Opatrovateľský príspevok, aj keď sa s osobou nebýva

6. okt 2024

Môže pracujúca osoba poberať opatrovatelsky príspevok na rodica, ktorý má 50% invalidny dochodok a teda 50% odkazanost?
Manzel má rodica, ktorý má demenciu a ešte nejaké psychicke diagnozy. Psychicke diagnozy ma dlhsie, preto nepracoval dlho a kvôli tomu ma symbolicky ID a musíme mu platit prenajom bytu, aby nebol na ulici. Rodic nezvláda už bežne ukony ako uvariť si či len zohriať stravu v mikrovlnke, preto je nutne sa o neho starat (robit nákupy, nosiť po lekaroch, chodit vyberat lieky). Striedajú sa rôzne fazy, ale vacsinou má hlavu ako “šalát”.
Zaujima ma, či si vie manzel žiadať nejaký opatrovatelsky príspevok aj keď pracuje, aj ked s rodičom nezije, z ktorého by sme vedeli financovat ten podnajom. Stahovat rodica k sebe nebudeme (aj on sa v detstve odsťahoval od manzela, neprispieval na jeho vyzivu, nie je tam vzťah dieta rodic, ani tam neprebiehala starostlivost o neho ako dieta). Resp dá sa žiadať o nejaký príspevok na bývanie, keď ma nízky Id? Financovanie v podstate cudzieho človeka nám zasahuje do rozpoctu, hlavne pre nízky vek nás to čaká roky rokuce a hľadáme riesenie tejto situácie. Dakujeme

ninockan
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabu_lienka
6. okt 2024

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Tu najdes vsetky potrebne informacie k opatrovatelskemu prispevku. Hned prvy odstavec mas vymenovane, kto je opravnena osoba a ak sa jedna o dieta, nemusi mat TP ako opatrovany rodic.
Pracovat moze, ale prijem nesmie presiahnut 2.5 nasobok zivotneho minima.

mamina7070
6. okt 2024

kto urcil odkazanost ? lebo ta sa nerovna % na ID
ale stupnom
pri 50% ID opatrovatelske nedostane a ako preukaze starostlivost a ma obmedzenie pri praci predsa najprv si to na nete nastudujte

autor
6. okt 2024

@gabu_lienka Prijem ma vyšší ako 2,5 násobok minima. Veď to by musel zarabat minimálnu, aby to spĺňal.

A čo sa teda dá robit? Veď to je horsie ako zivit dve mimomanželské deti, lebo vtedy si človek za tu situaciu môže aspoň sám. Najhoršie, že ak by sme isli podľa prava, tak rodic by nemal nárok na vyzivovaciu povinnosť od manzela, lebo sa o neho nepostaral, neplatil sám vyzivne.

@mamina7070 Manzel tvrdí, že posudkový lekar, ale to bude asi súvisieť len s tým ID, ale nebol by problem vybaviť aj iné papiere. Mame kopec záznamov z polície, že sa rodic túlal dezorientovaný na ulici, musel manzel chodit pre neho, aj lekárske zaznamy o tom, že hlava je ako šalát.

mamina7070
6. okt 2024

najdite mu zariadenie, nieco bude doplacat VUC a nieco vy

gabu_lienka
6. okt 2024

Skus este pozriet opatrovatelsku sluzbu charity, ci by vam to nejako pomohlo. Vasu situaciu poznate iba vy, musite si zvazit moznosti a vybrat, co je pre vas najvyhodnejsie.

matkahelka
6. okt 2024

Pri OP nie su dolezite percenta, ale stupne odkazanosti, pri 5 a 6 Vam OP schvalia. S tym muzovym prijmom vsak nie. Nemozete si dovolit kupit garzonku na hypo, aby rodic byval tam? garzonka vam zostane po smrti rodica a platit hypo je vyhodnejsie ako komercny prenajom. mam takyto pripad v okoli, kde chlap po rokoch vyhodil zenu zo svojho bytu a deti kupili 1izbak, matka v nom byva, oni platia hypo, byt je vo vlastnictve deti. na statne DSS by som sa nespoliehala, tam su sialene dlhe cakacie doby, rovnako ako na najomny byt.

bosorkabb
6. okt 2024

Popri OP je možné pracovať ale len na max 20 hodín úväzok týždenne a nesmie mesačne prekročiť sumu 658 eur v čistom.
No a opatrovani musí byť odkázaný na opatrovanie.
Na vašom mieste oslovím VÚC podľa miesta bydliska a riešim odkazanost na sociálnu službu. Potom sa musí zapísať do zoznamu čakateľov na takúto službu v okolí. Čiže do DSS. Určitú časť by hradilo VÚC, niečo klient a zvyšok vy.

kacena4
6. okt 2024

pri 50% ID URCITE nebude mat narok na opatrovatelske, prave minuly tyzden sme to riesili u otca, ma 70% stomiu a nedali nam opatrovatelsky...

rozculena
6. okt 2024

ID nemá absolútne žiadny vplyv na to,či človek bude mať schválený OP.To sú dve nesúvisiace veci.

bosorkabb
6. okt 2024

Jaaaj a hlavne to musí riešiť on a nie syn. Chce ísť vôbec do DSS?

