Ahojte baby viete mi poradiť tie ktoré opatrujete niekoho z rodiny, že aké podmienky musíme splnať aby som si vedela vybaviť opatrovateľský príspevok. Mám otca ma 73 rokov, v podstate nemá žiadnu extra diagnozu, iba sklerozu multiplex, riadne chodí, sám sa stravuje, vie ísť na WC. Ale problém je v tom, že dosť zabúda, nechá pustenú vodu, vôbec sa nerozumie do peňazí, nemôže ísť sám do obchodu. Nechá pustený plyn. Niekedy vyzerá byť ok a potom hovorí od veci. Skôr si pamatá čo bolo niekedy keď bol mladý a zabudne na veci čo sú dnes. Proste je ako malé dieťa. Za kým by sme mali ísť? Myslíte že je možné aby mi schválili opatrovateľský príspevok ?
@danieladeley ja sa nepýtam na to, že o akú diagnozu ide, ale pýtam sa, či je možné pri tomto aby mi schválili opat. príspevok.
Áno, je možné mať určitý príspevok, závisí to od stupňa, v akom potrebuje pomoc.
Bude treba ho dat vyšetriť u neurológa, psychológa, psychiatra, kde absolvuje určite testy, ktoré zistia stupeň postihnutia. A aj to, či ide o starecku denemciu alebo o Alzheimera.
Ak je Váš rodinný príslušník (resp. akákoľvek iná osoba s ŤZP/ZŤP) podľa komplexného posudku odkázaný na opatrovanie, tzn. na pomoc inej osoby pri jednotlivých činnostiach (tzn. pri jedení, pití, osobnej hygiene, obliekaní a vyzliekaní, polohovaní, sedení a státí, pri pohybe po schodoch či rovine, potrebujete pomoc s orientáciou v prostredí, dodržiavaním liečebného režimu), pričom rozsah tejto pomoci je minimálne 8 hodín denne, a dohodli ste sa, že mu ju budete poskytovať Vy, máte nárok (resp. Váš opatrovateľ má nárok) na peňažný príspevok na opatrovanie.
Konkrétne podmienky nároku na peňažný príspevok na opatrovanie sú dostupné na oficiálnej stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ale aj v rámci nášho blogu, či staršieho článku na tému opatrovateľského príspevku, kde nájdete aj prehľadnú tabuľku stupňov odkázanosti (dovedna je ich 6, nárok na finančný príspevok máte vtedy, ak je osoba s ŤZP/ZŤP ohodnotená stupňom 5. alebo 6., pričom je odkázaná na pomoc inej osoby v rozsahu aspoň 8 hodín denne).
par klikov.... diagnozu si netrufam urcovat, ale ma priznaky alzheimera a ten nemusi byt v rovnakej skupine ako skleroza, aby sme sa chapali a aby si sa hned nedurdila.
ale opatrovateľský schvaľujú na základe diagnózy, nie toho čo ty im tam povieš....toto naozaj vyzerá na Alzhaimra a treba tam len potvrdiť diagnózu....lebo inak je podľa lek.správ samostatný, sebestačný.....
V prvom rade musi byt opatrovany invalid, nad 50%.
Dalej musi mat odkazanost na opatrovanie st.5, co vlastne zbamena, ze opatrovany je na pomoc inej osoby odkazany takmer vo vsetkom.
Chapem, otec ma sklerozu, avsak sklamem ta, lebo pokial nie je ZTP nad 50% a nesplna 5 st.odkazanosti, tak akekolvek diagnozy ktore ma, nikoho nezaujimaju a ani nema zmysel podavat ziadost, o opatrovatelsky prispevok.
A ak ti mozem poradit, tak na Urad prace ani nechod s tym, ze by si povedala, co vsetko otec este sam zvlada, lebo budes tktalne bez sance, aj keby bol ZTP nad 50%.
