Ahojte, vie mi prosím niekto povedat, ako sa riesi ked ocino opatruje matku, ocino siel do dochodku a chcela by matku opatrovať moja mamina? Da sa to opatrovanie len prepisat z jedneho cloveka na druhého alebo treba riesit znovu ziadost, správy od lekárov atd? Je nedajboze moznost,ze by tu novu ziadost aj zamietli? Starka ma 80 rokov, pred troma rokmi mala porazku, pred piatimi infarkt, ale nastastie chodi s pomocou paličky aj rozprava,ale starat sa o nu tteba,no v podstate stav na stabilizovany... Vie mi prosim niekto poradit? Dakujem
@alickapusinka a ked uz raz je to opatrovanie schvalene, tak sa nemôže stat ze ho zamietnu? V podstate stav ma rovnaky stabilizovany. Ale tu je mozne vsetko. Žiadosť nanovo problem nie je dat, len ci to nemôžu zamietnut.
treba cele nanovo vybavit nove nalezy atd a ci schvalia uvidite
@mamina7070 a keby neschválili,tak je mozne žiadať aspon osobnu asistenciu? S tym nemate skusenost?
a babka je TZP? a chodi donskoly ci do prace ked chcete na nu osobnu asistenciu?
vladze ist na wc dat si jest napit sa sama?
vie si dat lieky?
@mamina7070 no liekov ma velmi vela, predpisat a davkovat by ich urcite nezvladla. To ja dost aj oco co s tym robit. Na wc zajde, naje sa sama, ale chystat jej treba,tiez pomáhať s kupanim,hygienou,nakupmi,navarit atd. Ma 80 rokov. Uz na pohlad vidno,ze jej treba pomahat,chodi o palicke,ale chodi nastastie aj rozprava,hoci je po porazke aj infarkte. Ja som len teraz citala ze existuje aj osobna asistencia,s tym skusenosti nemám ziadne.
@mamina7070 je ztp a nechodi takto nikam. Len zistujem moznosti. Mamina ostala bez práce a dva roky ma do dochodku, takze preto...
@mamina7070 chceme na nu opatrovatelsky,ale neviem ked ho pobera oco ci je sanca ze ho schvalia alebo aj zamietnu. Niekedy bolo ze uz po 80 tke mal clovek narok aby ho niekto opatroval,nie?
my sme toto riešili tri roky dozadu, tiež opatrovateľ išiel so dôchodku a iný člen rodiny, tiež nezamestnaný, si podal žiadosť , my sme nemuseli dávať žiadne nálezy od doktorov
@smarta700 a schvalili vam to?
@smarta700 lebo tak rozmýšľame, ze ak to neschvalia a ocinovy ešte nedajboze zoberu ten opatrovateľský príspevok si moc nepomozu teda...
@smarta700 tak nerozumiem, ci ked si poda ziadost sa to nanovo prehodnocuje ten stav alebo je to len formalita...
áno, asi je to formalita, keď to už raz schválili
@smarta700 ved tiez si myslim,ze by to tak malo byt logicky...ale človek si tu nemoze byt ničím isty🙈
príklad-keby ocino opatroval ďalej v prípade, že by mamina normálne pracovala, tak by starkej stav asi tiež nikto neprehodnocoval, tak prečo by mali teraz
@smarta700 presne tak,mas pravdu, len nikde som nenašla ziadne informacie ci by to mohlo byt zamietnute. No budeme to musiet asi vyskusat. Dakujem ti.
@alickapusinka
@mamina7070 Ste si isté? Lebo moja mama sa bola informovať a povedali jej, že opatrovné môže normálne prepísať na niekoho iného a netreba to vybavovať nanovo.
my sme riešili výmenu, opatrovať šla manželka, predchádzajú opatrovník požiadal o odňatie, ona o podala žiadosť o opatrovateľský nanovo, opatrovaný mal predchádzajúci posudok už bez ďalšieho prehodnotenia, keďže stav bol nemenný ale dokladali sa nové správy od lekárov za posledné 2r tuším + jeho manželka tiež keďže bola v dôchodkovom veku dokladala svoje správy od lekára aby posúdili či je schopná zabezpečovať starostlivosť. Prebehlo to v poriadku.
@9lf9 dakujem
@yelena159 ved minimalne musia predsa posudzovat novu osobu z pohladu prijmov a schopnosti sa starat a plus aj spravy ak ubehol nejaky ten cas od komplex eho posudku
ved sa meni predsa ziadatel /opatrovatel
@yelena159 a uz ste to riesili? Ako ste dopadli?
Musí sa podať nanovo žiadosť, a čo sa lekárskych týka pokiaľ nie je stanovená v predošlom komplexnom posudku kontrola zdravotného stavu tak iba potvrdila platnosť predošlého posudku. Ale mama si musí požiadať a otec musí požiadať o odňatie príspevku. Len odňatie napríklad k 30.4. A žiadosť podať Potom v máji, nech sa to zbytočne nebije v systéme.
@klarolinne dakujem ti moc, tak si tak podaju o odnatie a novú ziadost. Raz rocne chodili na kontrolu z uradu prace nejake panie, neviem ci to myslíš... V takom veku sa jej stav uz asi bude len zhorsovat zual...
@klarolinne ale na nejake prehodnocovanie nechodili, opatruje ju tuším dva roky
neviem ťažko povedať.
musí si dať žiadosť tvoja mama nanovo.