskej dr.
Aha Ďakujem za odpoveď 🙂
Dovolenku si mali možnosť na leto nahlásiť do konca minulého týždňa .. no a keďže pôrod nenaplanujem na deň ani týždeň tak neviem.. jedine ta OCR
No jedine odvolať asi .. v robote mu povedali že nedajú dovolenku,ze OCR si ma vybaviť len neviem kde a či vôbec,ale dakto dakde mu to už musí dať 🙂
@susannema zamestnavatel moze disponovat 50% vymery dovolenky, o zyvsok moze poziadat zamestnanec tak ako mu vyhovuje a ak tomu nebrania prevadzkove dovody, tak mu musi zamestnavatel dovolenku (obzvlast par dni) poskytnut. To, ze sa nahlasovali dovolenky dopredu nema oporu v zakonniku prace, plan dovoleniek je len informativny aby zamestnavatel vedel zabezpecit prevadzku.
My sme plan dovoleniek uzatvarali v decembri, ale pokial potrebujeme a je zabezpecena zastupitelnost, mozem si brat aj mimo nahlasenych dni (kto vie rok dopredu kedy bude potrebovat 2 dni dovolenky na vylezanie virozy alebo na odvezenie auta do servisu?). Ak zamestnavatel trva na presnom dodrziavani planu dovoleniek, zachadza az za hranice zakona (Zakonnika prace) a zamestnanci mozu poziadat Narodny inspektorat prace o kontrolu. Nahlasit mozu telefonicky, mailom, pisomne. Inspektorat prace je povinny drzat meno stazujuceho v tajnosti a je povinny stav presetrit.
Dobré vedieť,prebereme teda ešte doma ako to je teda.. ale čo viem,povedali , že nedajú,že OCR nech si vybaví
Manzelovi daju papier v nemocnici, ze ty si v nemocnici a on sa musi starat o nezaopatrene dieta.. Je na to konkretny papier.. len neviem uz presne ako sa to volalo - bolo tam napisane od kedy do kedy som bola v porodnici..ale ak je detska dobra, tak vypise ocr na dieta pre manzela..
@susannema toto by aj mna zaujimalo, ako to naozaj je. Na stranke soc.poistovne som vsak nasla toto:
• "Nárok na ošetrovné vzniká aj poistencovi, ktorý sa stará o zdravé dieťa do 10 rokov veku, ktorému bolo nariadené karanténne opatrenie, alebo v prípade ak predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa dieťaťu poskytuje starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, bolo rozhodnutím príslušných orgánov (napr. rozhodnutím zriaďovateľa na podnet regionálneho úradu verejného zdravotníctva) uzavreté, alebo ak fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať."
Ta posledna cast vety by sa mohla tykat tohto pripadu.Otazne vsak je, kto vystavi tlacivo - ci pediater alebo lekar v porodnici.
@hradnapani mne to dali v porodnici ked som bola s druhou..niektori nevedeli co chcem, ale nakoniec som sa dopatrala k zodpovednej osobe, ktora to tlacivo mala
@edn tak to vyzera dobre 🙂 Neslo mi stale do hlavy, preco by si na toto mal clovek cerpat dovolenku, ved prilezitosti na jej vycerpanie bude po narodeni dietata aj tak neurekom.
A podla toho, co som nasla, by sa to tlacivo malo volat Ziadost o osetrovne, cize klasicke tlacivo na OCR.
@hradnapani neviem ako sa to vola, ale bolo tam myslim napisane, ze som v nemocnici a manzel sa ma starat o druhe dieta.. ale kazdopadne nam to v nemocnici dali.. ale urcite nie je problem ani u detskej to vybavit
Dnes som bola u doktora,tak som sa opýtala na to,a že malo by to byť tak,že v nemocnici dajú ten papier na OCR,ale že aj u detskej dr. By to nemal byť problém.. tak v nemocnici sa na to opýtam keď uz budem mesiac pred tam chodiť a detskej dr skúsim zavolať,ale malo by to byť Okej,že v nemocnici dajú ten papier
očr u synovej pediatričky