Opatrovanie rodičov

janulienka144
22. feb 2023

Ahojte,rozmýšľam že si vybavím opatrovanie na oboch rodičov i keď nebývalé spolu....mamka má alzheimera+ demenciu plienkovana tam predpokladám mi priznajú...otec ma 84 rokov je chodiaci akurát že má strojček na srdiecku myslite že by mi schválili aj na neho? Musime mat spoločný trvalý pobyt alebo aspoň prechodný že? Rodičov by som vzala k nám...Ako často chodia kontroly a na čo si dávajú záležať? Ďakujem

petedea
22. feb 2023

@janulienka144 Ono to nie je take jednoduche, ako sa zda, uvedom si, ze si na Slovensku, v krajine neobmedzenej zavisti a neprajnosti.

V prvom rade musia byt obaja rodicia TZP a musia dosahovat 5.stupen odkazanosti na opatrovanie, co inak povedane znamena, ze co samoobsluhy tyka, nezvladnu takmer nic.

Je to velmi prisna podmienka, schvalne postavena tak, aby bol opatrovatelsky prispevok priznany, co najnizsiemu poctu ludi.

janulienka144
autor
22. feb 2023

@petedea tak v Tom prípade predpokladám že na otca by mi neschválili lebo on je samostatný ale na mamku áno ona potrebuje pomoc vo všetkom kŕmení,obliekaní,prebaľovanie,hygiene...aký je postup

petedea
22. feb 2023

@janulienka144 Potrebujes cerstve vysetrenia, max.6 mesiacov v case podania ziadosti, podla diagnoz maminy, od prislusnych odbornych lekarov.

Na zaklade tych vysetreni, ti obvodny lekar vyplni tlacivo lekarska sprava, ktore ti daju na UPSVaR, alebo mozes tlaciva stiahnut z ich stranky a vytlacit.

Ak mamina nema preukaz TZP, musi on poziadat a ty poziadas o opatrovatelsky prispevok.

Trva to vyse dvoch mesiacov, kym rozhodnu a ak ti mozem poradit, tak sa mozes pripravit na to, ze budes pisat odvolanie, pretoze nase najuzasnesie uradnicky na svete, urobia vsetko pre to, aby ti ziadost neschvalili.

janulienka144
autor
22. feb 2023

@petedea preukaz je nutný? Bez toho sa nedá podať žiadosť? Kde sa to vybavuje

petedea
22. feb 2023

@janulienka144 Je nutny, pretoze je to jednou z podmienok priznania opatrovatelskeho prispevku.
A druha podmienka je 5.st.odkazanosti.
Obe ziadosti podas na UPSVaR.

9lf9
22. feb 2023

@janulienka144 zajdes na UPSVR oddelenie penaznych prispevkov a kompenzacii, vysvetlia ti postup, daju ziadost, dolozis spravy od lekarov a na zaklade nich posudkovy lekar vystavi posudok a nasledne su na zaklade neho priznane/nepriznane jednotlive prispevky. Treba sa popytat aj na podmienku prijmov, nakolko sa setri aj prijem opatrovaneho a aj opatrovnika. Drzim palce.

janulienka144
autor
22. feb 2023

@petedea ďakujem

janulienka144
autor
22. feb 2023

@9lf9 ďakujem pekne

petedea
22. feb 2023

@janulienka144 Nemas za co.
Drzim palce, nech to vyjde.

petedea
22. feb 2023

@janulienka144 Este jedna dolezita vec, ktoru ti nase najuzasnejsie uradnicky na svete, ktore sa idu cele dotrhat od ochoty pomoct a dobre poradit, nepovedia je to, ze pocas doby poberania opatrovatelskeho prispevku, si sice poistencom statu, ktory za teba plati odvody, ale neplati za teba poistenie v nezamestnanosti, takze ak ti to schvalia, odporucam navstivit Soc.poistovnu a vybavit si dobrovolne poistenie v nezamestnanosti, aby si potom, ked ukoncis opatrovanie mohla dostat podporu.

