Okamžité skončenie pracovného pomeru v prípade nájdenia si novej práce

22. júl 2020

Mám otázku. Ako sa dá riešiť to, že človek si nájde novú prácu a v tej starej mu nechcú ani za svet podpísať dohodu a trvajú na výpovednej dobe? Lenže nový zamestnáv. nebude čakať, keď sú iní uchádzači? Hlavne teraz keď je taká nezamest. Ako ste toto riešili? Som veľmi sklamaná z takéhoto prístupu, pretože nikdy som nemala s tým problém aby mi niekto robil naschál.

vikusjk
22. júl 2020

Vypovednu lehotu nemusis dodrzat, ale mozes mat v zmluve klauzulu o tom, ze v tom pripade ma tvoj zamestnavatel narok na nahradu skody, vacsinou je to v sume priemernej mzdy.
Inak ja som sa este nestretla s tym, ze by novy zamestnavatel nebol ochotny cakat, ak si raz uchadzaca vyberie, tak pocka. Najmä, uz pri pohovore zistuju mozny termin nastupu, cize je dobre pravdivo odpovedat, ze mas vypovednu lehotu a nie si dohodnuta, ze ti aktualny zamestnavatel pristupi na skoncenie dohodou.

sisulia
22. júl 2020

Treba si pozriet zmluvu, co je tam pisane o takychto pripadoch. Ak tam nemas tu cast ako pisala vikusjk, ze by si musela ako keby vratit vyplatu za tie mesiace tak normalne asi len Acka mat a potom ta vyhodit musia. Ale to uz je fakt krajne riesenie. Skus sa este aj tym novym zamestnavatelom dohodnut ci proste nemoze este pockat a s tym starym sa potom skusit dohodnut, ze by ti ju skratil aspon na polovicu alebo tak

ukulela
22. júl 2020

No aj starý zamestnávateľ potrebuje čas nájsť náhradu....preto mu nemusí vyhovovať okamžitý odchod. Na to treba dopredu myslieť pri zmene práce.

autor
22. júl 2020

@vikusjk Veď som na pohovore povedala, kedy by som mohla nastúpiť (po skončení výp. doby). Mne príde, že tá výpovedná doba je plusom vždy len pre zamestnávateľa. Zamestnanec má smolu. Hlavne teraz, keď na jedno miesto má ďalších xy uchádzačov.

autor
22. júl 2020

@ukulela Len ja som dlhodobejšie PN a za mňa náhradu už majú, zamestnali ju. Tak mi to príde ako naschval. Proste tam nie som taká až potrebná.

autor
22. júl 2020

@sisulia pozriem čo mám v zmluve. A ak by okamžit. skončili PP so mnou kvôli absenc.tak to má nejaký negat. dopad niekde? Okrem toho, že to zle vyzerá....

ukulela
22. júl 2020

výpovedná doba je dobrá aj pre zamestnanca. nemôžu ho vyhodiť hneď a má čas sa zariadiť, keď vie, že ešte dva mesiace bude napríklad poberať plat. Skôr mám v okoli pocit, že zamestnávatelia práve tlačia ľudí na dohodu bez výpovednej doby. Keď nemajú na výplaty a tak...

autor
22. júl 2020

@ukulela Asi to je tak ako vravíš. Len ja robím v sfére, kde sa neprepúšťa, a je ťažké sa dostať.

marzuz89
22. júl 2020

Prepáč, ale z pohľadu zamestnávateľa by som rozhodne nepristupila na dohodu.

Ved si PN, ale ako zdravá srnecka beháš po pohovoroch do inej práce. Si praceneschopna, takže pre svojho zamestnávateľa pracovať nemôžeš, ale kvôli novému si dáš ukončiť PN a odídeš pracovať? To už sa nepotrebuješ liečiť? Už si zdravá?

Ach ako ja nemám rada takýchto vysieracov, s prepáčením.

A k veci - môžeš ukončiť PN a samozrejme nechať sa "vyhodiť" za neospravedlnenu absenciu keďže po ukončení PN sa už do prace nevrátis. Ale ja ako tvoj novy zamestnávateľ by som o teba záujem nemala, keďže toto o tebe značí, že si maximálne neseriozna 🙂

autor
22. júl 2020

@marzuz89 Ja som išla na pohovor v rámci povolenej vychádzky - na jeden jediný. Nehľadala som si nové zamestnanie, ale vyskytla sa šanca. A PN som chcela ukončiť ešte minulý mesiac aj keď lekárk nesúhlasil. Ale teraz spravím ja to, že nenastúpim a budem v PN pokračovať, ak to lekár uzná za vhodné. Môj lekár snáď pozná moju dg. a nedovolil by si ma nechávať doma len tak pre nič za nič. Veď tiež má kontroly a musí PN vedieť oddôvodniť, aj v prípade posudkovej kontroly. Nepoznáš mňa, ani moje dg. tak zo mňa nerob fluktuanta a zneužívača systému a zamestnávateľa. Ja myslím, že som pre nich urobila viac ako dosť.