5.st., je uz totiz velmi vysoka odkazanost a tu tvoj otec, ani nahodou nesplna.
Takze najpr, ak bude mozne, mu vybav ZTP nad 50% a potom s nim pobehaj lekarov, ako neurolog, atd., aby boli vysetrenia na 5.st. a potom vycvic ocina, aby ten 5. stupen vedel dobre zahrat, ked pride kontrola z UP, pred schvalenim ziadosti, lebo inak nemas na opatrovatelsky absolutne ziadnu sancu.
@petedea dakujem a ako sa vlastne vybavuje to ZTP nad 50% ?
zajdite na upsvar ale to co popisuje je mala sanca tam by uz mussel mat provvlemy so samoobsluhou obliekanie wc a pod
Musi mat stanovenu diagnozu a lekarom potvrdenu,inak ti neuznaju opatrovatelsky.
Musis mat odbornikom potvrdenu diagnozu, ktora je aspon na 50% a tiez musi byt k tomu aj dobry popis tej diagnozy, lebo by si neverila, na akych nezmysloch posudkovi lekari baziruju, aby im proste popis co najlepsie sedel s tabulkami, podla ktorych hodnotia, pretoze to su totalne neschopni ludia, ktori napriklad nedokazu precitat, ani rontgenovy snimok, ani sono, ani CT, ani mag.rezonanciu, ani ine podobne vysledky vysetreni.
Jedine co vedia je to, ze porovnaju popis diagnozy s tabulkami.
A ked budes mat vysledok vysetrenia odbornikom, na,UP podas ziadost o uznanie statusu ZTP osoby a vydanie preukazu a ked uznaju, automaticky bude mat nad 50%, lebo to je podmienka uznania.
Precitaj si prilohu c.3, zakona 447/2098 Z.z.
Ta priloha, to su tabulky, podla ktorych hodnotia.
Su tam popisy diagnoz a stadia a percenta.
@petedea No a potom, budes cakat a cakat a do nemoty cakat, kym ti UP raci poslat rozhodnutie, lebo UP na ludi na ludi totalne serie a len sa vyhovara.
Na vydanie rozhodnutia maju 30 dni na posudenie a 15 dni na odoslanie.
60 dni, pokial robia komplexny posudok.
Oni vsak tie lehoty nedodrziavaju a vyhovaraju sa, ze nemaju vlastnych posudkovych, ale len externych a oni toto a hento, bla, bla, bla.
Poznam to, tiez si vybavujem preukaz ZTP a 2 mesiace davno presli a rozhodnutie nikde.
Bol som na UP robit bordel a ked sa uradnicka snazila vyhovarat, tak som jej povedal, ze to je ich problem, nie moj, tak nech sa laskavo staraju a nezatazuju ludi svojimi problemami, lebo to je problem statu, nie moj.
@petedea ďakujem, no teraz už aj rozmýšľam, či vôbec mám šancu dostať ten opatrovateľský, že či to nebude iba strata času. Lebo pri otcovi býva aj moja mama, ale tá občas chodí ešte do práce, nie je tam síce každý deň, ale chodí často. A vtedy otec ostáva doma a minule pustil cudzích ľudí do obývačky a nevedel ani kto to bol a prečo prišli. Proste on keď ostane sám, tak robí také veci, čo nie sú normálne. Nechá pustenú vodu, minule si niečo objednal, ani nevedel že čo.
tak ale ja by som skor riesila vysetrenie u psychiatra ci nema demenciu (lebo tak to popisujes)
a uvidite potom ked bude mat diagnozu co dalej
bez riadnej diagnozy (skleroza muktiplex v tom veku je nepostaciujuca) nemas na optrovatelsky sancu a zvaz aj ako by si to lotom riesila siel by byvat k tebe ? alebo ty k nemu ?
@loginexistuje bývame blízko pri sebe takže buď by som ho brávala k nám alebo ja by som bola pri ňom, ale rozmýšľam že to nechám zatiaľ tak.
