Prosím súrne o radu. Mali sme v rodine dedičské konanie a moja mamka si svoj podiel prenechala no po pár dňoch si to rozmyslela z istých dôvodov ktoré nebudem rozpisovať. Stručne ide o to že teraz by sa chcela dedičstva vzdať v prospech mňa (svojej dcéry).
Dedil sa dom v ktorom ja z mamkou bývam. Teraz chce svoju 1/7 prenechať mne a ešte čo už vlastnila 1/4 z domu taktiež chce dať to na mňa a chce si len dať doživotné právo bývať v dome. Prešlo 5 dní od dedičského konania. Môže sa mamka odvolať? Alebo už len počkať po 15 dňoch od právoplatnosti? Chceme sa vyhnúť ďalším poplatkom takže keby sa dalo sa odvolať a podiel zmeniť bez poplatku boli by sme vďační. Dá sa to?
@zuzap33 ale asi budeme musieť zaplatiť zase nejaký poplatok. My sme už platili odmenu notárovi, súdny poplatok príde a keby sa tam takto rozhodla Tak teraz by sme nemuseli zase platiť
Keby sa aj odvolá a vzdá v prospech teba na teba prejde len 1/7, ktorá je predmetom dedičstva.
Tu 1/4 by ti tak či tak musela darovať zmluvou a to je poplatok za vypracovanie zmluvy a návrhu na vklad a poplatok na katastri.
Čo sa týka vecneho bremena, kto je ešte vlastníkom domu? Vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania a užívania sa zriaďuje na podiel 1/1. Mala by si ty podiel 1/1 domu?
@anchela2929
K vyššie uvedenému len poznamenávam, že lehota na odmietnutie dedičstva jej už veľmi pravdepodobne uplynula. Navyše jej podiel 1/7 by ste dedili len vtedy, ak nemáte súrodencov.
@anchela2929 nemáš vôbec pravdu. Aj pri dedičskom, keby chcela tvoja mama nechať svoj podiel na seba, musí ti to darovať tiež darovacou zmluvou. A za tú by si zaplatila rovnako či sa to rieši v dedičskom alebo mimo dedičského
Už bola poučena a prijala dedičstvo, takže keby sa aj odvolá je tam 15 dňová lehota a tam by mohla uzatvoriť dohodu v prospech iného účastníka konania, nemôže dedičstvo odmietnuť keď ho raz prijala. A je možné, že sa odvolania vzdali a bolo to právoplatne v ten deň.
@anchela2929 ved nech to na teba po zapise v katastri prevedie darovacou zmluvou na teba