Opatrovanie člena rodiny - príspevok

mizu89
6. apr 2022

Ahojte chcem sa spýtať ako si vybaviť peňažný príspevok na starostlivosť o starú osobu.v akej výške to je momentálne?je to komplikované alebo to schvália každému.starka má skoro 85r. preukaz ZŤP.co všetko by na to trebalo?aj potvrdenie od lekára?a ako dlho sa čaká na schvalenie.dakujem

brendaa
6. apr 2022

@mizu89 treba ist pre žiadosť z UPSVaR, pracovnicka uradu vyznačí co treba vyplniť. Lekárske správy nie starsie ako 6mesiacov prefotene /kde chodí babka kardio/neuro/interné...... Zdokladovanie vysky dôchodku babky zo SP. Tvoj príjem, ak si v evidencii na úrade tak potvrdenie, alebo máš ID...?. Potom vseobecny lekar na základe lekarskych zaznamov vypise Lekárku spravu...
+ prefotene RL vztah babka-vnučka, OP
Odovzdas na UPSVaR a čakáš na cca 2 mesiace, mozu prísť na na návštevu aby urobili svoj posudok. Kvoli kovidu neviem ci robia v normalnom režime alebo telefonicky

janickacrazy
6. apr 2022

@mizu89 no záleží ako je na tom zdravotne, ale teda pokiaľ chodí a dokáže sa ako-tak o seba postarať, tak ti to neschvália, nám nechceli schváliť na 96-ročnú babku, pretože bola mobilná /rozumej chodila pomalinky s pomocou palice/, mala x diagnoz, ale podľa nich to bolo stále málo

19mmm71
6. apr 2022

musi mat stupen odkazanosti 5-6 nižši neschvália

mizu89
autor
6. apr 2022

Ďakujem vám

vierka82
6. apr 2022

Mne zamietli (90rocny pán.stumen odkázanosti 6.ztp)
Správajú sa ako keby to platili zo svojho

mizu89
autor
6. apr 2022

No je to na zaplakanie.starka chodí po vlastných ale už na svoj vek tiež to nie je bohvie čo.no nech sa nehnevaju ale taký čo tam príde robiť zo seba d... tak tomu schvália ale starému človeku čo zdravie slúži ako tak tak to nie 😥

zdena1990
6. apr 2022

@mizu89 máš pravdu najviac uznané sú pokiaľ má babka psychické problémy .. uteká z domu nechce byť sama boji sa nespoznava svojich nevie si sama zobrať lieky stravovanie nevie si uvariť zohriať nevie sa očesat hygiena umývanie treba treba jej pomáhať potom ešte že potrebuje plienky vložky proste ujde jej ....

pieksamaki
6. apr 2022

@janickacrazy to je strasne....aby ani na tych par rokov neschavalili opatrovatelsky

maja287
7. apr 2022

Môj manžel je po mozgovej prihode dva roky. Je na pol tela ochrnutý a nepriznali mi opatrovateľský. Zdôvodnenie je mladý tak sa môže z toho dostať. Len realita je iná. Ja idem podať znovu žiadosť tak uvidíme čo bude. V našom štáte je to dosť zle.

mizu89
autor
7. apr 2022

@pieksamaki máš pravdu aspoň na tých pár rokov.ved sa ty starý rodičia nadreli dosť v živote.dochodky malé.cely chorý štát 😭

19mmm71
7. apr 2022

@maja287 ak neuznaju opatrovak ziadajte o asistenciu,ak sa zhorši stav potom opatrovak,ono pri mozgových príhodach sa po rehabilitaciach a liečení da stav dobre upravit,preto malokedy uznaju opatrovatelský ak ide o mladeho cloveka,musel by mať v posudku od neurologa potvrdený nezvratný stav a bezvladnosť

comika
8. apr 2022

@mizu89 Ja som podavala ziadost vo february. Bolo potrebne: vyplnena ziadost, lekarske spravy, cestne vyhlasenie o majetku (nesmie vlastnit majetok vo vacsej hodnote ako 39.900) a vraj 4 mesiace sa caka (60 dni ma revizna doktorka a 60 dni soc.pracovnici). Nie je to Samozrejme ze schvalia. Zavisi od %zdravotneho postihnutia, stupna odkazanosti..

natalll
8. apr 2022

@comika Nesmie vlastniť majetok?? A keď býva vo vlastnom byte ktorý ma hodnotu 60tisic? Čo ho má prepísať

kubkovamama
8. apr 2022

@mizu89 my sme chceli dedka doopatrovat,95r.S vyvodom.Nemohol sa o seba starať,rozumej hygiena,stravovanie,starostlivosť a výmena katetra.Ked nám na úrade povedali,čo to obnáša a ak nemá zároveň psychiatrickú diagnozu,že to bude na 99% neúspešné.Vyriesili sme to stacionarom a katéter sme ho vozili raz týždenne na pohotovosť vymeniť a vyčistiť.Kedze v domácich podmienkach to meniť nesmieš.Cele zle tento štát.Kamaratka má dvoch synčekov,autistov,zamietli jej všetko,aj príspevok na auto,jej manžel je ztp a ži potom dôstojne,keď nemajú z čoho.Daj žiadosť,uvidíš,ale.ak babi nemá xy diagnóz,nie je plienkovana,čo je stupen 5, pravdepodobne ti to zamietnu a iba čo budeš pol roka čakať v nervoch

ellca123
8. apr 2022

@natalll dom kde byvas sa nerata
Mozno by bolo dobre sucasne podat ziadost o opatrovatelsky prispevok /Tu neplatis odvody/
Aj o asistenciu,
pribuznym davaju na 4h denne,, mesacne okolo 600eur,ale z toho platis odvody

comika
8. apr 2022

@natalll ak ma na dome trvaly pobyt a byva tam, to sa nepocita. Pozrite si na internete, je tam presne uvedene co sa rata ako majetok

olusik112
8. apr 2022

@ellca123 asistencia na 4h určite neni 600 ale 200e mesačne odvody neplatiš ibaže by si vybavila aj dalšiu asistenciu a prijem z tej činnosti by presiahol určitu sumu okolo 500e

ellca123
8. apr 2022

@olusik112 5,17 e na hodinu x 4hodiny denne, odhadom 20eur denne x 30 dni je nad 600eur
Ja robim opatrovak, ale asistencia je asi takto, ci?

olusik112
8. apr 2022

@ellca123 a kde v rakusku? U nas isto nie

ellca123
8. apr 2022

@olusik112 asi 4,82 na hodinu teraz,
od 1.7.2022 zvysenie asi o 0,38 eur

Platis vsak odvody