Oplatí sa byť dobrovoľne nezamestnaná a platiť sa sama odvody?

katarinaina
6. júl 2018

Ukončila som predĺženú rodičovskú dovolenku, zatiaľ nemám prácu nájdenú. Nemám nárok na dávku v nezamestnanosti. Rada by som sa ale registrovala ako nezamestnaná aby som mala kryté zdravotné poistenie. Oplatí sa mi však platiť si sama poistenie dôchodkové a sociálne /v nezamestanosti/? Ak by som si napríklad nenašla prácu 6 mesiacov ale platila by som si odvody...mám nárok na dávku v nezamestnanosti? Pevne verím, že som to dobre vysvetlila... ešte som nikdy nebola nezamestnaná ani na očr... takže vôbec neviem ako sociálny systém funguje.

ivankalaco
6. júl 2018

Treba sa prihlásiť na Úrad práce, ten bude za teba platiť zdravotnú poisťovňu..Aby ti vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, tak musíš byť minimálne 2 roky zamestnaná..ak si dobrovoľne niečo platíš, nárok ti nevzniká..ale radšej si to niekde over, lebo ja som niečo takéto nikdy neriešila a nikdy som nebrala podporu..viem to iba od ľudí z môjho okolia..

mm2008
6. júl 2018

Ja len doplním, že balíky ako dobrovoľne poistená osoba si môžeš zvoliť, no je to dosť peňazí a návratnosť.. dlhá ...radšej si skús hľadať prácu. Ako už písala pisateľka predo mnou, ak chceš mať podporu, odvody si musíš platiť minimálne 2 roky (730 dni) .. v prípade nemocenského (na PN, či OČR) "stačí" pol roka, t.j. 270 dní.

draik
6. júl 2018

@mm2008
Jednak nemusí byť vždy pol roka a jednak to nie je 270 dní...

moni73
6. júl 2018

Zda sa mi, ze je blbost platit. Pokial si pamatam, tak ked si na urade prace, pocita sa ti do dochodku mzdovy bol 1, tj ako by si mala priemerny plat a platit z tejto sumy odvody je vela. Ked by si platila z minimalky, ten mzdovy bod by si mala okolo 0,5. Ked si to dobre pamatam a je to tak, tento stat je postaveny na hlavu, ale co uz....

draik
6. júl 2018

@moni73
Urban legend, ktorá vznikla v súvislosti s Rómami. Za dobu evidencie v nezamestnanosti sa do dôchodku nič nezapočítava, keďže štát platí za nezamestnaného iba zdravotné odvody.

katarinaina
autor
6. júl 2018

@draik ide mi o to, že počas doby nezamestnanosti sa chcem vzdelávať v jednom programe aby som si zvýšila kvalifikáciu a uchádzala sa o prácu, ktorú by som rada robila. Preto viem že budem dobrovolne nezamestnaná minimálne 6 mesiacov. Ale chcela by som vedieť či má zmysel sa poisťovať dobrovoľne. V prípade, že sa po 6. mesiacoch zamestnám a potom napríklad po pol roku budem bez práce, či má zmysel sa pre také prípady poistiť dobrovoľne.

lulula1990
6. júl 2018

@katarinaina jasne ze sa to neoplati, na to aby si dostavala podporu musis splnit podmienky - v poslednych 4 rokoch byt nemocensky poistena najmenej 730 dni. Vzdelavat sa da aj popri praci, su tu baby ktore porobili vysoke skoly s dvomi detmi a s celou domacnostou na krku.

mm2008
6. júl 2018

Opravujem..chcela som napisat.. 9 mesiacov..270 dni...

draik
6. júl 2018

@mm2008
Zrovna na PN nemusí byť 270 dní.

denisa098
6. júl 2018

@katarinaina preco nejdes na predlzenu neplatenu rodicovsku ?

moni73
7. júl 2018

@draik kukla som to este, aj ked profik nie som... Ked si nic dobrovolne neplatim, obdobie sa mi nerata do dochodku (vacsine ludi ten cas strateny na upsvare chybat nebude a "milion" rokov odrobi) ale zaroven mi mzdovy bod nekazi. Ked sa poistim a budem platit odvody povedzme z 500€, mzdovy bod si kazim. Ci sa mylim?

draik
7. júl 2018

@moni73
Zároveň však je dlhšie obdobie poistenia, ktorým sa bod násobí.

evittam
7. júl 2018

@ivankalaco Narok vznika aj ked si platis DNP len sa treba prihlásiť aj na PvN. Prečo by nevznikol?! Podmienkou naroku na podporu je mat 730dni PvN za posledne štyri roky pred žiadosťou o podporu.

evittam
7. júl 2018

@mm2008 Odvody platit nemusíš staci,ze poistenie trva.

evittam
7. júl 2018

@moni73 Ked si evidovana na UPSVaR tak sa ti pocita len obdobie ak mas narok na podporu. Pokial sa nemýlim 🤔

@draik
@zalka
@majusqa77

evittam
7. júl 2018

@lulula1990 Nemocenské poistenie nemá nic spolocne s narokom na podporu, cize jej to nepomoze.