Toto je dost taka podstatna informacia, ktoru ti nase najuzasnejsie uradnicky na svete nepovedia, lebo by sa im od zavisti a neprajnosti pri tom klby na sanke vykvacili.

janulienka144
autor
22. feb 2023

@petedea čiže to by som si musela platiť dobrovoľne ak chcem aby som mohla poberať podporu po ukončení opatrovania rozumiem správne? Lebo ja momentálne poberám rodičovský príspevok na syna do 3 rokov....čiže ak si nepožiadam o poistenie v nezamestnanosti nič sa nedeje?lebo napríklad ak budem poberať opatrovanie cca 5-10 rokov to je dosť platiť si sama chapes

petedea
22. feb 2023

@janulienka144 Chapem, ale nikdy nevies, kedy to opatrvanie ukoncis a dobre ti padne, ked dostanes podporu.
Neviem kolko sa plati dobrovolne poistenie, ale urcite to nejak vela nie je a oplati sa to.

celka12
22. feb 2023

@janulienka144 opatrovateľský príspevok môžeš poberať súčasne s poberanie rodičovského príspevku

petedea
22. feb 2023

@petedea Za kazdu stovku prijmu, je to 1€, takze by si platila 5€ mesacne, to naozaj nie je vela.

janulienka144
autor
22. feb 2023

@petedea ďakujem za vysvetlenie

janulienka144
autor
22. feb 2023

@celka12 áno to viem

petedea
22. feb 2023

@janulienka144 Nemas za co.
Len ma mrzi, ze taketo informacie nedostanes tam, kde su povinni ta podrobne informovat a dobre poradit.

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janulienka144
autor
22. feb 2023

@petedea no na Slovensku nič nové....to aby si človek poradil sam

9lf9
22. feb 2023

@petedea dovolim si nesuhlasit,ze na urade prace su ti povinne uradnicky riesit/radit tvoj pripadne narok na davky inej institucie. Su povinne ta informovat o tom, co sa tyka prispevku, ktory vyplaca urad kde robi a nevyjadrovat sa k inym davkam s ktorymi nerobi a ktorych zakon neovlada aby ta neuviedla do omylu, iba ta samozrejme moze nasmerovat, kde sa na co mozes informovat.

petedea
23. feb 2023

@9lf9 Nemyslim si, ze by bolo potrebne mat nejaku hlbsiu znalost zakona k tomu, aby mohli uradnicky ludi informovat o takej dost podstatnej zalezitosti, ze poberatel OP je poistencom statu, avsak, stat za neho neodvadza vsetky odvody, vratane poistenia v nezamestnanosti.
V tom sa zavadzat nijako neda.

Pretoze to potom posobi a zrejme je to naozaj tak, ze o takych zalezitostiach neinformuju zamerne, aby si to poistenie ludia neplatili dobrovolne a potom nemohli poberat davky v nezamestnanosti.
A v tomto pripade, je uplne jedno, ktora institucia davku v nezamestnanosti vyplaca, podstatne je to, ze sa tie informacie tykaju OP, ktoreho schvalovanie spada pod kompetencie UPSVaR a ten je povinny podrobne informovat.

Vela dolezitych a podstatnych informacii, sa na UPSVaR nedozvies, ale namiesto toho sa tam napocuvas kopu uplne zbytocnych reci a vyhovoriek uradnicok, ako ony za nic nemozu, lebo zakon, alebo ta budu zahlcovat problemami UPSVaR, ktore ta nemaju preco zaujimat, lebo to nie su tvoje problemy, namiesto toho, aby ti vysvetlili na co mas narok a na co si mas dat pozor.

A to je este ten lepsi pripad.
Stavaju sa totiz aj take veci, ako napr.ked sa slepa zena pride informovat, ci ma narok na OP, z titulu svojej slepoty a najuzasnejsie uradnicky na svete jej zabiju taku nehoraznost, ze ma narok len na hovoriaci budik, pricon ma narok na kopu veci, ako:
TZP preukaz
Parkovaci preukaz
Prispevok na benzin
Opatrovatelsky prispevok
Pripadne ine davky, podla okolnosti

A ja proste nedokazem pochopit, ako moze byt niekto taky bezcharakterny, bezcitny clovek, bez stipky sucitu a empatie, ze si nieco take dovoli, este aj k takto postihnutemu cloveku.
Mne sa z takych ludi zaludok na ruby obracia a vrie mi z nich krv v zilach.