fokuska
22. júl 2020

Nemas inu moznost... a vypovedna doba chrani obe strany. Zober si to opacne - ty si normalne pracujes, robis si svoje pridelene ulohy a pride za tebou jeden den zamestnavatel a povie, pocuj, tak ja som si nasiel tuto Zuzku, ktora bude robit od teraz tvoju pracu, takze zajtra uz neprid, koncim s tebou okamzite pracovny pomer. Zda sa ti to ferove? Nic si neurobila, len prisla Zuzka, ktora slubuje, ze to bude robit lepsie a zamestnavatel si proste vybral ju. A ze ty nebudes maz z coho platit hypoteku a ucty, to ho nezaujima, lebo pozera sa len na seba, lebo Zuzka sa mu zda lepsia.
Takto by to mohlo fungovat bez vypovednej doby.

A teraz tvoja strana - nasla si lepsieho zamestnavatela a chces hned prejst k nemu. A zamestnavatel teda zostane zo dna na den bez zamestnanca, musi si zohnat nahradu, zaucit, odovzdat rozrobenu pracu, atd. A to je jedno, ze on ma zatial nahradu kym si PN, nevidis do internych veci, nevies ci s tym ma alebo nema problem.

Plne ho chapem, ze ti dohodu podpisat nechce. A novy zamestnavatel by mal byt tiez natolko seriozny, ze vie, ze zamestnanci nie su na spagatiku, ale ze si treba najprv splnit zavazky u jedneho a tak nastupit inde.

fokuska
22. júl 2020

A nedavno sme tu mali diskusiu, kde kocka nariekala, ze ju prepustili a ze ona ma dieta, ako teraz vyziju, ze je z toho uplne hotova. Dalej vysvitlo, ze ju vobec neprepustili, ale skoncil jej PP dohodnuty na dobu urcitu. Aj ked jej hovorili ze potom jej zmluvu predlzia, no ale nestalo sa tak.
A presne tato kocka riesila niekolko mesiacov dozadu, ze ako skoncit u zamestnavatela okamzite, pretoze sa jej naskytla lepsia praca a s istotou trvaleho miesta, ale ze aktualny zamestnavatel ju nechce pustit, ze za nu nema nahradu. Ona chcela silou mocou odist a tiez riesila, ze proste len zo dna na den do prace nepride a nastupi u toho noveho. Myslela len na seba a tak isto o par mesiacov myslel aj novy zamestnavatel len na seba a ona ostala bez prace...

autor
22. júl 2020

@fokuska Dobre si to napísala, so všetkým súhlasím a chápem to. Tá moja náhrada je plne zaučená, šikovná. Nie je to ani práca, čo vyžaduje termíny, úkoly a pod.A koleg. mi tiež povedala, že v tom vidí čisto iba to, že je to naschval. Ani so mnou vedúca nekomunikovala, len poslala papiere papiere k podpisu po nej. Neviem, možno to ja vidím zle. Ale človek má nejakú intuíciu. Nikdy som nikde nemala problém, ani som ich nerobila. Nuž všetko musí byť prvýkrát.

anniera
22. júl 2020

Ešte existuje možnosť v čase výpovednej doby vyčerpať dovolenku, nadčasy a potom požiadať o neplatené voľno....skús sa poinformovať.

fokuska
22. júl 2020

Nejaky dovod na to maju, nevieme aky. Este presne ako je spomenute skus sa dohodnut na cerpani dovolenky - v pripade, ze ta tam ozaj nepotrebuju by to mohli dovolit, ale to by rovno mohli podpisat dohodu, cize z toho postoja vyplyva ze asi nebudu suhlasit :-/

autor
22. júl 2020

@anniera Dovolenku nemám už. Som najprv čerpala dov.pred PN. Som myslela, že to pokryjem.

autor
22. júl 2020

A tá, čo je miesto mňa - mali viacero záujemkýň, čiže pochybujem, že by mali problém zohnať na to miesto niekoho pomaly zo dňa na deň. To sú miesta o ktoré je záujem a nie je problém ho v krátkom čase obsadiť. Predsa každý je nahraditeľný. Preto mi to nejde do hlavy.

mogaa
22. júl 2020

Podľa Zákonníka práce ak nedodržíš výpovednú dobu si môžu žiadať náhradu vo výške 1tvojho platu....nehovoriac o tom že ti môžu robiť problémy s ostatnými odkladmi ako napr.Zápočet, prípadne dajú referencie tvojmu novému zamestnávateľovi...Slovensko je malé a nikdy nevieš kto sa s kým pozná.....

autor
22. júl 2020

@marzuz89 Ale keď bolo treba tak som ich vytiahla z kaše a som neseriozna? Nepoznáš ma, ani okolnosti.