Ahojte, tie co poberate opatrovatelsky prispevok. Stalo sa vam ze uz viackrat ste mali kontrolu a neboli ste doma? Dnes som mala prvy krat a nebola som s babkou ja ale sestra nakolko som bola so synom u lekara. Co ak pri dalsej kontrole zase nebudem doma nakolko sa chodim s nou aj prejst alebo k lekarovi. Mozu mi potom ten prispevok vziat? Popripade ako casto ste zvykli mat tie kontroly. Dakujem
@luckalukas_1 dakujem. a neviete ta druha kontrola prisla na druhy den alebo po neakej dlhsej dobe?
@katka1323 nepametam sa kolko presne, ale urcite neslo len o par dni, skor nejake 2-3 tyzdne, mozno mesiac netusim
u mna boli prvykrat a nebola som doma len syn potom mi volali a dohodli sme si stretnutie na dalsi tyzden a to opatrujem dceru a vtedy som chodila aj do prace malu ani nevideli bola v dss bolo to asi co som mesiac brala opatrovatelsky potom dosli asi po 2 rokoch a to som bola nahodou doma ty nemusis byt doma vobec oni ti zavolaju u mna boli naposledy rok a pol dozadu
@andrejka1974 ku mne prisli dnes neohlasene. A obavam sa toho ze co ak zase pridu a nebudem doma. Babku zvyknem bravat aj do obchodu, ku mne atd. Nikde som sa nedocitala ze by som musela byt s nou stale doma.
@katka1323 oni su divni.
Moja mama ma o.prisprvok na brata,celodenne.
Raz boli vonku,na prechadzke a volalo jej nejake cislo.
Ohlasila sa pani zo socialky,ze kde su.Tak mama povedala,ze sa prechadzaju vonku.
A hned na nu vyskocila v telefone,ze preco nie su doma ked sa ma o neho starat?
A ze prisla na kontrolu ako je o neho postarane.
Pani jej povedala,ze nech sa to neopakuje a povedala datum kedy pride opat. Tusim o 2dni na to mala prist.
Tak cakali cely den doma aj s otcom.
Len sa pytala a pozerala,ze ako ziju a kde spava.
Ale vyletiet na nu,ze preco nie je doma?
Ved treba aj po vonku chodit a nie na zadku sediet ..uplne od veci od nej
@katka1323 nemusite byt u mna dosli doobeda a to museli vediet ze pracujem a dcera je v dss vsak som vtedy poberala nizsiu davku a vraveli ze doma byt nemusim
Ja tiez som takto dopadla. Prisla kontrola ja som bola nakupovat. Babkou bola moja mama. Na druhy den som mala hlasit na up. Tolko povedali ze nic sa nestalo na buduce pridu. No ale kedy to bude..?! A ked nahodou zase ma poslu nakupovat a zase v tedy pridu. @katka1323 ku vam potom prisli z nova?
@katka1323 kontrola mi chodí raz ročne nikdy sa neohlasia keď nie som doma nechajú odkaz v schranke do bytu mi nevchadzaju len podpíšem papier že u mňa boli
@andrejka1974 pri poberaní opatrovateľského sa môže pracovať?
@helokity áno dá sa na polovičný úväzok na 4 hodiny ale vtedy ti odoberú 100 eur
@andrejka1974 dakujem za info, nevedela som, teraz si ho vybavujem.
@andrejka1974 aj ked ma clovek co chcem opatrovat v papieroch 24 hodinovu opateru?
@lillyjanka môžeš pracovať ak sa má kto o neho postarať moja cez deň od 8.00 do 15.30 je v DSS takže môžem pracovať v tom čase keď je v DSS alebo môžeš keď ma kto s ňou byt
Viem, že sú tu staršie komentáre, ale možno mi niektorá ešte odpovie... Chcem sa spýtať, môže mi prísť kontrola aj pred schválením opatrovatelskeho?
@simcaas áno, mne prišli raz ešte predtým ako bol schválený. Tiež neohlásene. Prišli, spísali papiere, pýtali sa, ako sa o uja starám atď. Potom chcela vidieť aj uja, izbu atď ale nič strašné. Pracovníčka bola veľmi milá, príjemná. Rešpektovala aj to, že ujo má demenciu a nie najlepšie reaguje na cudzích ľudí. Opatrovateľský príspevok mi schválili asi až o mesiac na to.
@martinahavrillova Môžem sa vás opýtať aké máte nároky ako opatrovníčka ohľadom paragrafov,dovolenky atď...Pri celodenného starostlivosti .Či Vám také povedali?
@cukroska no ja neviem o ničom s toho že by bol na to nárok
@cukroska zdá sa mi, že za rok mate vlastne nárok na 30 dní "dovolenky" resp. odľahčenej služby ale treba to písomne ohlásiť na úrad práce, tak isto pobyt opatrovanej osoby v nemocnici alebo kdekoľvek treba hlásiť do 8 dní na príslušný úrad práce.
@martinahavrillova aha no dobre vedieť. Vdaka Ale ník nevie reálne skontrolovať koľko odpracuje opatrovateľka či?
@cukroska neviem ako to myslíte, pretože ak ste na opatrovateľskom, staráte sa doslova 24/7 o príbuzného. Chodia kontroly z úradu práce či a ako sa staráte.
@martinahavrillova je rozdiel opatrovateslky prispevok - a nie nie jeto 24/7, mam OP na syna, ktory chodi do skoly...A je rozdiel opatrovatelska sluzby, tzv opatrovatelky - ktore su kvazi zamestnane
@pink_lady áno, preto som písala pani, že si nie som istá, či sa teda rozumieme.
Ak máte opatrovateľský, tak zväčša je na 24/7, ak je ležiaci, pripadne jeho diagnóza potrebuje stály dohľad. Sú aj na 8 hodín denne ale to posudzuje úrad práce. Takže je rôzny rozsah, poznám ľudí, čo sa starajú o svojich rodičov, ktorí bývajú v inom meste a každý deň za nimi dochádzajú a starajú sa oň na 8 hodín, akoby chodili do prace. Ja som hovorila zo svojich skúseností, že nikto kontrolovať nedokáže koľko hodín ste s daným človekom ale situácia je jednoducho taka, ze ani nemusí lebo ten človek vyžaduje 24/7
@pink_lady ale tak ako opatrovateľka, ktorá je zamestnaná je niečo diametrálne odlišné to s týmto nič nemá spoločné.
@martinahavrillova ja nie.
@martinahavrillova Ten kto pobera opatrovatelsky, neznamena, ze musi byt k dispozicii 24/7. Pretoze opatrovatelsky sa dava aj na opateru napr ZTP deti, ktore povinne navstevuju skolu - cize tych 5-6h denne su v skole, ale nemozu byť napr ani ked uz su na druhom stupni same doma, nemozu ist same do skoly, zo skoly, ani same von napr.. Napr moj syn ma stupen odkazanosti VI, vyzaduje neustaly dohlad, ale - prirodzene nie som s nim napr v skole. No nemozem ho nechat sameho doma, nemozem ho sameho pustit von, ani ked uz ma 14 rokov. A ano, chodia na kontroly raz za rok - spytaju sa, ako sa ma, co nove a idu prec. A ine je opatrovatelka.
@katka1323 u mojej mamy bola kontrola 2x este pred schvalenim opatrovatelskeho, ale od vtedy nic 🤷 a aj to boli 2x preto, lebo prvy krat mama nebola doma, bola v nemocnici a potom to stacilo zdokladovat a bolo vybaveme.. takze tebe tiez treba papier ze si v case kontroly bola u lekara napr.