Opatrovanie deti a Covid potvrdenie

10. mar 2021

Ahojte. Idem si po radu. Minuly rok som nastupila do prace a k detom nastupila opatrovatelka. Potom sa u nich vyskytol covid a pocas toho sa u nas sprisnili opatrenia. Kedze nemam moznost vykonavat Home office - o com mam samozrejme potvrdenie od zamestnavatela a do prace ist chcem a musim, vrati sa k detom opatrovatelka nazad a ja pojdem do prace. A teraz moja otazka. Ake potvrdenie jej mam vystavit, ak by ju nahodou zastavili policajti, aby sa nim mohla preukazat. Teraz su tie kontroly dost prisne, nechcem riskovat pokutu. Nie je to oficialna opatrovatelka z nejakej agentury, je to rodinna znama a vypomaha mi, kedze do tej prace jednoducho ist musim. A ide sa samozrejme cez okres. Poradite mi niektora? Poprosim iba overene info. Dakujem

juliatriscova
10. mar 2021

Prepáč, ale pokiaľ deti majú covid, tak všetci musíte ostať v karanténe......ste boli v kontakte s pozitívnym človekom........nemôžeš chodiť do práce aj manžel........musíte byť v karanténe a aj ta vaša opatrovateľka........musíte sa všetci objednať cez korona a na 8 deň pôjdete všetci na pcr testy a keď nedajbože budete pozitívni, tak 14 dňová karanténa.........ty nie si jej zamestnávateľ, aby si jej mohla vystaviť potvrdenie.........

veronikaszabova
10. mar 2021

@juliatriscova treba citat s porozumenim... opatrovatelka mala covid minuly rok, nemaju teraz covid

vulka
10. mar 2021

No je to nelegálna práca, takže asi nemáš možnosť vystaviť si doklad o jej zamestnaní.

juliatriscova
10. mar 2021

@veronikaszabova ja som to zle pochopila.........nič sa nemení na tom, že nemôže opatrovateľke vystaviť doklad, pretože nie je jej zamestnávateľ a je zákaz vychádzania........

autor
10. mar 2021

To je v poriadku. My sme boli negativni a oni uz maju po. Boli doma asi mesiac cela rodina a teraz je uz fit

autor
10. mar 2021

Dobre teda. A ako si ostatne riesite starostlivost o deti? Pytam sa na tie zeny, ktore chodia do prace. A aky je rozdiel medzi tym, ked mi ich strazia rodicia a ked mi ich strazi znama ?

autor
10. mar 2021

A ako inak si to mam teda zariadit? Skoly/skolky/jasle zatvorene. Nemam inu moznost. Doma ostat nemozem. Naozaj ste ziadna neriesila podobny problem?

juliatriscova
10. mar 2021

jedine starí rodičia........to je vo výnimke........skús zadať podnet na ruvz........

vulka
10. mar 2021

Známej zrejme platíš(aspoň to tak chápem a ona z príjmu neplatí odvody) a rodičom asi neplatíš(a ak platíš, tak to tiež nieje celkom v súlade s legislatívou)..

amanta5
10. mar 2021

Skús vystaviť opatrovateľke potvrdenie, že u teba na tej a tej adrese opatruje deti, kým ty chodíš do práce. A uvidíte. Predpokladám, že prinajhoršom dostane napomenutie....prípadne ju otočia domov.
Nesledujem podrobne tieto opatrenia. Naozaj je vo výnimke uvedené, že ti deti môžu strážiť akurát (starí) rodičia? To už by bola aká somarina. Hlavne, že sa máme vyhýbať kontaktu so staršími ľuďmi....

makova333
10. mar 2021

ked ju zastavia, povie, ze ide opatrit blizkeho sesternicine, sestrine, bratove...deti Ale teda ta nelegalna praca, no ehm nie som toho fanda. A este teda zvaz ci nie ste ani jedna z cierneho okresu, nie zeby to zavazilo vo vynimke, ale z epidemiologickeho hladiska to teda nie je dobre sa takto premiestnovat.

ivaa_
10. mar 2021

Je to celé na prd , napadlo mi ,že keby vám deti stráži niekto z okresu ? Určite si nejaké dievčatá budú ochotne privyrobiť a nemusíte riešiť tento problém

dankanka
10. mar 2021

Znama moze povedať ze ide opatrit vnúčatá.. Ak ma na to aspon trochu vek 🙂

sara07
10. mar 2021

skus je vystavit nejak zmluvu o dielo , to by mohlo ist

autor
10. mar 2021

Dakujem za rady dievcence. Samozrejme s nou spisem nejaku zmluvu a prilozim k tomu moje vlastne potvrdenie od zamestnavatela. Viac menej som hladala nieciu vlastnu skusenost a radu. Premyslam, ci s nou spisem realnu dohodu alebo to budem skor riesit cez vynimku starostlivosti o blizku osobu.
K tej ciernej praci sa nevyjadrujem. Na Slovensku sa deju ine obludnosti a verte tomu, ze pani si u mna nezarobi vela. Navyse, vsetko co by zdanila, by jej aj tak vratili. Ale to je na inu diskusiu. Inu opatrovatelku hladat nechcem, deti su na nu zvyknute. Nechcem ich dat len tak niekomu. Ak by tu este niekto pripojil nejaky relevantny nazor, budem vdacna 🙂

makova333
10. mar 2021

autorka: tak ak ty nemas zivnost, tak s nou nemozes spisat dohodu.

ktochytavzite
10. mar 2021

ved tak povedz ze ti opatruje deti zadarmo.

autor
10. mar 2021

@ktochytavzite no a k tomuto sa teda spytam. V nariadeni je napisane, ze navstevy medzi domacnostami su zakazane a vynimku tvoria iba starostlivost o blizku osobu alebo pribuzneho, ktory je na takuto starostlivost odkazany. Mozem to aplikovat na moj pripad?

ktochytavzite
10. mar 2021

no to neviem ale ak by teda vy ste nemali nikoho ineho na opatrovanie a toto je jedina blizka osoba aj ano,ale taketo otwzky vkastne nikto neriesi ,je to na policajtovi ci pusti alebo nie.A nemoze bybat u vas na istu dobu?kym sa situacia nezlwpsi?

autor
10. mar 2021

@ktochytavzite to nebude mozne. Mas ale velku pravdu, ze to zavisi od policajta, ktoreho stretne a ako sa z toho v tom pripade dokaze vykecat.
Neviem, este premyslam nad moznostou vytvorit s nou Zmluvu o dielo, tak ako pisala @sara07 . Nasla som nete info, na zaklade ktorych by to bolo realne

sara07
11. mar 2021

ale znama nie je blizka osoba ani to druhe , to je v rámci rodiny , nevesta -svokra

makova333
11. mar 2021

ale potom bude musiet z toho odviest dan aj ZP