majusqa77
7. júl 2018

@evittam kam, na dochodkove? To netusim, len viem, ze moze byt do 6 rokov dietata

evittam
7. júl 2018

@majusqa77 No tak som to myslela,ze ak je evidovana ako nezamestnana tak obdobie do dochodku sa jej pocita len obdobie pocas naroku na podporu, ci?

moni73
7. júl 2018

@draik to mas pravdu. Len keby si robil 40 rokov za polovicu priemeru - vyjde ti 20 a keby si robil 20 rokov za priemer takisto 20. Pre mna z toho vychadza, ze dobrovolne by som sa urcite nepoistila...

lussyl5
7. júl 2018

Naša sociálna poisťovňa je jedna veľká čierna diera a čokoľvek tam platiť dobrovoľne je totálny nezmysel. Tých pár mesiacov ti do dôchodku chýbať a keby ti aj niečo chýbalo väčšinou sa pri vybavovaní dávky dá chýbajúce obdobie doplatiť. Ako dobrovoľne nezamestnaný si môžeš platiť zdravotné odvody. Keby si sa evidovala na úrade práce musela by si sa hlásiť pravidelne, dokladovať hľadanie zamestnania trochu otrava keď sa ideš vzdelávať a máš ohľadom ďalšej kariéry viac menej jasný smer. Ako dobrovoľne nezamestnaný by si od toho mala kľud ale by ťa to stálo okolo 60 eur. Neviem či by si musela aj na aktivačné práce keď nemáš nárok na dávku. Toto by si potrebovala zistiť a zariadiť sa aj podľa toho koľko času vyžaduje tvoje vzdelávanie. A čo sa týka dobrovoľného sociálneho poistenia keď si peniaze čo by si napchala do tej čiernej diery radšej odložíš, v konečnom dôsledku budeš mať pre prípad núdze či choroby k dispozícií viac peňazí ako by si vydolovala so sociálnej poisťovne.

draik
7. júl 2018

@evittam
Hlavne §60, §255

draik
7. júl 2018

@moni73
Ak má za sebou 20 rokov s priemerným bodom 1, tak sa dôchodková jednotka násobí 20. Ak si rok bude platiť dobrovoľné poistenie z polovice všeobecného základu, tak sa DJ bude násobiť 20,5, čiže výsledok bude vyšší. Už stačí len prepočet, koľko treba poberať dôchodok, aby sa a či vôbec dobrovoľné odvody vrátili. Príliš nízky základ (hoc i zo zamestnania) sa však neoplatí ľuďom veľmi krátko pred penziou.

duun
7. júl 2018

@draik "..koľko treba poberať dôchodok".. len ja nejak neverím, že ja a všetci mladší ako ja nejaký dôchodok vôbec budú mať. Možno tak na urovni davky v nudzi, lebo ludia umierajuci a zobruci na ulici ako v Indii, to by tu nebolo take dostojne a europske :( Pridavam sa k taboru, co vela vyznamu v dobrovolnych platbach nevidi. Radsej tie peniaze investuj - do vzdelania, lepšej prace, rodiny, deti..

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ibrunova
8. júl 2018

Dá sa byť na neplatenej rodičovskej, bez evidencie na úp, nič edostaneš, ale nič nemusíš platiť.
@katarinaina

oli18
8. júl 2018

@katarinaina Myslím, že viem, čo máš na mysli. Niekedy sa dalo dobrovoľne platiť LEN na fond zamestnanosti /z ktorého sa vypláca podpora/, aby ti vznikol nárok na podporu. Za čas, ako píšu vyššie. Už pár rokov je to zrušené a dobrovoľne sa platí už CELÝ balíček, teda všetky odvody do SP z vymeriavacieho základu, aký si sama zvolíš. A to sa už nevypláca. Aj z mim. mzdy je to dosť a tá podpora z min. mzdy je o ničom. Neplatí tu priama úmera.

evittam
8. júl 2018

@ibrunova Ano ale len do 6rokov dietata a dieťa moze chodit do skolky len na 4h.

draik
8. júl 2018

@oli18
Nechápem, o čom točíte. Akékoľvek odvody sa podľa súčasných pravidiel pozitívne prejavia v dôchodku (neriešim "návratnosť), ibaže by išlo o človeka tesne pred dôchodkom, ktorý by zrazu mal poistenie s výrazne nižším vymeriavacím základom než dovtedy. Čo sa týka započítania doby, viď §255 z. o sociálnom poistení v spojení s náhradnou dobou podľa predpisov účinných do konca roku 2003.

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinaina
autor
8. júl 2018

@oli18 presne toto mám na mysli... vedela by si mi povedať ktorý z balíčkou dobrovoľného poistenia si vybrať aby po nejakom čase /akom?/ mohla poberať podporu v prípade že bude v budúcnosti /o 2-3 roky/ problém so zamestnaním sa? Keďže spomínaš že sa musím poistiť balíčkovo /spolu nezamestnanecká, PNka, dôchodok/ tak ako to vyladiť tak aby to bolo pre mňa optimálne. Vopred ďakujem za info.