To, ze ocino byva s maminou, nie je ziadnou prekazkou schvalenia opatrovatelskeho prispevku.
Podmienky priznania, su velmi prisne, pripomina to skor fasizmus, ako snahu pomoct ludom.
Uz len to samotne, ze prispevok mozes poberat len na ZTP dochodcov, je diskriminacia ostatnych, pretoze druha podmienka, 5.st.odkazanosti, je velmi prisna a mohla by postacit, takze je nepochopitelne a zvratene, ze sa k tomu vyzaduje, aj ZTP.
Zial, slovac je velmi zavistlivy a velmi neprajny narod, ktory velmi rad pomoze kazdemu, len nie vlastnemu a poskytnutie prispevku na opatrovanie za takychto podmienok, je z jednej strany, len velmi ubohym hranim sa na dobreho, ktory pre ludi nieco dobre robi, avsak z druhej strany, ludom pod nohy hadze, ani nie polena, ale cele stromy.
V podstate cely soc.system na Slovensku, je na zaplakanie a je evidentne, ze tym, ktori ho tvorili a menili, o blaho naroda, ani nahodou neslo a narod pre nich nie je nic viac, nez cisla na papieroch.
Otec musí mať stupeň odkázanosti na pomoc iného 5 zo 6. Ak bude mať štvorku, neuspejete. A samozrejme, musí mať nejaké diagnózy na základe ktorých mu príspevok schvália, respektíve neschvália. Ja mám žiadosť podanú od novembra, už 5x som mala kontrolu, 3x som bola predvolaná na ÚPSVAR a stále čakám.
Prvý krát mi žiadosť dokonca zamietli, pretože boli 3x na kontrolu a nezastihli ma u maminy (okrem toho, že jej pomáham v domácnosti chodím za ňu aj k odborným lekárom, k praktickému lekárovi, na nákupy, odnášať biologické materiály, čakať na vyhodnotenia a kopec ďalších vecí), no bolo mi povedané, že ma u maminy jednoducho musia zastihnúť, na otázku kedy mám vyššie spomínané veci robiť mi povedali, že im je to jedno, mám si to zariadiť 😔
Netreba sa vzdavat, treba bojovat a rozmyslat.
Porozmyslaj, ako pre ocina ziskat status ZTP osoby.
Ak nema ine diagnozy, ktore by boli aspon na 50%, tak treba skusit, u psychiatra, lebo psychiatricke diagnozy, su percentualne hodnotene vysoko.
A potom este budu potrebne nejake vysetrenia, ktorymi podlozis 5.st.odkazanosti a nakoniec vycvicis ocina, aby ten 5.st., ked pridu na kontrolu, vedel zahrat.
Inak pri tomto debilnom systeme a este debilnejsimi uradnickami, nepochodis.
Nárok by určite mal,ale potrebné sú hlavne tie vyšetrenia,diagnózy na papieri to mať. Všetky pol roka staré lekárske správy treba prefotiť ( obvodný lekár yo povie ) a uz záleží od neho ako vypíše správu. Aký má zdravotný stav. Vypísať si žiadosť, vybaviť prechodný pobyt ak nebývate spolu a odniesť na úrad.A už len čakať na schválenie komisiou.Je to už veľmi prísne,ale ak máte potrebné lekárske správy určite by nárok mal.
Treba pobehať lekárov,a podať žiadosť,ak takto zabúda,mal by mať opateru na 24h,ak nie tak podľa stupňa,no ak sám sa vie obliecť, možnosť je tu aj osobná asistencia, ktorú budeš robiť ty, podľa diagnózy zistíš na nete aj aký stupeň odkázanosti bude mať.
dievcata pri ziadosti o opatrovatelsky musi byt dochodca najprv ztp ?, dakujem za odpoved.
toto vyzera na Alzheimera, nie na sklerozu