Opatrovateľská služba - čo ďalej, ak ju obec nemá?

nyky23
20. jan 2020

Nenájde sa nejaká milá osoba co má skusenost s osobou ZTP?? Ak má niekto 3. stupen nemá na nejaký príspevok nárok ale na opatrovatelsku službu z obce ano ...ale ked ju obec nemá aky je dalši postup ?? Z Google som viac zmetená ako predtým ... Hladám niekoho kto by mi vedel poradiť ..

mogaa
20. jan 2020

@nyky23 obec nedáva príspevok na opatrovanie, ale má povinnosť poskytnúť opatrovateľskú službu na ktorú prispieva....Treba sa spýtať starostu, obce na poskytnutie opatrovateľskej služby nemajú financie preto viac obcí platí príspevok za opatrovanie nejakej spoločnosti čo to za nich zastrešuje (zväčša v krajskom meste)a tam vám povedia za akých podmienok sprostredkovávajú opatrovanie....Ak chceš opatrovať ty, treba sa obrátiť na starostu kto pre nich poskytuje opatrovteľskú služby(obec tam prispieva), ty ako opatrovateľka budeš mať plat ale ten koho opatruješ platí poplatok za sprostredkovanie opatrovania(u nás v meste je to 1,5eura/za hodinu)...rovnako môžeš osloviť spoločnosť Seniorka a zamestnať sa ako opatrovateľka cez nich (opäť ty budeš mať plat a ten koho opatruješ platí poplatok za opatrovateľskú službu...v podstate je to tak že časť tvojho platu platí ten koho opatruješ a zbytok platí mesto/obec

mogaa
20. jan 2020

@nyky23 ale aby ťa zamestnali ako opatrovateľku musíš si urobiť opatrovateľský kurz alebo mať zdravotné vzdelanie

nyky23
autor
20. jan 2020

@mogaa ďakujem.. A ešte toto na foto je z netu.. Co znamená - - nemá priznaniu opatrovateľku službu..??

mogaa
20. jan 2020

@nyky23 takto opatrovateľskú službu poskytuje UPSvR a aj mesto/obec.....Nemôžeš súbežne brať opatrovateľský príspevok z UPSvR a zároveň byť zamestnaná cez mesto/obec ako opatrovateľka.....čiže ak potrebuješ niekoho opatrovať - tak buď to riešiš cez UPSvR alebo obec....Ale v oboch prípadoch na to musí byť podložená diagnóza a zdrav.stav opatrovaného taký že sa nedokáže o seba postarať sám....V oboch prípadoch sa to aj schvaluje a musí tam byť vyplnená žiadosť a podložené zdrav.správami o stave opatrovaného.....Ak chceš opatrovať cez UPSvR tam nepotrebuješ žiaden kurz ani špeciálne vzdelanie. Cez UPSvR je opatrovateľský príspevok 430eur ale znižuje sa o sumu ktorá prevyšuje príjem toho koho opatruješ - napr.otec má dôchodok 500eur, takže príspevok za opatrovanie bude cca 360eur(500-430 je 70-to je suma o ktorú sa kráti tebe opatrovateľský príspevok.....

nyky23
autor
20. jan 2020

@mogaa no práveže jej too nepriznali lebo ma len 3.stupen... Čiže opatrovanie jej vychádza len na 4-6 hodín.. To sa chceme odvolať ak sa bude dat.. Preto hľadám iné riešenie.. Ide o to ze otec by išiel na predčasný ale ide nám o to aby maal niečo navyše akože ju ešte opatruje. Zatiaľ to leepime ako sa dá.. Chodím tam ja, brat, otec na ocr a tak.. Ideme o mamu... Asi som nepísala.. Amputovali jej nohu

nyky23
autor
20. jan 2020

@nyky23 všetky tie veci ako parkovací preukaz s asistenciou, kompenzačné veci to všetko jej dali len to opatrovanie.. Neviem ci to dobre píšem je len pri 5.a 6. Triede... Ona ma len 3.

