Odvody počas materskej dovolenky v prípade, že žena nemá nárok na materské

simonka1701
13. aug 2021

Ahojte zakladám druhu diskusiu, nakoľko v prvej som sa toho veľa nedozvedela.

Zaujíma ma to, že ak je žena zamestnaná, nastupuje na materskú, ale na materské nemá nárok lebo nebola nemocensky poistená dostatočný počet dni.

Platí počas spomenutej materskej dovolenky pri poberaní rodičovského príspevku keďže nie je nárok na materské to, že odvody do socialky a zdravotnej platí za ňu zamestnávateľ? A prestane ich platiť až keď nastúpi na rodičovskú dovolenku?

Alebo ich platí aj v tom prvom prípade (je na materskej ale poberá len rodičovský príspevok) štát?

simonka1701
autor
13. aug 2021

Toto som našla na nete. Ini hovoria že platí stat. Tak ako to je?

draik
13. aug 2021

Platil by v prípade, ak by ste mali mzdu. Inak počas MD s materským by väčšinu sociálnych odvodov zo mzdy neplatil. Vami uvedený príklad sa týka totiž práve toho, ak by zamestnanec na MD mal mzdu.

simonka1701
autor
13. aug 2021

@draik no mna práve zaujíma, že budem nastupovať na materskú ale na dávku materské nemám nárok. Čiže budem poberať len rodičovský príspevok. A aj v tomto prípade platí odvody počas MAterskej dovolenky stat?

simonka1701
autor
13. aug 2021
draik
13. aug 2021

@simonka1701
Štát neplatí všetky odvody, ale ak máte nárok na RP, tak budete automaticky dôchodkovo poistená. Rovnako tak štát platí aj zdravotné odvody.
Inak povedané, odvody neplatíte. Iné by bolo, ako som uviedol, ak by ste v danom období poberali mzdu.

simonka1701
autor
13. aug 2021

@draik ale neplatí vtedy ani zamestnávateľ tieto odvody? Ide o môjho známeho, ktorý mi je zároveň zamestnávateľ a nechcem, aby mal zbytočne problémy, ešte keď mi poskytol prácu a vie o tehotenstve.

draik
13. aug 2021

@simonka1701
Z čoho by tie odvody platil, keď nemáte mzdu? Zopakujem po tretí krát - Vami uvedený príklad sa týka situácie, ak zamestnanec na MD poberá mzdu (samozrejme nie z PP, z ktorého je na MD).

simonka1701
autor
13. aug 2021

@draik ďakujem veľmi pekne.🙂 ospravedlňujem sa ale som z toho jeleň, ešte som toto nikdy neriešila a ani on nie.

tramtada31
13. aug 2021

@simonka1701 ale počas MD ti bezi nárok na dovolenku, čo je (budúci) náklad pre zamestnavatela

simonka1701
autor
13. aug 2021

@tramtada31 a ak potom chvíľku pred skončením uzavrieme dohodu o skončení pracovného pomeru dohodou, tak tam sa nejako nedá tej dovolenky ,,vzdať”?

simonka1701
autor
13. aug 2021

Chvíľu pred skončením už potom rodičovskej dovolenky myslím, nie materskej dovolenky

simonka1701
autor
14. aug 2021

@zalka ďakujem za odpoved v druhej diskusii. Pomohla si. Este by som ta poprosila o odpoved tu ak vieš. Ďakujem krásne.🙂

zalka
14. aug 2021

@simonka1701 nie ako písal draik odvody za teba zamestnávateľ neplatí , ak je tvoja mzda 0 eur tak ako ti môže z čoho platiť odvody? A ty mzdu mať defakto nebudeš, lebo budeš na materskej dovolenke a poberať rodičovský príspevok, nie materské ...

simonka1701
autor
15. aug 2021

@zalka ďakujem krásne ☺️

17bia17
19. feb 2023

@draik prosím Ta, s mojou situáciou by to bolo ako? Nevieš nahodou poradit? Mam na SR trvaly pobyt, mam dve deti, žijeme v zahranici cize na sk mi urad prace odnal rodicovsky a mala som si poziadat v krajine v ktotej žijem,cize Polsko. Na sociálnej poistovni som prihlásená na prvé dieta starostlivosť do 6 rokov(pytala som sa ich pred odchodom do zahranicia a povedali ze to tak moze byt a teraz spekuluju) a na druhu dcéru poberam rodicovsky prispevok mimo SR. Kto teraz plati za mna to dôchodkové poistenie na socialke? Volala som s niekoľkými pracovníčkami zo socialnej poistovne a ani jedna nevie co so mnou..... Vraj som tazky prípad, este podotykam ze na tu druhu dcéru si bufem žiadať rodicovsky prispevok zas v novej krajine v CR, kde sme sa twraz presťahovali.... Mne povedali akurat to ze oni ma v SR odhlasila a mne sa roky na rodičovskej pocitat nebudú do dochodku ale to mi príde od veci, kedze ja nič zle nerobím len som na rodicovskej dovolenke......

draik
19. feb 2023

@17bia17
Riadite sa právnou úpravou tej krajiny, kde máte obvyklý resp. dlhodobý pobyt. To platí aj pre pracujúcich v zahraničí.

17bia17
26. feb 2023

@draik ďakujem za odpoved 🙂 a potom ked sa toho dôchodku vobec dozijeme😀 budem dokladat na soc. poistovnu na sk doklady o tom, ze som poberala RP v zahranici a tieto roky sa mi budu normalne do dochodku počítať?