Opatrovateľský príspevok na babku

barbivandagaborko
17. nov 2022

Dobry vecer chcem sa spytat...
Podala som na ÚPSVR ziadost o opatrovatelsky prispevok na babku aj s lekarskymi posudkami...odborny lekar jej urcil 24h opatrovanie avsak ja s babkou nebyvam a ani k sebe ju neviem dat(podnajom)...v podmienkach pre splnenie kriterii je sice uvedene ze ak je opatrovnik a opatrovana osoba v pribuzenstve nie je potrebne byvat spolu alebo mat rovnaky trvaly pobyt...no neviem ako je to pri 24h starostlivosti

barbivandagaborko
autor
17. nov 2022

@barbivandagaborko lebo mam dve deti a rodinu a babka sama uz len minimum veci vie robit chodim k nej ja aj mama ale 24h tam s nou nevieme byt ja som vravela odbornemu lekarovy ze 24h mi nevyhovuje ale povedali ze bud 24h alebo ziadnu ale neviem tam byt cely den a noc

martinkatinka
17. nov 2022

Tak ja som mala 12-24 pisane v posudku, byvala som oproti v panelaku a bolo to na mamu. Bola som tam prakticky od rana do vecera.

lesanka845
17. nov 2022

@barbivandagaborko prečo si vlastné podávala žiadosť,keď v skutočnosti tu starostlivosť nevieš zabezpečiť.Ak babka potrebuje 24 hodinovu starostlivosť ,tak potom nemôže zostávať sama.Ja som opatřovala 12 rokov,10 rokov som dochádzal a keď sa zhoršil stav a na potřeba 24 hodinová starostlivosť ,babku som zobrala k sebe a tiež som mala dve deti.A zvládli sme to až do konca.Ak sa chceš naozaj starať,ide všetko.Aj keď jednoduché to nie je

142230919213
17. nov 2022

@barbivandagaborko to isté teraz riešim ja, ja bývam s bankou(manželovou) na jednom dvore. Tiež potrebuje 24 hodinovú starostlivosť a tiež neviem ako to dám. Momentálne som pri nej v práci,zaplatili sme firmu v ktorej som sa zamestnala vo februári a šéfka mi vyhovela. Len ide o to, že babka to neutiahne z dôchodku je to viac ako polovica jej dochodku. Tiež chcem žiadať opatrovateľsky, ale je nemožné tam byť 24 hodín pri troch deťoch, síce dvoch už skolopovinnych a jednej skolakarke .

jasminka548
17. nov 2022

@142230919213 nie je to nemožné,všetko sa dá. Tiež som bola nešťastná a vystresovaná,keď mi babka ostala ležať.Aj som si poplakala.Ale je zbytočne rozmýšľať,ako to nejde.Vzdy nejako ide.Ja som bola s deťmi sama,vy máte manžela.Aj on sa môže zapojiť a pomôcť.Ja som našla neoceniteľnú pomoc v charite.Kazde ráno prišli s babkou procvičit,ošetřit dekubity,pichnúť injekcie a čo bolo treba.A hlavne som sa mala s kým porozprávať a poradiť.Viem ,že opatrovanie nie je pre každého .Ale ja by som sa inak rozhodnúť nedokazala
.

kaktusik007
17. nov 2022

@barbivandagaborko a ty chces babku aj realne opatrovat, ci iba poberat opatrovatelsky?

katkatonkova
18. nov 2022

Veď môžeš poberať opatrovateľský a k babke dať nejakú opatrovateľku, ktorá sa o ňu postará...a peniaze zaplatíš tej opatrovateľke.....

vevapeto
18. nov 2022

@katkatonkova lenže ak bude poberať opatrovateľský, môže mat iný príjem? To asi nie.

martinkatinka
18. nov 2022

@katkatonkova tak to potom rovno vybavit niekoho ineho, naco takto?

katkatonkova
18. nov 2022

@martinkatinka nie....to nie je dobré...lebo keď ti opatrovateľka odíde....tak môžeš hneď platiť ďalšiu z opatrovateľskej co dojdi na tvoj účet....keď by chodili na účet priamo opatrovateľke....teda žeby opatrovateľka mala vybavený opatrovateľský na tvoju mamu....tak keď by skončila....tak by sa musel opatrovateľský zrušiť....a znova vybavovať....

katkatonkova
18. nov 2022

@vevapeto ja poberám ešte rodičovský

katkatonkova
18. nov 2022

@142230919213 šak si vybav opatrovateľský na babku...a z tých peňazí potom zaplať opatrovateľku....aj ja to takto robím.....