mogaa
20. jan 2020

@nyky23 odvolanie nepomôže keď jej dali len 3.stupeň....no ak chce opatrovať otec musí byť na predčasnom a bude si musieť urobiť ten kurz, aby ho zamestnali ako opatrovateľa...takže spýtať sa starostu kto pre obec zastrešuje opatrovateľskú službu a u nich sa informovať na podmienky - všetko presne vysvetlia alebo to riešiť cez tú Seniorku čo som ti poslala link - len oni majú drahý poplatok za sprostredkovanie opatrovania....Otec sa môže zamestnať len na 2-3hodiny rovnako na 7,5hodiny(to je maximum)bude normálne dostávať okrem dôchodku plat alikvotnú časť z minimálnej mzdy(podľa toho na koško hodím bude mamu opatrovať) a z tejto sumy zaplatí poplatok za mamu že jej sprostredkovali opatrovanie......len otec si bude musieť urobiť ten opatrovateľský kurz , bez neho ho nezamestnajú...Ja som si napr.robila v Trnave cez Akadémiu vzdelávania cena bola cca 180eur a bola to formalita...dokonca sme tam mali jednu koču čo prišla len na skúšky - síce dostala štvorku lebo nič nevedela ale kurz mala🙂

nyky23
autor
20. jan 2020

@mogaa len ide o to ze jej sa zdravotný stav zhoršil.. Tým ze skákala na jednej nohe už ju boli koleno aj na tej nohe co ma zdravú.. Aj ruky ju bolia ako preseda na vozík atď.. Teraz chodí do BA na injekcie do oka atď.. Toľko doktorov a otec nemá áno toľko priepustiek nič.. Tak ja neviem snažíme niečo vymyslieť.. V tom odvolaní je niečo že nové posudky ak sa vyskytli od podania žiadosti atd

mogaa
20. jan 2020

@nyky23 mame vybavte kúpele ale skúste vybaviť NRC v Kováčovej - je tam veľa vozíčkarov, naučí sa tam byť sebestačná,,,a nie sú tam len ľudia bez nohy, či oboch nôch, ale aj uplne imobilný ľudia čo sa pohybujú čisto na vozíkoch......To že má teraz bolesti sa nepovažuje za zhoršenie zdrav.stavu, lebo diagnóza ako taká je stále rovnaká.....čisto teoreticky ak by mala lek.správu že má presilené ruky v dôsledku používania barlí alebo vozíka a odporúčajú nepresilovať ruky t.j.viac využívať opatrovateľskú službu(vozenie na vozíku inou osobou) to by sa za zhoršenie už mohlo považovať

nyky23
autor
20. jan 2020

@mogaa ďakujem. Ona tam nechce ísť za nič na svete.. Nnwhce tam byt už sama atď.. Dosť ma nemocnice dlho tam bola.. No ona to nemá len presile.. Ona ma obidve ruky už operovane len sa jje to teraz zhoršilo keď ich námaha aj na kolena ma už operáciu napísanú.. Len ppri tom posudzovaní ona rozprávala ako. Hrdinka že toto sa jej dá toto.. No pri všetko potrebuje pomaly pomoc.. Ale vtedy bola veľká hrdinka ju ani nenapadlo ze sa jej to pýtajú kokii tomu obodovaniu..

mogaa
20. jan 2020

@nyky23 od lekára vypísať návrh na kúpelnú liečku a hore napíšte že prosíte NRC Kováčová, je to brané ako nemocnica, mama sa tam naučí samostatnosti tak aby čo najmenej zaťažovala zdravú nohu + procedúry....Zvládne to sama, na oddelení sú sestričky čo im pomáhajú, ak je nutné tak ich vozia na procedúry - cvičenie, minerálna voda, ergoterapia - určite by jej aj prestali bolesti rúk.....boli tam naozaj ťažké stavy po úrazoch...ak by niekto chcel ísť s ňou, majú jednu budovu kde si môžu zaplatiť rodinný príslušníci ubytovanie, ale nie je to tam potrebné lebo je to brané ako nemocnica so všetkým čo k tomu patrí.....My chodievame do Maríny v Kováčovej ale chodievame sa prejsť aj do NRC - sme tam stretli kočku čo bola po úraze na vozíku denne nás chodievla na vozíku pozrieť ....tých vozíčkarov je tam naozaj veľa, pomohlo by jej to aj psychicky , okrem procedúr sa tam môže prihlásiť na dielne - učia sa tam napr.tkať, robiť rôzne výrobky z medi, tých dielní je tam veľa--je to súčasť procedúr, takže nie je to len som doma a lutujem sa ale učia sa tam normálne zaradiť do života napriek tomu že sú na vozíkoch