sasa1310
6. okt 2024

@bosorkabb Riešiť má syn, nakoľko syn bude poberať opatrovateľský príspevok a nie otec s demenciou predsa.

sasa1310
6. okt 2024

syn a otec je blízka rodina, takže nemusia spolu bývať ani nemusia mať rovnaký TP ani prechodný TP. Nech manžel vyskúša.

bosorkabb
6. okt 2024

@sasa1310 to sa veľmi mýliš. Ak človek nie je pozbaveny spôsobilosti na právne úkony tak rozhoduje o sebe sám. Bez jeho súhlasu nebude konať nikdo. Všade sa musí podpísať, musí súhlasiť s úkonmi a keď nesúhlasí smola. To isté pri podávaní žiadosti o umiestnenie v DSS.To iste platí pri OP, musí s tým súhlasiť osoba ktorá bude opatrovana. Musí o to požiadať.
Riešila som to aj súdne.

sasa1310
6. okt 2024

@bosorkabb ty sa mýliš. Tu sa žiada opatrovateľský príspevok, ktorý bude vyplácaný jej manželovi. Jej manžel je žiadateľ o opatrovateľský príspevok na svojho otca. Nežiada otec

sasa1310
6. okt 2024

@kacena4 v zákone je od 50 % miery funkčnej poruchy. S ID to nemá nič spoločné

bosorkabb
6. okt 2024

@sasa1310 ale potrebuješ súhlas osoby ktorú ideš opatrovať. Je to medzi podmienkami.
Daná osoba musí zároveň byť posudena ci je alebo nieje odkázaná na opatrovanie.
Bez neho to nejde.
No a manžel autorky má problém aj svoj príjem.
To už ani nejdem písať ak ho budú chcieť umiestniť v DSS na čo tiež potrebujú jeho súhlas aj na posúdenie na odkázanost na sociálnu službu.
Píšem že to riešim už roky cca 10 rokov.
Viem ako to funguje, čo k tomu treba, ako to prebieha a aké sú podmienky.

sasa1310
6. okt 2024

@bosorkabb ešte raz. Bavím sa o tom, kto žiada o opatrovateľský príspevok. O opatrovateľský príspevok žiada osoba, ktorej bude vyplácaný. Na jeho základe bude posúdenie zdravotného stavu osoby, ktorá je opatrovaná. Tak tu nemiešaj nejaké OP a pod. veci, ktoré nemajú s tým nič spoločné.

rozculena
6. okt 2024

@sasa1310 OP je opatrovateľský príspevok,tak čo tu nemá miešať?

sasa1310
6. okt 2024

@rozculena ja som myslela, že pri vybavení Občianskeho

sasa1310
6. okt 2024

@bosorkabb a nech sa páči. Stačí sa pozrieť na tlačivo žiadosti o opatrovateľský. Žiadateľ je ten, kto bude opatrovať a nižšie až sú údaje o osobe, ktorá bude opatrovaná. Takže žiadateľ je autorkin manžel
https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaci...

rachel36a
6. okt 2024

@sasa1310 otec musi žiadosť podpísať, ze s tým suhlasi...bez jeho súhlasí to nejde

sasa1310
6. okt 2024

@rachel36a ja sa bavím o tom, kto to vybavuje a kto žiada. Okrem toho na tlačive nikde nevidím podpis osoby, ktorá bude opatrovaná. Iba podpis žiadateľa

rachel36a
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rachel36a
6. okt 2024

@sasa1310 sno ziadatelom je opatrovatel, ale žiadosť musi podpísať aj ten co ma byt opatrovany...svoj suhlas podpisuje pred zanestnancom UP ...msla som OP na msmu kým zila..

sasa1310
6. okt 2024

@rachel36a Však o tom tu celý čas píšem, že žiadateľom je opatrovateľ

bosorkabb
6. okt 2024

@sasa1310 poznáš skratku OP? Opatrovateľský príspevok a píšem od začiatku že bez osoby ktorú chce opatrovať to nepôjde.
Preto je dôležité to doriešiť najprv s pánom. Pretože stačí že nebude súhlasiť aby ho syn opatroval a skončili. Lebo osoba ktorá má byť opatrovana s tým musí súhlasiť. Pochopili sme sa?
A pán manžel príde o príjem pretože musí znížiť úväzok aj menej zarobiť už v momente keď podá žiadosť. Na schválenie sa čaká dlhšie.
Takže budu čakať, mať nižší príjem a potom pán otec nebude súhlasiť. Čo tým presne získajú?
Sú iné lepšie možnosti. Ale všade potrebuješ súhlas danej osoby. Teda pokiaľ nie je pozbavena spôsobilosti na právne úkony.
Preto je veľmi dôležité zistiť názor a postoje klienta v tomto prípade svokra autorky.

rachel36a
6. okt 2024

@sasa1310 je to priamo v tej ziadisti...sama si to tu dala

sasa1310
6. okt 2024

@rachel36a ešte raz. Moja prvotná reakcia je o tom, kto to rieši na začiatku a kto je žiadateľom o OP

bosorkabb
6. okt 2024

@sasa1310 veď to máš priamo v žiadosti o opatrovateľský príspevok.
Bez toho to nie je možné podať. Bez toho súhlasu v žiadosti o OP.