9lf9
18. nov 2022

@katkatonkova ked priznaju niekomu odkazanost na opatrovatelsky prispevok, tak ziadost o opatrovatelsky si podava osoba ktora BUDE ZABEZPECOVAT starostlivost, to sa aj kontroluje, dotycny ma obmedzenia co sa tyka prijmu a prace, toto kto riskne a niekto ho nahlasi tak akurat pride o opatrovatelsky a moznost on na urcite obdobie znovu poziadat.

martinkatinka
18. nov 2022

@katkatonkova ale realne to je v podstate podvod. Ty si vybavovala starostlivost, ze ty sa budes o nu starat. A ked ti pride kontrola? 🤷🤦

dilino
18. nov 2022

Ked s ňou reálne nevieš byť 24 hodín tak ti je zbytočné vybavovať. Všetko s a dá ked sa chce. Je pravda že opatrovanie nie je pre každého kto neopatroval nevie čo to je kto to nezažil je to drina a hlavné pri takom ktorý je ležiaci. Starý ľudia sú ako malé deti. Ak TI prídu na to že poberáš opatrovateľský kvôli tomu že chceš viac peňazí a robíš tak budeš musieť časť opatrovateľského vrátiť ked sa na to príde. To nie je len tak. Prečo ju neopatruje taký ktorý by s ňou reálne bol. Dajme tomu opatera je určená na 24 hodín to je 6 stupeň odkázanosti. Pri 5 a 6 stupni odkázanosti nemôžeš vôbec pracovať. Nemôžeš mať zárobkovú činnosť. Stálo by sa babke v noci niečo nedajbože by zomrela a TY si pri nej v noci fyzický nebola a šetrili by to máš veľký problém ked že odkázanosť mala na 24 hodín. Opatrovala som dcérku 11 rokov ležiacu 5 stupeň odkázanosti a bola som pri nej celý deň s priateľom jej otcom sme sa pri nej striedali. Ked je stupeň odkázanosti 24 hodín musíš bývať s ňou. Kamarátka opatruje 86 ročnú starú mamu a musela sa prihlásiť na trvalý pobyt ku starkej. Ked to robíš čisto pre peniaze tak radšej si ušetri ako potom mať problémy s úradmi. Ked sa na to príde a zahlási ťa niekto že tam reálne nebývaš iba chodíš problém je na svete. Neriskovala by som to.

142230919213
18. nov 2022

@katkatonkova keď pracuješ, opatrovateľský ti neschvália, preto sa neviem rozhodnúť či ostať vo firme, ale žiadať opatrovateľsky, ktorý sa posudzuje 90 dní, a nechcem ostať bez príjmu

142230919213
18. nov 2022

@jasminka548 problém je ten, že manžel robí na tri zmeny. Takže 24 tu neviem byť. Babka je v noci sama, deti sa na ňu vybodli lebo každý povedal, že má svoj život, akoby ja som ho nemala. Keby to bola aspoň moja pokrvna babka, chceli sme ju dať do ústavu, ale to deti zamietli, že sa dochova doma, no proste na prášky som

laurikalalinka
18. nov 2022

@barbivandagaborko pri opatrovani na 24h,treba trvaly pobyt s opatrovanou osobou,vyska opatrovatelskeho prispevku zalezi od vysky dochodku opatrovaneh osoby,ak budete presahovat zivotne minimum o tuto presahovanu sumu sa znizi opatrovatelsky prispevok,mne na zaciatku schvalenia prispevku znizili o 70 eur a teraz v 09/2022 o 200 eur,lebo presahujeme 2 nasobok zivotneho minima ale ja ako opatrovatel nemozem za to ze odoba ktoru opatrujem ma vyssi dochodok,ktory zahrna aj vdovske,a ze ten clovek je naozaj v takom stave,ze potrebuje tu pomoc ale to nikoho z vlady netrapi.

katkatonkova
18. nov 2022

@martinkatinka keď sa 2 tety boli pozrieť na moju mamu....už bola ležiaca.... chodiť už nemôže a ani nikdy nebude...tak povedali,že aby sme si vybavili radšej opatrovateľský, že ich nezaujíma či sa reálne starám i mamu, alebo si nájdem niekoho sulromne.....

katkatonkova
18. nov 2022

@9lf9 nie....takto mi to poradili tety z úradu práce....že oni nechodia na žiadne kontroly....

9lf9
18. nov 2022

@katkatonkova raz ked si poberatelkou OP ma to dake zakonne podmienky, vdaka nim ti stat hradi zdravotne poistenie a rata sa ti obdobie poberania OP do odrobenych rokov dochodku, to co robis nie je v sulade so zakonom.

martinkatinka
18. nov 2022

@katkatonkova a potom ta, co to robila za teba, robila na cierno?

katkatonkova
18. nov 2022

@martinkatinka väčšinou to bola teta na úrade práce....alebo dôchodkyňa....ale osobne som ich poznala aj predtým....

natalll
14. mar 2023

@142230919213 No na 1.krat vam to nemusia schvaliť ja som si podavala 21.10 a odvtedy som bez prijmu, dnes je 14.3 a žiadna odpoveď z odvolania takže tak👌👌👌