Ahojte, mam taku otazku. Pracovala som ako viazaný financny agent, bez živnosti, bez IČA, mala som len DIČ. Ukoncila som to v july 2017, platila som odvody z minima. Teraz si chcem založiť živnosť prvýkrát a teda neviem ako to bude so mnou a s odvodmi. Zivnost potrebujem mat uz v júny. Za rok 2016 som mala vyssie prijmy ako 5000 eur, za rok 2017 uz to bolo len nejakych 2000 eur. Budem musiet platit odvody do socialky?
@moniikka dakujem za odpoved,len ja som si podavala ako financny agent danove priznanie za rok 2013, 2014, 2015, 2016 a 2017. Preto sa pytam ci toto nebude socialka brat do uvahy, prijem z tejto cinnosti. Lebo som citala v jednom clanku, ze ked sa zalozi zivnost do juna beru do uvahy danove priznanie spred dvoch rokov, ked po july tak predchadzajuce danove priznanie. A podla roku 2016 mi povinnost vznikla, za rok 2017 nie.
Aj toto vám snáď pomôže
https://www.investujeme.sk/kratke-spravy/ako-dl...
@biancarv jeden rok sa nám dokonca stálo,to bol dobrovoľne prihlásený v SP a platil odvody a nevedeli sme že mu vziklo povinné poistenie,nikto mu ani žiaden papier neposlal.My sme platili dobrovoľne a v septembri mu prišiel papier že ma dlh na povinnom okolo 400€ a trebalo zaplatiť ešte raz aj keď platil dobrovoľne
@moniikka no výborne, majú v tom bordel ako skoro všade. Je ťažké byť živnostníkom, aj môj manžel bol zopár rokov, tiež živnosť ukončil pred mesiacom, a teraz znova ja chcem živnosť, predsa len aspon ten rok chcem byt oslobodena od platenia odvodov, keďže človek ani nevie ako to pôjde.
@biancarv pri založení živnosti ste v rozsahu 8-12 mesiacov oslobodená platiť odvody do sociálnej poisťovne,platíte si iba zdravotné a potom každý rok podľa DP buď budete musieť byť prihlásena povinne,alebo dobrovoľne.Tam to už pôjde podľa príjmu