Prosím vás o radu.
Ako je to prosím pri opatrovaní rodiča cudzou osobou ohľadom stravy?
Zatiaľ nemáme opatrovanie ešte oficiálne schválené, ale opatrovateľka už chodí .Vraj od podania žiadosti má nastúpiť (nakoľko to prídu kontrolovať sociálne pracovníčky).Ak by náhodou neschválili, tak ju samozrejme musíme zaplatiť my. To vieme a to je samozrejmosťou. Ale ako je to zo stravou to nám nepovedal nik. Zatiaľ chodí len týždeň a keďže jej pomáha s varením niekedy, alebo jej nosím ja, samozrejme jej dá obed tiež. Aj kávu pijú spolu.
Nechcem aby to vyzeralo nejako hlúpo, ale to ju má stravovať dôchodca zo svojho malého dôchodku? Kedže takmer všetko má na lieky, nájom, stravu. Veľa si neušetrí ,keďže väčšinou to dá za lieky a liečby.
Ďakujem za rady,nemáme s tým skúsenosti žiadne.
Zrušila by som to varenie obedov a zabezpečila donášku stravy.Moji rodičia tak mali zabezpečený obed v škôlke v ich dedine len ho bolo treba im doniesť a servírovať.Usetrili by ste čas.energiu opatrovanej osoby aj peniaze.Doniest jednu porciu pre opatrovanu osobu a vybavené.S kávou to bude horšie.uz ste opatrovateľku naučili.ze ju dostane.tak toto ťažko zrusite.uz by som toľko obetovala.Treba byť asertivny.Pani opatrovateľka tam chodí pracovať a nie vyjedať vás.len jej to treba slušné dať najavo.
Moj nebohy otec mal tiez opatrovatelku. Obed som varila ja, vzhladom na jeho stravovanie, mal cukrovku a problemy s oblickami. Opatrovatelka mu dovarila napr cerstvu ryzu a pod, ale nikdy neobedovala. Kavu si doniesla vlastnu, mala ju oznacenu menom u nas v skrinke
Som opatrovateľka v teréne a nikdy nejem stravu klienta vždy si nosím svoje jedlo aj kávu dokonca aj šálku. Vy ju pravdaže nemáte žiadnu povinnosť stravovať predsa má svoj plat...čo sa týka kávy ako píšem mám svoju ale väčšina klientov a rod.prislusnikov sa urazí že si nosím svoju kávu aspoň takto sa chcú revanšovať ...takže už som bola v domácnostiach kde tu kávu som si "nemohla" robiť zo svojej...zas to bolo milé....ked s tým ale máte problém tak treba slušne povedať ...a tiež odporúčam nech obedy nosia pre seniora z mesta...
@janinah Ďakujem za odpoveď. Až teraz som našla vo fóre.Tiez nad tým uvažujeme.Nakolko je u mamky cez obed tak.pochopiteľné sa stavuje u nej. Všetko používa ako zo svojho. Preto som bola zvedavá ako je to pri opatrovanie cez UP
@apolka77 ďakujem za odpoveď. Veľmi nás ro zaujímalo aj do budúcna aj s čisto teoretického hľadiska. Aj my vďačne dáme. Mamina je z dediny -človek prajný-srdečný. Kávu to je samozrejmosť-rovnako ako minerálku-ci vodu. Zatiaľ chodila na po dňa a jedli spolu väčšinou čo spolu uvarili polievku-alebo keď donesiem ja. Ale zase je to dôchodkyňa nemá peňazí na rozhadzovanie keďže väčšina ide na lieky,liečby,strava,bývanie. A už veru časom to cítiť -že sú dve. Zatiaľ to berieme tak-že sme vďačný-že sa našla a veľmi nám tým pomohla a teraz keď má na celý deň uvidíme.
Máme opatrovateľku a ona si sama zabezpečuje jedlo. A kávu má u nás svoju. A je u nás 8hod/den. Stravné dostáva od zamestnávateľa.
Je rozdiel opatrovanie cez UP(tam opatruje príbuzný) a rozdiel ak ju opatruje cez MU alebo nejakú opatrovateľskú organizáciu.....lebo tam je opatrovateľka platená, dostáva plat, rovnako má stravné lístky alebo príspevok na stravu a tiež má nárok na dovolenku, čerpanie paragrafu a podobne...je tam zamestnanec....to že jej dá niekto obed, neznamená že jej ho dať musí.....treba sa porozprávať danou opatrovateľkou, prípadne s tým opatrovaným a vyjasniť si veci....ona je platená za tú službu, je to jej práca .....káva je uplne ok, obed už nie....ale na druhej strane ak ho dobrovolne ponúka opatrovaný, je tam možnosť to využiť...ale opatrovateľka by mala mať normálne nárok na obednú pauzu , ale obed by si mala priniesť alebo teda sa môže ísť niekde najesť....