petedea
23. feb 2023

@fauko Isteze, teda, aspon by mali, ovsem, ak je ta diagnoza percentualne hodnotena nad 50% a na zaklade nej ma opatrovany preukaz TZP, co je jednou z podmienok priznania OP a tiez 5.st.odkazanosti na opatrovanie.

petedea
23. feb 2023

@9lf9 A presne takychto vyhovoriek, ako si napisala ty, ktore ti velmi lahko a velmi jednoducho vyvratim, maju uradnicky na UPSVaR cely repertoar.

petedea
23. feb 2023

@9lf9 Inak, velka skoda, ze sa Sulikovi nepodarilo UPSVaR zrusit, ako planoval, pretoze je tam neskutocne vela uplne zbytocnych darmozracov, ktori ludom viac skodia, ako pomahaju.

elian
23. feb 2023

@janulienka144 nenechaj sa nakaziť zlobou iných ľudí
Ani tu na MK
O opatrovaní rozhoduje posudkový lekár a diagnózy posudzovaného , nie úradníčky
ŤZP preukaz nerieš, ten bude vydaný v rámci konania o opatrovaní
A skús kľudne na oboch rodičov požiadať-uvidíš 😀

9lf9
23. feb 2023

@petedea to je tvoj nazor a mas nan narok a ja mam svoj.
Nam bolo pekne vysvetlene pri opatrovatelskom, co stat za opatrovnika plati a co nie, to ze to tak nebolo v tvojom pripade, neznamena, ze sa to tak deje vsade a vsetkym, nic nie je len cierne alebo len biele.
@janulienka144 drzim palce pri vybavovani a presne tak ako pise @elian nenechaj sa znechutit ako je vsetko zle a nikomu nikto nic neda.

klarolinne
23. feb 2023

@janulienka144 chvíľu som s tým pracovala. Preukaz ztp nie je nutnosťou. Poprípade si podáš žiadosti na všetko naraz. Na Upsvare ti poradie, či by vyšli aj kompenzácie na zvýšené výdavky.
Čo sa týka zdravotnej poisťovne a sociálnej poisťovne, osobne som vždy ľuďom hovorila aby si tam zavolali, a popytali sa, lebo som im nechcela hovoriť niečo čo nie je pravda. Určite záleží ako naraziš na človeka, ale väčšina kolegýň je milá a ochotná. Ale ako píšu kočky o priznaní alebo nepriznajú rozhodujete lekár. Pracovník dostane iba posudok na základe ktorého sa píše rozhodnutie.
Prijmovo je to tiež síce obmedzené a záleží od výšky dôchodkov rodičov. Ak majú nad dvojnásobok ŽM sa ten nadlimit odráta od výšky príspevku. Treba ti nové lekárske vyšetrenia, resp. Max pol roka staré, žiadosť, a tlačivo pre obvodného lekára.
Čo sa týka spoločného pobytu tým že ste príbuzní nie je podmienka spoločná adresa. To sa vyžaduje najmä ak sa niekto stará o nie člena rodiny.
Tvoj príjem sa neskúma, resp. Sa iba vytiahne so systému, sociálnej poisťovne či pracuješ.. pracovať môžeš, ale príjem nesmie preskočiť opäť dvojnásobok ŽM a musíš každý mesiac doložiť výplatnú pašku.
Normálne zavolaj na upsvar alebo tam choď a popýtaj sa.

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
leonie35
23. feb 2023

Ahoj, ja som podala ziadost este v novembri a doteraz sa vobec nic nedeje. Bohuzial musim suhlasit s byrokraciou a velkou neochotou nauradoch. Staram sa o maminu, do prace ist nemozem, pretoze jej zdravotny stav je aky je. Pred 3.rokmi nam prispevok zamietli, odvolali sme sa (tam nam povedali, ze mamka ma jednoznacne narok) a napriek tomu to aj oni zamietli. Medzitym bol mamke predpisany invalidny vozik, tak som velmi zvedava. Vcera som telefonovala na urad prace, ze ako je mozne, ze nas dotetaz nekontaktovali, ked bola ziadost podana v novembri, tak mi bolo povedane, ze momentalne vybavuju augustove ziadosti..