Opatrovateľský príspevok - rozhodnutie

21. nov 2022

Dobrý deň, zachvíľku to bude dva mesiace, čo som si podala žiadosť, dodnes nie je rozhodnuté, lehotu na rozhodnutie majú 30 dni. Viete mi poradiť ako mám postupovať?

snazilka_bio_mamka
21. nov 2022

lehotu na rozhodnutie majú síce 30 dní, ale od vydania lekárskeho posudku. Čakacia doba pre Vás sú 3 mesiace.

autor
21. nov 2022

@snazilka_bio_mamka dakujem, vieš mi poslať link, kde to píše?

alenah31
21. nov 2022

je to priamo na stránke ÚPSVaR - našla som do za 20 sekúnd (lehota na posúdenie je 60 dní + lehota na vyhotovenie 30 dní = 90 dní, ak je nejaký problém predĺženie +30 dní - čiže to môže byť až 120 dní) - kopírujem:

Konanie o priznanie peňažného príspevku sa začína na základe písomnej žiadosti. Podkladom na rozhodnutie je "komplexný posudok".

Ak je podkladom na rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu komplexný posudok, lehota na jeho vypracovanie je 60 dní od začatia konania a lehota na vyhotovenie rozhodnutia je 30 dní od vyhotovenia posudku. Ak nemôže príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vzhľadom na okolnosti prípadu rozhodnúť v lehote, môže Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny predĺžiť lehotu na rozhodnutie najviac o 30 dní.

autor
21. nov 2022

@alenah31 Dakujem veľmi pekne 😍😇 pomohla si mi

snazilka_bio_mamka
23. nov 2022

pracovala som na posudkovom 5 rokov takže to mam z hlavy

laurikalalinka
23. nov 2022

@snazilka_bio_mamka Dobry vecer,prepacte mo vsimla som si aku ste mali pracu,chcela by som sa opytat,kam sa obratit s problemom,mne uznali opatrovatelsky prispevok na opatrovanie mami,cely zivot s tazkym zdrav.stavom bola na invalidke,19 rokov vdova,uz na zaciatku mi pre jej vysoky starobny dochodok zrazili 70 eur a teraz v 09/2022 200 eur,ako ja ako osoba v produktivnom veku mam vyzit z 290 eur,to sa neda.dakujem
@snazilka_bio_mamka

klarolinne
23. nov 2022

@laurikalalinka mamička má pravdepodobne vysoký dôchodok, resp. výška dôchodku presahuje dvojnásobok sumy životného minima. Ono to možno vyznie tvrdo, ale kým sa toto v zákone nezmení, nemáte sa žiaľ kam obrátiť.

autor
24. nov 2022

@snazilka_bio_mamka Dakujem za odpoved 🙂 keď ste pracovali tak ste videli ako to chodí, keď majú na to 90 dni, kedy mi cca rozhodnutie príde? Asi tesne pred koncom termínu, že?

snazilka_bio_mamka
24. nov 2022

určite nie, hned ako príde posudok, sa s tým pracuje. Väčšinou to stagnuje u posudkového lekára.. potom sa spraví soc. šetrenie, vydá sa komplexný posudok kt. sa posunie na kompenzácie a vyhotovia rozhodnutie. Je to trocha zdlhavy proces a hlavne v tom prípade, ak sa vráti spis od lekára s tým, že chýba nejaký lekársky nález k t omu, aby mohla relevantne posudiť zdravotny stav, tj. posiela sa výzva na doplnenie, potom čakať kym sa doloží nález od Vás, znova k lekárovi atď... vtedy to zvykne byť na doraz tých 90 dní. Nuž, ale neviem v akom meste žijete, ak vo väčšom, tak neviem ako to funguje u Vas.

petedea
28. jan 2023

Tak, k tomuto ti nieco poviem.
Necakaj, ze UP sa bude nejako trhat, aby ti rozhodnutie, co naskor poslali a ze vobec bude dodrziavat nejake zakonne lehoty, lebo UP na ludi a na lehoty totalne serie.
Totiz, aj ja na UP nieco vybavujem, konkretne preukaz ZTP a parkovaci preukaz.
Pokial sa riesia len preukazy, lehota na posudenie 30 dni a 15 dni na odoslanie, cize 45 dni.
A 60 dni, pokial robia komplexny posudok.
60 dni pred tyzdnom preslo, tak som bol na,
UP robit bordel a rovno som sa spytal, ci si ma pomylili so zachodovou misou, ze na mna zvysoka seru.
A uradnicka mi tam najprv splietala hluposti o lehotach a ked som jej povedal, ze ja lehoty velmi dobre poznam, tak sa zacala vyhovarat na to, ze UP posudkovych nema, len externych a ze oni toto a hento a my za to nemozeme a bla, bla, bla.
Tak som ju zastavil a hovorim jej, mila pani, to je vas problem, nie moj, mna vase vyhorky nezaujimaju.
V tomto state nikto za nic nemoze a kazdy so vsetkym zatazuje ludi.
Zamestnavatel v praci povie, ze on nemoze za to, ze plati vysoke odvody, preto nemoze dat celu vyplatu na pasku a musi diplacat na cierno.
Ides k lekarovi, ten si od pacientov pyta poplatok na energie, lebo nemoze za to, ze mu stat nepomoze.
Prides na UP zdrbat ich, ze lehota na posudenie ZTP a parkovacieho preukazu uz davno uplynula kde nic, tu nic a ked sa stazujes, tak musis pocuvat hlupe vyhovorky, ako oni za nic nemozu.
Kazdy sa len vyhovara, ze za nic nemoze a vsetko si maju odsrat ludia.
Za nic nemozu len nesvojpravni ludia a ked ste tu vsetci nesvojpravni, tak odovzdajte obcianky.
A potom bodaj by tento stat nebol v takych srackach, v akych je, ked su vsetci nesvojpravni.
Takto som to uradnicke povedal a odisiel.
A tesne pred odchodnom som si neodpustil ustipacnu poznamku, ze dufam, ze mi posudok pride este v tomto zivote, lebo ja reinkarnaciu neverim.
A uracnicka sa nezmohla na slovo a uz nic nepovedala.